Fertőzés a határnál - Újabb rendőrök betegedtek meg

Egy nap alatt újabb 49, a déli határon dolgozó rendőrt betegített meg a rejtélyes fertőzés, írja a Magyar Nemzet. A lap az ORFK tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy egy rendőr sem igényel kórházi ellátást.

A betegeknél akut gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkeztek, jellemzően hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és hidegrázás. Még keresik a megbetegedések okát, a laborvizsgálatok folyamatban vannak.

Az első betegek hétfőn jelentkeztek, kedden már 61-en, szerdán pedig 110-en jelentettek rosszullétet. A betegeket elkülönítették, hogy a további fertőzéseket megakadályozzák. Az atv.hu úgy tudja, hogy a Kelebia Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén szolgálatot teljesítő rendőrök a MÁV konyháról származó ételtől lehettek rosszul, ám a konyha ezt cáfolja.

Tavaly november végén is történt hasonló, akkor 33-an betegedtek meg a határt védő baranyai csapatszolgálati századból.

Szerző

Jó-e nekünk Pharaon?

Publikálás dátuma
2017.01.05. 19:10

"A nemzetgazdasági tárcának nem feladata annak vizsgálata, hogy Ghaith Pharaon magánszemélynek milyen magyarországi befektetései, vállalkozásai vannak, ezért azok munkahely-teremtési vonatkozásában sem tudunk információt adni" - írta Tállai András államtitkár Demeter Márta írásbeli kérdésére válaszolva.
FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

A szocialista politikus azt kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy erősítik-e a nemzetgazdaságot az FBI által több mint egy évtizede körözött szaúdi üzletember hazai befektetései. Egyébként továbbra is kérdéses, hogy a magyar hatóságok miért nem tartóztatták le Pharaont, s hogy az üzletember mikor és hogyan kapott beutazási engedélyt hazánkba. Utóbbival kapcsolatban Lázár János kancelláriaminiszter és Szijjártó Péter külügyminiszter sem volt egységes állásponton az utóbbi hónapokban. Annyi biztos, az Orbán Viktor háza mellett befektető Pharaon szabályosan lépett be hazánkba, s a schengeni rendszer sem "jelzett be" nála.

Szerző

Bíróhiány miatt elakadt egy per Zalaegerszegen

Pénteken tartották volna Zalaegerszegen két, időseket kifosztó férfi ügyének másodfokú tárgyalását, a Zalaegerszegi Törvényszék azonban a saját kizárását kérte, mert egy novemberi, alkotmánybírósági határozat alapján nem tudnak háromtagú bírói tanácsot alakítani.

Az eset kapcsán a törvényszék csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a büntetőügyben szokásosan háromtagú bírói tanácsnak kellene döntenie, a törvényszék viszont az Alkotmánybíróság 21/2016. (XI.30) számú határozatában foglaltakra figyelemmel kizárási okot jelentett be. 

Az Alkotmánybíróság határozata szerint ugyanis alkotmányos követelmény, hogy a büntetőügyben "ne vegyen részt olyan bíró, aki az eljárás bármely korábbi szakaszában, így akár a nyomozás során bíróként járt el". A háromtagú másodfokú tanácsban ezért nem járhat el olyan bíró, aki az elsőfokú nyomozási bíró által hozott végzéseket - például az előzetes letartóztatás elrendeléséről vagy annak meghosszabbításáról - felülbírálta.

Miután a péntekre kitűzött ügyben a törvényszék bírái közül szinte mindenki eljárt ilyen ügyekben, ezért nem tudnak háromtagú bírói tanácsot alakítani. A törvényszék kizárásáról ezek után a Pécsi Ítélőtábla fog dönteni - olvasható a közleményben. Az elmaradó tárgyaláson egy tavaly márciusban, időseket kifosztó férfiak ellen született ítélet fellebbezését tárgyalták volna. 

A három vádlott 2013-ban Zala és Vas megye kistelepülésein élő idős, egyedülálló embereket hívott fel telefonon. Rokonuknak kiadva magukat balesetre, betegségre hivatkozva 23-szor pénzt, illetve értéktárgyakat szereztek meg a 70 és 94 év közötti sértettektől. A vádlottak néhány 10 ezer forinttól milliós nagyságrendig kaptak pénzt vagy arany ékszereket az idős emberektől.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2016 márciusában csaknem kéttucatnyi csalás és annak kísérlete miatt az elsőrendű vádlottat négy év hat hónap börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottat négy év három hónap börtönre, a harmadrendű vádlottat pedig két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte. A vádlottakat több mint három millió forint kártérítésre is kötelezte a bíróság. Az ügyész és a harmadrendű vádlott tudomásul vette az elsőfokon született ítéletet, a másik két vádlott és védője azonban fellebbezett, így került volna az ügy másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszék elé.

Szerző