Január végi visszatérést remél Zácsik Szandra

Január végén játékra jelentkezhet a szeptemberben súlyos vállsérülést szenvedő, s azóta kényszerpihenőn lévő kézilabdázó, Zácsik Szandra, aki a napokban már a társakkal együtt tréningezett. 

Az FTC női kézilabdacsapatának balátlövője a klub hivatalos honlapjának nyilatkozva elmondta, ha lehetősége volna rá, már az együttes következő bajnoki találkozóin pályára lépne, tudja viszont, hogy türelmesnek kell lennie, hiszen az ősszel már harmadízben műtötték meg a jobb karját.

„A minap végigcsináltam a lányokkal mindkettő edzést, délelőtt a kondiban is ugyanakkora súlyokkal dolgoztam, mint ők és délután is velük tréningeztem. A program után este azért éreztem, hogy elfáradt, de így sem fájt rosszat sejtetően – olvasható a fradi.hu-n. – Ahogy érzem majd, hogy nem fáj nagyobb terheléskor sem, úgy múlik el a félelem. Ez történt az előző két műtét után is. Szóval próbálgatom, edzek, csinálom, de nem sietek, és remélem, hogy január végén már alkalmas leszek a játékra.”

Zácsik úgy hiszi, azzal, hogy követte Tord Ellingsen erőnléti edző instrukcióit, fizikálisan nem tetemes a lemaradása a társakhoz képest. A válogatott játékos elmondta, már karra erősít, így az izomzatával aligha lehet gond – sokkal inkább a játékhiány jelenthet számára problémát. A 26 éves kézilabdázó a zöld-fehérek weblapjának vallott a mérkőzések nélküli időszak viszontagságairól is.

„Közben arra gondoltam, hogy ha az előző műtétek utáni hat-hét hónapos rehabilitációt túléltem, akkor a most három-négy hónaposra jósolt kihagyás könnyebb lesz. Ettől függetlenül így is szenvedtem, mert csak ültem egy helyben, nem edzhettem, sőt, semmit sem csinálhattam, eleinte még futni sem szabadott, mert három hétig nem mozgathattam a felkötött kezemet. Arról nem is beszélve, hogy otthon Hannával (Zácsik Szandra kislánya – a szerk.) milyen nehéz volt.”

Szerző

Csak a válogatottra koncentrál a kapitány

Publikálás dátuma
2017.01.06. 06:52
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A magyar férfi vízilabda-válogatott decemberben kinevezett, január 1-től regnáló szövetségi kapitányát, Märcz Tamást Szűcs Levente váltja a játékosként olimpiai bajnok szakember által korábban dirigált klub, a BVSC-Zugló élén – közölte tegnap a fővárosi egylet honlapja.

Az új tréner személyében az egyesületen belülről érkezik megoldás az OB I-ben induló csapat kispadjára, hiszen Szűcs eddig a klub utánpótlásában dolgozott, illetve Märcz munkáját segítette a felnőtt csapatnál.

Märcz egyébként a tegnapi találkozást követően éppen ma kezdi meg a munkát a nemzeti válogatott élén, hiszen a szakember által korábban kihirdetett húszfős keret péntektől vasárnapig Szolnokon tréningezik. A helyszínválasztás pedig nem véletlen. „Szolnokot azért is választottam, mert amellett, hogy ideális körülmények között edzhetünk, valamelyest elszeparáltan készülünk. Ha lesz rá mód és lehetőség, a következő két-három alkalommal is a külvilágtól kicsit elzárva folytatnánk a munkát, fontosnak tartom ugyanis, hogy a játékosok két edzés között se találjanak elintézni valót, hanem maximálisan a feladatra tudjanak koncentrálni, ilyenkor feltehetőleg pihenni – indokolt a szövetség honlapjának nyilatkozó Märcz. – Érzésem szerint Budapesten nagyobb lenne az érdeklődés, ami elterelhetné a figyelmet. Ha csak ennyi időt tudunk együtt tölteni, nagyon fontosnak tartom, hogy azt viszont töltsük maximálisan hasznosan.”

Märcz a hétvégével kapcsolatban elmondta, a játékosokkal való első találkozás az ismerkedés jegyében telik majd. „Lesz három olyan edzés, amikor egymás között játszunk – ez a legalkalmasabb arra, hogy kicsit felmérjük az erőnket, hiszen a játékosoknak magas szinten kell játszaniuk, ott kell elsősorban bizonyítaniuk. Impulzív, dinamikus öt edzésre számítok, és bízom benne, mindez nagyon jó hangulatban telik majd.”

Szerző

A vereség ellenére is előnyben a Chelsea

Publikálás dátuma
2017.01.06. 06:51
Conte (középen) a kudarc ellenére sem lehet elégedetlen, megnyugtató előnnyel első a Chelsea FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JULIA
A Tottenham győzelmével zárult az angol labdarúgó-bajnokság 20. fordulójának rangadója. A Spurs Chelsea elleni diadala azt is jelenti, hogy megszakadt Antonio Conte csapatának 13 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata, ám a kékek az ünnepi fordulók után öt ponttal vezetik a tabellát a Liverpool előtt.

A december végi, január eleji időszak mindig vízválasztó az angol labdarúgó-bajnokságban. Amelyik együttes hozza ezeket a mérkőzéseket, annak már nem kell rossz helyezéstől tartania a végelszámoláskor. Az európai edzők és játékosok számára nehezen megszokható ez az időszak, hiszen karácsony és újév táján szinte minden európai pontvadászatban szünetet iktatnak be, a Premier League-ben ehelyett majd minden napra jut egy-egy bajnoki.

A Chelsea szempontjából is különösen fontos ez az időszak. Ha az együttes állva marad, akkor nehezen lehet elvenni a listavezetőtől a bajnoki címet. Ritka jó a hangulat mostanság a kékek szurkolóinak háza táján, ami nem is csoda, hiszen az együttes sorban 13 mérkőzést nyert meg. Ugyanakkor még a legelvakultabb drukkerek is kifejezetten tartottak a Tottenham elleni idegenbeli derbitől.

A két klub között nagyjából olyan szívélyes a viszony, mint a Fradi és az Újpest között. Mindent elmond erről a kapcsolatról két közvélemény-kutatás: a planetfootball.com 2004-ben készült felmérése szerint a Chelsea és a Tottenham szurkolói a második legnagyobb riválisnak tekintik egymást. Az örök első természetesen a szintén londoni Arsenal. Más eredményre jutott egy 2012-es felmérés itt már a Chelsea szurkolói a Tottenhamot jelölték meg a legnagyobb ellenfélnek, a Spurs drukkereinél viszont a Chelsea maradt a második helyen az ágyúsok mögött.

A rivalizálás szűk három év híján 110 esztendőre vezethető vissza. Első bajnokijukat ugyanis 1909. december 18-án vívták a Chelsea pályáján, a Stamford Bridge-en, a találkozó a hazaiak 2-1-es győzelmével zárult. A két klub közötti gyűlölet az 1967-es FA-kupa fináléjában érte el tetőfokát. Az akkor még igen patinásnak számító derbit a Tottenham nyerte meg 2-1 arányban, a Chelsea szurkolói azonban nem tudták megemészteni, hogy a Spurs kupagyőztesei között két olyan játékos is ünnepelt, akik korábban a kékek mezét viselték. Jimmy Greavesről és Terry Venablesről van szó. A rivalizálás egy újabb fontos szakasza volt az 1974-1975-ös szezon, amikor szégyenszemre mindkét együttes a kiesés ellen harcolt. Bár úgy látszott, a Chelsea bent marad, miután a Tottenham győzött a londoni derbin, a Chelsea búcsúzott a legmagasabb ligától.

Az utóbbi években inkább a Chelsea dominált, hiszen 2010 óta a Tottenham az egymás elleni mérkőzéseken csak kétszer nyert a 16 találkozóból: majdnem hét éve, 2010 áprilisában, illetve 2015 januárjában. A Chelsea ezzel szemben hét diadalt aratott, valamint a többi mérkőzés döntetlennel zárult. A White Heart Lane-en lejátszott legutóbbi bajnoki gól nélküli döntetlennel ért véget.

Ennyit a múltról. A jelen látszólag egyértelműen a derbiig sorban 13 mérkőzésen győztes Chelsea-é, igaz, a Tottenham sincs rossz formában, hiszen utolsó négy bajnokiját nyerte meg, a legutóbbi kettőt pedig egészen imponáló játékkal: mind a Southampton, mind a Watford otthonában 4-1-es diadalt aratott.

A Tottenham a kétgólos Dele Alli vezérletével fékezte le a riválist

A Tottenham a kétgólos Dele Alli vezérletével fékezte le a riválist

Jóllehet a szerda esti mérkőzésen a Chelsea dominanciájára lehetett számítani, a Tottenham végül teljesen megérdemelten győzött 2-0-ra. Eriksen és az angol válogatott Dele Alli szinte egymaga verte meg Antonio Conte csapatát. Az első félidőben a hosszabbítás pillanataiban a dán ívelt balról középre, Alli pedig remek fejesgóllal szerezte meg a vezetést. Az 54. percben szinte lemásolták az első találatot, ismét Alli kobakja villant. A 2-0 után a Chelsea futott az eredmény után, ám a Tottenham is növelhette volna az előnyt.

A Chelsea veresége azt is jelenti, hogy Diego Costáék nem tudták beállítani az Arsenal történelmi, 14 mérkőzésen át tartó rekordját, amelyet még 2002-ben állítottak fel az ágyúsok. Persze így sincs miért szégyenkezniük a Chelsea játékosainak, hiszen sikerült megdönteniük a 2009-es csúcsot, amikor sorban 11 meccsen arattak diadalt. A Chelsea-nál azért sem kell még annyira aggódni, mert az együttes előnye így is öt pont maradt a Liverpoollal szemben.

Ami pedig Mauricio Pochettino csapatát illeti, a Spurs folyamatosan araszol felfelé a tabellán, feledtetve az őszi hullámvölgyet. A diadallal megelőzte az Arsenalt és a Manchester Cityt is, ezzel már harmadik helyen áll a tabellán. „Nagyszerűen játszottunk, s rendkívül hatékonyak voltunk” – fejtette ki a mérkőzést követően Mauricio Pochettino, a Tottenham trénere. Mint mondta, tavaly talán amiatt maradtak le a bajnoki címről, mert nem tudtak ennyire hatékonyak lenni. Hozzátette, a formajavulás miatt igen büszke a játékosaira. „Annak örülök leginkább, hogy rájöttünk arra, hogy lehetünk igazán veszélyesek az ellenfél kapujára” – fejtette ki.

Eligazolhat az ifjú sztár
Némi üröm is vegyült a Tottenham szurkolóinak örömébe a nagy rangadón szerzett három pont után. Dele Alli ugyanis annyira remek teljesítményt nyújtott, hogy sokan attól félnek, ez az angol válogatott utolsó szezonja a White Heart Lane-en.
A 20 éves támadó iránt több média értesülése szerint is összehozták a Real Madriddal, s mivel a királyi gárda a korábbi döntéssel szemben nyáron már igazolhat játékosokat, ezért csak pénz kérdése, hogy Dele Alli átteszi-e székhelyét Londonból Madridba.

Szerző