Előfizetés

Tömeges emberhalál fenyeget a fagy miatt Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.01.06. 09:49
Fotó: A Város Mindenkié figyelmfelkeltő demonstrációja a Kossut téren még 2014 karácsonyán/Facebook
A tavaly ősztől december végéig tartó időszakban 80-an fagytak meg Magyarországon, közülük 27-en a lakásukban – a döbbenetes, vagy manapság már sajnos nem is annyira meglepő információt a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szolgáltatta legfrissebb jelentésében. Simó Endre, a szervezet alapítója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ez a szám csaknem kétszer akkora, mint 2015 azonos időszakában, ráadásul a több tízezer hajléktalan mellett egyre többen vannak olyanok, akiknek van ugyan hol lakniuk, de fűtésre már nem marad pénzük.

Azokkal pedig igen keményen bánnak a mai Magyarországon, nem számít, hogy akár gyerekeket veszélyeztet a fagyhalál a gyorsan kihűlő, széllelbélet szegényes lakokban, (háznak sok nehezen nevezhető) nincs kegyelem a hatóság, az állam részéről.  

Ilyenkor - a karitatív szervezetek mellett - leghatékonyabban éppen azok a civil szerevezetek mozdulnak meg, amelyek ellen 2017-re harcot hirdetett Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor.

A segítés pedig nem egyszerű... de azért lehetséges.

A Menhely Alapítvány utcai szociális munkások esti szolgálatban krízisautóval, mínusz 10 fokban, utcai körjárat a hajléktalanná vált emberek felkutatására. Ezt nyilatkozta a Menhely szociális munkása: Ez nem egy sikerszakma. A hajléktalanszállásokat főként egyedülálló férfiakra szabták – minden, ami ettől eltér, már gondot okoz. Anyákat kicsi gyerekkel még csak-csak el tudnak helyezni, de már kamaszfiúval vagy apával együtt nem. Páros férőhely is nagyon kevés van, vagyis választani kell: fűtés vagy társ. „Pedig a családokat nem volna szabad szétszakítani, hiszen az megtartó, támogató erőt jelenthet a talpra állásban. Sokkal könnyebb családtagokkal dolgozni, mert ők egymásra is figyelnek.” De patthelyzet alakult ki akkor is, amikor egy kerekes székes, látássérült fiatalnak próbáltak ágyat szerezni. „Ugyanez nőben még nehezebb”- olvasható a friss bejegyzés a hajlék nélküliek képviseletére felesküdött civil szervezet, az A Város Mindenkié Facebook-oldalán.

A kormány tervei szerint tartós megoldást jelentene a hajléktalanoknak vagy az utcára kerülés szélén állóknak az a jogszabály, amely 2017-től lehetővé tenné, hogy a segítőszervezetek lakást béreljenek a korábban átmeneti szállókra fordított állami támogatásból- írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint az új rendszerben ugyanannyi állami támogatást adna az állam, de a mostani évi 500-700 ezer forintos fejenkénti hozzájárulásból két ember tartós lakhatását kellene megoldani.

Holttest a romos épületben
Holttestet találtak Budapesten, az áldozat egy romos épületbe húzódott be a dermesztő hideg elől.A hajlék nélküli emberrel a fagyhalál végzett vele. A riasztott orvosi ügyelet már nem tudott segíteni rajta - értesült a Blikk. 

A koncepció alapján azért lenne elég a kevesebb pénz, mert a segítőszervezetek megspórolhatnák a szociális munkások bérét, valamint a hajléktalanokra költött összegeket is. Sok ingatlantulajdonos ugyanakkor nem szívesen adná ki a lakását hajléktalannak, ezért a Baptista Szeretetszolgálat olyan szociális lakásügynökség létrehozásán gondolkodik, amely lebonyolítaná a lakásbérlést és garanciát is adna a tulajdonosoknak. Egy ilyen lakhatási támogatási szisztéma nagyjából három-négyezer hajléktalannak jelentene megoldást – mondta a lapnak Ghyczy Gellért, a Baptista Integrációs Központ munkatársa. Szerinte az ötlet mindenképpen jó, félő azonban, hogy – miután nem csak lakások bérlésére lehet majd fordítani a pénzt – a segítőszervezetek nem engedhetik meg maguknak, hogy éljenek a lehetőséggel, és inkább munkásszállókhoz hasonló épületekben helyezik el a hajléktalanokat. 

A fagy azonban nem vár addíg, amig a koncepció tettekké alakul, sőt konkrét, és azonnali segítségül szolgál. 

Az ünnepek alatt - amikor pedig a mostanihoz képest egész kegyes volt a tél -  85 százalékos kihasználtsággal működtek a Menhely Alapítvány hajléktalanoknak fenntartott melegedői. Aknai Zoltán, a szervezet igazgatója az állami tévében azt mondta: karácsonykor többen érzik úgy, hogy segíteniük kell az elesetteken, több baráti társaság hajléktalanoknak főz és a Menhely Alapítvány melegedőiben osztják ki az ételt.

Vannak szerencsére olyan civil szervezetek és együttérző, társadalmi felelősséget vállaló polgárok, akiknél nem csak karácsonykor működik az empátia. 

A Budapest Bike Maffia is üzent a közösségi portálon: 

Krízishelyzet van! Nem kicsit, nagyon. Pénteken és szombaton (egyelőre két napra ígérik) brutális lehűlés jön, ezért kérünk mindenkit, hogy mozgósítsa a tartalékokat! A bringák mellett mi is krízis autóba ülünk és igyekszünk a lehető legtöbb helyre meleg teát, takarókat és meleg ruhát eljuttatni. Elindul a Bike Maffia és az Age Of Hope a krízisjárata is, a Menhely Alapítvány autója mellett azért, hogy emberek ne fagyjanak meg az utcán, kiserdőkben. Kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljünk egymásra! Ha hajléktalan ember látsz az utcán feküdni, ülni, - pláne hiányos öltözékben / takaró nélkül, kérdezd meg, hogy tudsz-e segíteni és azonnal hívd a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatát! 0613384186 

A "maffia"
Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő civil szervezete, a melyet fiatal kerékpárosok hívtak életre 2011 karácsonyán. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. Alaptevékenység az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való eljuttatása a rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással.

Pénteken és szombaton este / éjjel, a hívásod után szociális munkásokkal és civilekkel azonnal indulunk a különböző helyszínekre, meleg teával, takarókkal! Vegyük komolyan, mentsük meg embertársainkat a kihűléstől és fagyhaláltól!  Figyelj! A diszpécsert bármikor hívhatod, tehát ne ettől az akciótól tedd függővé! Mentsd el a telefonodba a számot, legyen mindig kéznél!

Kérünk benneteket, hogy hozzatok takarókat! Valamennyi nekünk is van, ez hamar elfogy, izolációs fóliákat is szerzünk, tegyétek oda magatokat!  Mindemellett a tea mellé adnánk valamit amivel a has is megtelik. Ezúttal nem extrázunk, zsíros kenyér lesz. Najó, meg lilahagyma. Tehát péntek és szombat este: 

18:00 - 21:45 Zsíros kenyér méking és csomagolásing
18:00 - 21:45 Hozz takarót!
18:00 - 21:45 Hozz kekszet, sósat ( ropi, sós süti stb, amit a tea mellé adni tudunk )
18:00 - 21: 45 Teafőzés
18:00 - 21: 45 Ha akarsz igyál egy jó páleszt és segíts be a munkába!

Ha ez a borzadvány hideg marad, a programot folytatjuk a következő napokban is!
Bármilyen kérdésed van, tedd fel itt, az eseményen oldalán!

Van egy bank is, amelyik kész segíteni ebben a helyzetben.

A Magnet Bank három éven indította el „Adj Meleget” elnevezésű programját, amelynek az a célja, hogy a téli hidegben segítséget nyújtson az utcára került embereknek.

Fokozott figyelem Zuglóban a rendkívüli hidegben
A várható szélsőségesen hideg időjárás miatt fokozott ellenőrzést végez a kerület utcáin, terein a Zuglói Önkormányzati Rendészet és a helyi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A rendvédelmi szervezetek mindent megtesznek azért, hogy a kerületben ne következhessen be fagyhalál, és ebben természetesen segíti őket a kerület két utcai szociális, hajléktalan emberek ellátásával foglalkozó szolgálata is- olvasható a kerület honlapján.
A következő napokban az önkormányzati rendészek rendkívül sűrűn, éjjel-nappal járőröznek majd Zugló közterületein, főleg a kiemelten kockázatos helyeken, ahol a hajléktalanok meg szokták húzni magukat a fagy elöl menekülve

Az idei programot nem is időzíthették volna jobbkor - olvasható az esotanc.hu oldalon. A program fontos eleme, hogy nem a Bank osztja szét az izolációs fóliákat, hanem az ügyfelek és a járókelők, hiszen ők azok, akik legjobban ismerik és tudják, hogy hol élnek a rászoruló emberek.

Az izolációs fólia a testhőnek akár 80-90%-át is megőrzi, így hatékony védelmet nyújt a téli kihűlés ellen, még az extrém időjárási körülmények között is. Ugyan ilyen eszköz használ a Magyar Mentőszolgálat is, tehát egy professzionális segítő eszközről van szó. Az idei programban 4500 izolációs fóliát vihetnek el a bank ügyfelei, vagy az érdeklődők a hajléktalan embertársaik számára.

Még egy gondolat a jövő lehetőségeiről

A hajléktalan emberek kilátástalan léthelyzetén a szociális lakásügynökségek valóban tartós javulást eredményezhetnének, de ehhez fel kellene szabadítani a nem használt állami, önkormányzati és magántulajdonban lévő lakásokat és egyéb üres ingatlanokat – ezt mondta a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Miletics Marcell.

A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegének vezetője hansgúlyozta: jelenleg csak épphogy tudják kezelni a hajléktalanság komplex problémáit, de megoldani nem. A mostani rendkívüli hideghez hasonló időszakokban már az is sokat segítene, ha a segítőszervezetek további fűthető épületeket vonhatnának be programjukba, helyhiány miatt ugyanis nem tudnak minden jelentkezőt befogadni.

És akkor velük mi lesz tisztelt országvezetők? Tisztelt főpolgármester? 

Az MTI-n keresztül péntek délben "válasz" érkezett:

Az ország felkészült a rendkívüli hidegre, a hajléktalanellátó rendszer, valamint a Belügyminisztérium (BM) irányítása alá tartozó szervezetek munkatársainak felkészítése megtörtént, a földgázellátás pedig folyamatos - hangzott el egy budapesti sajtótájékoztatón. Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára közölte, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy senkinek se kelljen az utcán éjszakáznia, országszerte 11 100 férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére, ez - szerinte - még a leghidegebb éjszakákon is elégséges. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára elmondta, az országos rendőrfőkapitány, valamint a belügyminiszter utasította a rendőröket, polgárőröket és polgármestereket, hogy különösen figyeljenek oda a településükön egyedül élő, rászoruló, idős emberekre. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) internetes oldalán közzétette az elérhető melegedőhelyek listáját

Budapesti éttermek a New York Timesban

Megjelent a The New York Times online kiadásának az ,,52 hely, ahová el kell menned 2017-ben" című cikke, amelyben a világ számos izgalmas helyszíne közül Budapestet, és budapesti vendéglátóhelyeket is kiemelnek a szerkesztők.

Az első helyen Kanada áll, a másodikon a chilei Atacama-sivatag, a harmadikon India egyik leglátogatottabb városa, Agra szerepel. Budapest az 50. helyen áll, a leírásban fővárosunk vonzó, fiatalos energiáját méltatják, megemlítenek továbbá öt helyet, ahová szerintük érdemes ellátogatni: a Márga Bisztrót, a Szimplyt, a Velvet Chemistry butikot, a Szimpla Design Shopot és a Hotel Rumot.

„A vasfüggöny utáni Budapest igazán élénk metropolisszá vált. Egyre inkább érezhető a városban a vonzó, fiatalos energia, például olyan új éttermekben, mint a Szimply és a Márga Bisztró…”. ,,Óriási megtiszteltetés a The New York Times listáján szerepelni, főleg alig pár hónappal a nyitásunk után! Fantasztikus csapatunk van, elsősorban nekik köszönhető ez az elismerés” – mondta Deli János, a budapesti Márga bisztró társtulajdonosa a hírre reagálva.

Új jogosítványszabályok

November elején még csak tervezet volt, de idén már be is vezették a jogosítvány meghosszabbításához kapcsolódó módosítást. Az átállás miatt sokan akár majdnem egy évet is veszíthetnek az új érvényesítéssel.

A vezetői engedély kiállításánál az érvényességet általában úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával – ez volt olvasható a kormany.hu közleményében november elején, ami akkor még csak tervezet volt, de úgy tűnik, hogy már be is vezették – írta meg a vezess.hu szakportál. Ez azt jelenti, hogy aki mostantól újítja meg jogosítványát, annak lejárati dátuma meg fog egyezni születési dátumával.

A lap felidéz egy esetet, mely szerint valaki nemrégiben intézte jogsijának hosszabbítását, ami 50 éves kor felett öt évre jár, és ekkor jutott eszébe, hogy mekkora hibát vétett, mert öt év múlva majd ismét január elején rohangálhat az orvoshoz és az okmányirodába, mert ez lesz a lejárati idő. De a helyzet ennél sokkal szebb: az új szabályozás miatt - amivel előzőleg még az okmányirodai ügyintéző sem volt tisztában -, a rendszer automatikusan a születési dátumához igazította a jogosítvány érvényességét, így nem 2022. január 4-ig érvényes az illető vezetői engedélye, hanem csak 2021 augusztusáig. Szóval nem öt évig, csupán 4 év 8 hónapig.

Ennek magyarázata, ebben az esetben az, hogy az öt évet nem haladhatja meg az érvényesség, így azt visszafelé dátumozza a rendszer. Tehát, ha valaki például februárban született, de a jogosítványa 2017 januárjában járt le, akkor ő 11 hónapot „bukott”, vagyis majd egy évvel kevesebb ideig lesz érvényes a jogosítványa, mint kellene. Ez vonatkozik természetesen a tíz évre hosszabbított jogosítványokra is.

A rendszer mégsem annyira rossz, mint ahogy elsőre látszik, mert a fiataloknak így elég a születési dátumukat tudni a jogosítvány érvényességi idejéhez, így büntetéseket úszhatnak meg, ha időben megújítják az engedélyt, nem a rendőrnek kell figyelmeztetnie egy igazoltatáskor, hogy lejárt. Az idősebbek is maximum egyszer kerülnek „évvesztes” helyzetbe.

A rendszer akkor lehetne még ennél is jobb – vélik a lap szakértői -, ha a személyi igazolvány és az útlevél érvényességét is a születési időponthoz igazítanák. Bár akkor - ritka esetben - hirtelen szakadna az emberek fejére az adminisztrációs terhek sora.