Elhunyt Ghaith Pharaon

Publikálás dátuma
2017.01.07. 19:35
FOTÓ: Népszava
Elhunyt Ghaith Rashad Pharaon, szaúd-arábiai üzletember - értesült az Index. A gyászszertartás helyi idő szerint holnap 13 órától lesz a bejrúti Four Seasons Hotelben.

Az ötcsillagos szálloda a portálnak megerősítette az arab nyelvű gyászjelentés tartalmát, mely szerint vasárnap délután családtagok és barátok búcsúznak egy szaúdi állampolgárságú, Dr. Ghaith Rashad Pharaon nevű embertől. 

Arab és angol nyelvű híroldalakon egyelőre nem jelent meg, hogy meghalt volna az FBI és az Interpol által 25 éve körözött olajmilliárdos, egy arab üzleti élettel foglalkozó Twitter-oldal ma hajnalban közölte az információt. 

A Pharaonról szóló Wikipédia-szócikket frissítették már a halálhírrel, de az oldal szerkesztői egyelőre nem hagyták jóvá - írja a portál, hozzátéve, hogy nem lehet 100 százalékos bizonyossággal állítani, hogy az a Pharaon halt meg, akit az FBI és az Interpol is köröz, és aki Orbán Viktor szomszédságában vásárolt telket, de erősen valószínűsíthető az egyezés, főleg mivel a Magyarországon üzletelő Pharaon évtizedek óta Bejrútban él, vállalkozásainak székhelye is ott található.

Szerző

Piros riasztást adtak ki - Az év leghidegebb éjszakája jön!

Publikálás dátuma
2017.01.07. 19:15
Ebben a hidegben még a jegesmedvék is fázni fognak. Illusztráció: Thinkstock
Az extrém hideg miatt vasárnapra egy megyére már a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést is kiadták. A fővárosra és három megyére másodfokú, további tíz megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Akár mínusz 27 Celsius-fok is lehet.

A meteorológiai szolgálat szombaton Facebook-oldalán azt írta: vasárnapra virradóra rekordközeli hideg várható. A szél gyengülésével a rendkívül száraz levegőben, gyorsan zuhan a hőmérséklet, a tél eddigi leghidegebb éjszakája előtt állunk - tették hozzá.

Veszélyjelzésük szerint Nógrád megyére adták ki a piros figyelmeztetést, mert itt akár mínusz 25 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő. Budapesten és Pest megyében, valamint Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is mínusz 20 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, így ezeken a területen másodfokú a figyelmeztetés. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az extrém hideg miatt.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére a gyenge hófúvás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Azt írták: a vasárnapra virradó éjszaka az ország döntő részén ismét mínusz 10 fok alá csökken a hőmérséklet. A Dunántúl keleti harmadán és az ország keleti felén jellemzően  mínusz 15 fok alatti hőmérséklet valószínű. Az ország középső részein és az Északi-középhegység völgyeiben a szélvédett területeken, különösen a hóval borított tájakon azonban mínusz 20 és mínusz 27 fok közötti hőmérséklet valószínű. A leghidegebb az Északi-középhegység nyugati völgyeiben valószínű.

Az előrejelzés szerint vasárnap napközben mínusz 10 és mínusz 3 fok között alakulnak a maximumok (nyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték). Hozzátették továbbá, hogy az éjszaka második felétől vasárnap kora délutánig a Dunántúl nyugati harmadán (elsősorban az Alpokalján) többfelé várható jellemzően gyenge havazás, maximum 4 centiméternyi hóréteggel, de főként Sopron környékén akár 5 centiméternél több is hullhat. Nyugaton a vasárnap délutántól, estétől ismét megerősödő szél - az addigra - havas területeken hóátfúvást okozhat. Vasárnap késő estétől a Tiszántúlon is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás.

Szerző

Látszatmegoldás az áfacsökkentés

Az LMP szerint nem hatékony, hanem csak felemás intézkedés az áfacsökkentés, hiszen annak haszna nem a fogyasztóknál csapódik le, és nem számolja föl a hálózatos áfacsalást sem - jelentette ki Lengyel Szilvia, a párt vidékfejlesztési szakszóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján. 

A kormány áfacsökkentési tervei átgondolatlanul és nem a szakmai szervezetek ajánlásait megfogadva készültek - mondta Lengyel Szilvia, példaként említve, hogy éppen a friss tejnek csökkent az áfája, amiből a legkevesebb fogy, szemben a magyar fogyasztók által 80 százalékban vásárolt, hosszabban eltartható ESL- és UHT-tejekkel. A sertéshús áfájának csökkentése a belsőségekre nem terjedt ki, a baromfi belsőségeknél viszont 5 százalék az áfa, ezt az ellenmondást korrigálni kell.

Az LMP szerint az a megoldás, hogy a kormány egy lépésben, egyszerre csökkentse az alapvető élelmiszerek áfakulcsát 5 százalékra. A tej áfájának csökkentésével párhuzamosan a tejföl és a túró áfáját is csökkenteni kellett volna, hiszen mindkettő 99 százalékban hazai alapanyagból és hazai gyártósorokon készül, és a három termék áfacsökkentésének az együttes hatása lenne igazán érzékelhető a fogyasztóknak. Emellett a zöldségek és gyümölcsök áfáját is csökkenteni kellene nagyon rövid időn belül - folytatta. Ellenkező esetben tovább nőhet az ágazatban 40-50 százalékban jelen lévő áfacsalás, ugyanis az erre specializálódott hálózatok, ha egy szektorban bezárul egy kiskapu, átmennek egy másikba - hangsúlyozta.

Lengyel Szilvia szerint lehetséges az áfacsökkentés, a baromfihús áfájának csökkentése is sokkal kisebb kiesést okozott a költségvetés bevételeiben, mint ahogy azt a kormány várta, mert a kiesést kompenzálta a növekvő forgalomból és az ágazat fehéredéséből származó bevétel.

Szerző