Előfizetés

Vesztegetett-e Hiszékeny Dezső? - Megkezdődött a másodfokú büntetőper

Publikálás dátuma
2017.01.09. 14:59
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Megkezdődött másodfokon a vesztegetés vádja alól első fokon felmentett Hiszékeny Dezső szocialista politikus büntetőpere hétfőn a Fővárosi Ítélőtáblán.

A vád szerint Hiszékeny Dezső - aki 2014 óta szocialista országgyűlési képviselő - 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.

A politikus mindvégig tagadta bűnösségét, maga kérte mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől 2014-ben, az eljárást pedig törvénytelennek, koncepciósnak nevezte. 

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisban bizonyítottság hiányában felmentette a politikust a vesztegetés vádja alól. Sz. Sándor másodrendű vádlott befolyással üzérkedés miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetést és egymillió forintos pénzbüntetést kapott. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, a másodfokú eljárás hétfőn kezdődött meg a Fővárosi Ítélőtáblán.

A főügyészség képviselője a tárgyaláson új elsőfokú eljárás lefolytatását indítványozta. Arra hivatkozott, hogy az elsőfokú ítéletben rögzített tényállás és az ítélet indokolása között nincs összhang, a bizonyítékokat a bíróság szelektíven értékelte, és emiatt mindkét vádlott esetében megalapozatlan az ítélet. Az ügyészség szerint a törvényszék a szövegkörnyezetből kiragadva, a vádlott javára szelektált a lehallgatási jegyzőkönyvek anyagából, márpedig a kihagyott részek más, az ügyet érdemben befolyásoló értelmet adhatnak a mondatoknak.

Hiszékeny Dezső védője azonban úgy vélte, a törvényszék ítélete megalapozott, a büntetőjogi felelősség minden kérdését tisztázta, és az összes bizonyíték azt támasztja alá, hogy a védence nem jelentett ki olyat, hogy ötmillió forintot kér az ügyintézésért.  A védelem arra hivatkozott, hogy az ötmillió forintos kenőpénzt minden esetben a fedett nyomozó hozta szóba, Hiszékeny Dezső pedig az egyik beszélgetésen nyolcszor hárította el a felvetést például úgy, hogy "ez elég durva", "nincs ilyen", "soha semmit ne adjon", "ez egy irreális történet". A védelem szerint az ügy érdemét érintő, önkényes szelekciót nem a bíróság, hanem az ügyészség hajtotta végre, amikor például az egyik lehallgatás leiratából több fontos részletet kihagyott, illetve a leirat tartalma nem egyezett az elhangzottakkal.

A tárgyaláson felszólalt Hiszékeny Dezső is, aki arról beszélt, a nyomozás során a "változatos nyomozati szervek" az élete "totális ellenőrzésével" próbáltak alapot teremteni arra, hogy azt mondhassák, bűnös kapcsolatai vannak, de a megfigyelések nem vezettek eredményre, semmilyen törvénytelent nem tett, "pedig a magyar bűnüldöző szervek krémje dolgozott azon, hogy találjanak valamit". Furcsállta azt is, hogy a titkosszolgálati módszerekkel szerzett információk döntő többségét titkosították, valamint azt, hogy az ügyészség "sajátos módszerei" nyomán egyes keletkezett iratok nem a valóságot tartalmazták.

A másodrendű vádlott, Sz. Sándor védője szerint védence "felelőtlen fickó", aki "ráharapott a titkosszolgálati kukacra", de - mivel úgy ítélte meg, hogy a kiszabott büntetés kellőképpen kifejezi a társadalom rosszallását - az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte.

A per tárgyalása január 30-án folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán.

Politikusvagyonok - Kötelező vizsgálatot írna elő az LMP

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az LMP azon javaslatuk megvitatására, amely - a vagyonnyilatkozatok helyett - kötelező vagyonosodási vizsgálatot írna elő a politikusok esetében. Ezt Szél Bernadett és Hadházy Ákos társelnökök, valamint Gál József szóvivő jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatón. 

Szél Bernadett elmondta: azt várják a többi párttól a jövő héten esedékes egyeztetésen, hogy tegyék egyértelművé, ők hogyan képzelik el a politikusok vagyonosodásának szigorú kontroll alatt tartását. Hangsúlyozta, az LMP-nek abból a következménynélküliségből van elege, amely évről évre követi a vagyonokról szóló botrányokat. Javaslatukról elmondta: a komplex előterjesztés az Állami Számvevőszékre bízná a vagyon és a jövedelem egyensúlyának összevetését.  Hadházy Ákos szerint azért kell megszüntetni az önbevalláson alapuló vagyonnyilatkozatok rendszerét, mert az a legerősebb jelképe annak, hogy a politikusok nem mondanak igazat. 

A már többször benyújtott javaslatuk lényege, hogy nemcsak a vagyontárgyakat kellene áttekinteni, hanem azt is: azokat miből finanszírozták az érintettek - ismertette. Emlékeztetett: javaslatukat, amely minden parlamenti képviselőt, kormánytagot, közjogi méltóságot, önkormányzati vezetőt, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetőit érintené, a kormányoldal eddig minden alkalommal "lesöpörte".

Gál József úgy fogalmazott, miközben szinte már nincs olyan fideszes miniszter, akit nem kaptak volna még azon, hogy néhány ingatlant vagy szobát kifelejtett a nyilatkozatából, nem tudható, egyesek hogyan jutottak az igazolható jövedelmüknél sokkal nagyobb vagyonhoz.

A néni

Reggeli csúcsforgalom a 6-os villamoson. A Margit híd budai hídfőjénél szállt fel a néni, a vezető fülkéje előtt állt meg. Megakadt a szemem rajta. Talán a decens kalapján? A viseltes, szebb napokat látott kabátján? A két kézzel szorított bőrtáskáján? Nem tudom.

Zötykölődve, dülöngélve kapaszkodtunk. A néni teste is velünk ringott, de aztán szép lassan elkezdett csúszni lefelé. Nem próbált senkiben megkapaszkodni, egyetlen szó sem hagyta el a száját, mintha nem akart volna kellemetlenséget okozni a többi utasnak.

A mellette álló fiatalember fogta fel. Szólongatta, pofozgatta, de a néni nem válaszolt. Becsukott szemmel feküdt a padlón, keze görcsösen szorította a táskáját. A fiatalember riadtan nézett körül, dörömbölni kezdett a vezetőnek, aztán egy fiatal lány lépett oda, szakszerűen kérdezgetni kezdte a nevét, de választ ő sem kapott. Egy harmadik utas a mentőket hívta.

A híd közepén megállt a villamos. Felbolydult a szerelvény. A környéken mindenki segíteni próbált. Valaki megtalálta a személyi igazolványát, benne a telefonszámokkal, akiket baj esetén hívni lehet. Egyetlen szám sem felelt. A villamosvezető kinyitotta az ajtókat, friss levegőt engedett be, bemondta, akinek sietős, induljon el gyalog.

Múltak a percek. Előbb a forgalmi zavarelhárítás Skodája érkezett, hosszú percekkel később a mentő is. A néni közben magához tért, talpra állították. Zavartan nézett körül. Biztosan leesett a vércukra, motyogta, mostanában gyakran megesik. Ennie kellett volna valamit reggel, de nem volt otthon egy darabka kenyere sem. Előző nap sem evett, szégyenlősen mentegetődzött, régen fizették a nyugdíjat...