Meryl Streep üzent Trumpnak

Publikálás dátuma
2017.01.09. 19:00
Nagy bajban lenne Hollywood, ha kiutasítanák a külföldieket – mondta Meryl Streep FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PAUL DRINKWATER
Politikai felhangoktól sem volt mentes az idei, 74. Golden Globe díjkiosztó. A gálán szenvedélyes beszédben, noha név említése nélkül ostorozta a megválasztott amerikai elnököt az életműdíjjal jutalmazott Meryl Streep. A színésznő figyelmeztetett, nagy bajban lenne Hollywood, ha kiutasítanák a külföldieket, s nagy bajban van Amerika, ha a hatalmasok arra használják a befolyásukat, hogy másokat zaklassanak. Donald Trump, akit január 20-án iktatnak be hivatalába, a New York Timesnak úgy nyilatkozott, nem lepte meg, hogy a „liberális művészvilág” céltáblájává vált a díjkiosztón. Trumpra és az elnökválasztásra a show műsorvezetője, Jimmy Fallon is több megjegyzést tett, Hollywood művészeinek többsége, akárcsak Streep Hillary Clintont támogatta a novemberi elnökválasztáson. 

Ritkán történik meg, hogy egy film az összes díjat megkapja, amire jelölték. A Kaliforniai álom megkapta mind a hetet a 74. Golden Globe-gálán, ahol a Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók szavazták meg a díjakat a mögöttünk marad év szerintük legjobb nagyjátékfilmes és tévéfilmes teljesítményeiért. A film fogadtatás már előbb is jelezte, hogy a Kaliforniai álom valamit nagyon eltalált a mai kor közérzetéből, amiben a múlt kisuvickolt csillogása utáni vágy és a jelen göröngyös valósága torlódik egymásra. A nosztalgikust az ironikussal, az álomgyárit a valósággal ötvöző bűbájos hollywoodi sztori érthetően lett a legjobb film a musical/vígjáték kategóriában, Damien Chazelle pedig a legjobb rendező plusz a legjobb forgatókönyv író is.

A díjhalmozó Kaliforniai álom stábja a díjkiosztón FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL KOVAC

A díjhalmozó Kaliforniai álom stábja a díjkiosztón FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL KOVAC

Rendezőként Chazelle mesterien ötvözte a nagy klasszikus hollywoodi musicalek csillagokban járó álomgyári stílusát és a mai fanyar, kételkedő életérzést, ezzel megérdemelten lett abszolút győztes a terepen. Íróként már inkább volt ellenfele, lehetett volna a legjobb forgatókönyv díja a Florance – A tökéletlen hangé akár, hisz volt benne elég spiritusz hozzá, de az iróniával szemben a hely szelleme győzött. Az vitán felüli, hogy Ryan Gosling és Emma Stone viszont olyan viharosan jól vitte végig a táncos-énekes szerepét, noha nem táncos-énekesek, hogy csak a párosuk lehetett a legjobb férfi illetve női szereplő. Méghozzá kategóriától függetlenül, hiszen Gosling legalább a Drive!, Emma Stone meg a Birdman óta számít kategórián felülinek, azaz műfajtól függetlenül remek színésznek.

A Kaliforniai álomé lett a legjobb eredeti filmzene és a City of Stars című dalért a legjobb dal díja is, erre különösen rímel a gála nyitójelenete. Mert határozottan szórakoztató volt, s már a hazai portálokon is fellelhető a videorészlet, hogy az egész díjkiosztó gálát a színhely, a Beverly Hilton elé rendezett jópofa jelenet vezette be. Fekete limuzinok kettős sorával és a kiöltözött vendégeket imitáló táncosokkal idézte fel a megrendezett jelenet vicces módon a Kaliforniai álom frenetikus nyitó jelenetét, a gyorsforgalmi úton beállt dugóban táncra perdülő fiatalokkal..

A többi sokjelölésű film már kevésbé váltotta be a reményeket. Az angol nyelvű sajtóban kivételesen magasra értékelt és egyöntetűen elismerő kritikai visszhangot kapott Holdfény című kisköltségvetésű független film hat jelöléssel futott neki gálának a dráma kategóriában. Közülük egyet, a legjobb film díját kapta meg, igaz, ez a legnagyobb kaliberű elismerésnek számít, de sem a színészek, sem az író teljesítménye nem futott be a díjért. Ezzel szemben a hírek szerint ez a film, amely egy Miami kíméletlen negyedében élő homoszexuális fekete fiú felnőtté válásának fordulópontjait meséli el három fejezetben, az év szenzációjának számít, máris több Oscar-jelölést jósolnak neki.

Barry Jenkins, a Holdfény című alkotás rendezőjeFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER

Barry Jenkins, a Holdfény című alkotás rendezőjeFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER

Népszerűségben viszont Barry Jenkins rendező a kisköltségvetésű független filmjével aligha rúghatott labdába a rendezői és írói díjért egy olyan filmmel szemben (Kaliforniai álom), amit imád a közönség, szeret a kritika is, és tényleg mindenki boldog tőle. Az viszont tény, hogy a duplán (ha nem triplán) kisebbségnek számító főhősével mégis a Holdfény lett a legjobb drámai film és ez mindenképpen sokat köszörült a Hollywoodba akkreditált külföldi filmkritikusok olykor csorbát szenvedett tekintélyén. Magyarul: remekül kiálltak egy fontos és jó film mellett. (Hogy mennyire fontos, arra utal Meryl Streep köszönő beszédében az a rész is, amelyben az életműdíját átvevő színésznő Hollywood sztárjaihoz szólva azt ajánlotta, ünnepeljék és védjék meg a másságot.) A Holdvilágot még nem láthatta a magyar közönség, de február 1-től már a mozikban lesz a forgalmazó ígérete szerint.

A másik nagy reményekkel indult film, A régi város ugyancsak a dráma kategóriában vágott neki öt jelöléssel, de egy díjjal távozott csak. Kenneth Lonergan rendező azzal vigasztalhatja magát, hogy remekül választotta meg főhősét, ugyanis Casey Affleck kapta meg a kategória legjobb férfi színészének Golden Globe-ját. A „nagy” Affleck testvérkéje ezzel megindulhat azon az úton, hogy végre észre is vegyék, hogy ott van a vásznon, és nem csak jelen van. Pedig nagy szerepeket is játszott, a Gerryben például Gus Van Sant ráosztotta a kétszereplős (a mi Tarr Bélánkat utánzó) film egyik szerepét Matt Damon mellett. Vagy ki emlékszik rá, hogy a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című filmben ő volt a címben is említett figura Brad Pitt mellett. A régi város szintén jó értékelést kapott a kritikusoktól, a hazai mozikba február 23-án érkezik.

Testvérek öröme: Casey Affleck és Ben AffleckFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/TODD WILLIAMSON

Testvérek öröme: Casey Affleck és Ben AffleckFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/TODD WILLIAMSON

Valamiféle új szelek fújhatnak a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók között, mert egészen váratlan és szokatlan, de feltétlenül elismerésre méltó döntést hoztak a dráma kategóriában a legjobb színésznőt díjazó Golden Globe-ról. Isabelle Huppert francia színésznőnek szavazták meg. Huppert minőségben és nagyságban körülbelül olyan kategóriájú művész, (de persze más), mint Meryl Streep. Streep most kapta meg nyolc Golden Globe-díj és 30 díjra jelölés után a Cecil B. de Mille-ről elnevezett életműdíjat. (Ehhez mondott a színpadon okos, bátor, felelős beszédet köszönetképpen.) Huppert most kapta meg pályája első Golden Globe-ját, köszönhetően annak, hogy a szavazó újságírók fittyet hánytak a népszerű döntés csábítására, és nem a Jackie-t játszó Natalie Portman, de nem is az Érkezésben főszereplő Amy Adams, vagy a Miss Sloane-ban látható Jessica Chastaine (csupa kedvenc, csupa körülrajongott név) lett a díjazott, hanem a francia-német-belga Elle című film főszereplője.

Azt jó látni, Hollywood mint dédelgeti díjakkal a csodálatos Streepet, most örülhetünk, hogy Hollywood dédelgeti Huppert-t is. (Annál jobb ez így, mert bármily hihetetlen, Huppert hazájában eddig mindössze egyetlen César-díjat kapott, még a Haneke rendezésében szenzációs és borzongató A zongoratanárnőért is csak jelölték rá.) Az Elle, a holland Paul Verhoeven erotikus thrillere, benne Huppert-rel lett a legjobb idegen nyelvű film díjazottja, szintén tán az új szelek fújdogálásának köszönhetően. Mert hogy az Elle ezzel maga mögött hagyta nem csak az innen legesélyesebbnek képzelt német Toni Erdmannt, hanem a már Golden Globe- és Oscar-díjas iráni Ashgar Farhadi Az ügyfél című filmjét is.

A legjobb női mellékszereplőt, a fekete bőrű Viola Davist majd akkor látjuk, ha eljön a mozikba a Denzel Washington-rendezte film, a Fences. Addig meg emlékezhetünk, hogy Davis már kapott Oscar- és Golden Globe jelölést, méghozzá azért a filmért, amelyben együtt játszott 2008-ban Meryl Streeppel (Kétely). Akkor más kapta a díjat, viszont következő évben, egy díjátadón, ahol közös filmjükért Streepet díjazták, köszönőbeszédében a hollywoodi filmesekhez fordult azzal a kéréssel, hogy adjanak szereplehetőségeket tehetséges afroamerikai kolléganőjének. (Lám, mit jelent az, amikor valaki érzi, hogy a nagyság mire kötelez.) A mostani díjátadón biztosan nem véletlenül Viola Davis adta át Streepnek az életműdíjat, s az egyik legmeghatóbb pillanatot szerezte azzal, amilyen mélységes tisztelettel és szeretettel fordult kolléganőjéhez.

Idén sajnos nem volt kiért szurkolnunk, de jó visszagondolni arra, hogy tavaly ilyenkor a Saul fia című filmmel meglett az első magyar Golden Globe-díj.

Donald Trumpot bírálta Meryl Streep
Keményen bírálta a megválasztott amerikai elnököt Meryl Streep. Hollywood nagyasszonya, aki életműdíjat vehetett át a Golden Globe-gálán, nagy hatású beszédet mondott, amely gyorsan internetes szenzációvá vált.
Streep nem említette Donald Trump nevét, csak azon kezdett morfondírozni, hogy mi lenne, ha Hollywoodból száműznék a külföldieket, ha mindenkitől elkérnék a születési anyakönyvi kivonatát. (Trump évekig erősködött, hogy Barack Obama valójában nem Hawaiin, hanem külföldön született, s nem is legitim elnöke az Egyesült Államoknak, akkor sem hagyta abba, amikor közzétették a hiteles hawaii születési dokumentumot. A milliárdos választási programjának egy fő pontja volt az illegális bevándorlók kiutasítása.)
„Ha mindenkit kirúgnának, nem lenne mást nézni, mint az amerikai futballt, s harcművészetet (Mixed Martial Arts), amely – nem is művészet” – jegyezte meg Streep. A színésznő elárulta, mi döbbentette meg legjobban. „Egy személy, aki országunk legmagasabb tisztségére pályázott, kigúnyolt egy mozgássérült riportert (Serge Kovaleskit, a Washington Post újságíróját – a szerk.), olyasvalakit, aki nem volt olyan kiváltságos, hatalmas, s esélye sem volt, hogy visszavágjon. Amikor ezt láttam, megszakadt a szívem” – mondta Streep, aki korábban sem riadt vissza attól, hogy őszintén megmondja a véleményét.
„Ha a hatalmasok arra használják pozíciójukat, hogy másokat zaklassanak, valamennyien veszítünk” – tette hozzá. A világsztár a sajtó, a hollywoodi külföldi újságírók segítségét kérte. „Szükségünk van a médiára, s nekik is szükségük van ránk, hogy védelmezzük az igazságot” – mondta.
Streep beszédére Trump szokása szerint Twitteren reagált: Meryl Streepet „a legtúlértékeltebb” hollywoodi színésznőként említette, aki őt nem ismeri, s egyébként is Hillaryt kedveli. A New York Timesnak adott telefoninterjúban újfent tagadta, hogy gúnyt űzött volna a riporter fogyatékosságából. A milliárdos azt mondta, nem nézte a díjkiosztót, de egyáltalán nem volt meglepve, hogy „a liberális mozivilág” támadja.
Trumpot és az elnökválasztást a műsorvezető, Jimmy Fallon is több poénjában megemlítette, de csak óvatosan. Egyebek között azt mondta, a Golden Globe szavazatait nagyon gondosan megszámlálták, s „az Ernst and Young mellett Putyin is hitelesítette”. A milliárdost a Trónok harca sorozat Joffrey királyához hasonlította, mondván: „Sok ember kíváncsi rá, milyen is lenne, ha Joffrey király valójában uralkodna. Még 12 nap és megtudjuk.”
Jimmy Fallon nincs rossz viszonyban Trumppal, a kampány idején meghívta esti beszélgetős műsorába, s a milliárdos megengedte neki, hogy beletúrjon a hajába, s ellenőrizze, nem paróka-e.

Szerző

Kim Kardashian párizsi kirablása - 16 embert állítottak elő

Publikálás dátuma
2017.01.09. 13:23
Neki nincs rejtegetni valója - Kim Kardashian/Fotó: Pierre Suu/ Getty Images
Előállítottak 16 embert hétfőn Franciaországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet Kim Kardashian tavalyi párizsi kirablásához - közölték rendőrségi források. A 35 éves amerikai celebet 2016. október 3-ra virradó éjjel párizsi luxusrezidenciáján támadták meg fegyveresek, és elraboltak tőle több mint 9 millió euró (hárommilliárd forint) értékű ékszert.

A gyanúsítottakat a párizsi agglomerációban és az ország déli részén vette őrizetbe a francia rendőrség szervezett bűnözés elleni részlege. Az akciót hetekig tartó nyomozás előzte meg, amelyet a rablás helyszínén talált DNS-minták alapján indítottak. "Az egyik nyom egy, a rendőrség által rablás és egyéb köztörvényes bűncselekmények miatt ismert emberhez vezetett" - mondta a rendőrségi forrás.

A támadás egy hírességek és gazdagok számára fenntartott diszkrét luxushotelben történt a francia fővárosban, a Madeleine-templom mögött. Kardashian már korábban is megszállt ott, 2014-ben Kanye West rapperrel kötött házassága előtt is a szállodában lakott egy ideig. A felfegyverzett rablók hajnali három óra tájban vitték el az ékszereket, a rablás során senkinek nem esett bántódása. A bűnözők öten voltak, a recepciós engedte be őket, ezután őt megkötözték, és fegyvert fogtak rá, hogy a tévésztár lakosztályához kísérje őket.

A símaszkot és rendőrségi felirattal ellátott kabátot viselő fegyveresek megkötözték és bezárták a fürdőszobába Kardashiant. Ellopták az ékszerdobozát, amelyben 5-6 millió euró értékű ékszereit tartotta és elvittek egy négymillió euró értékű gyűrűt. Kerékpáron menekültek a helyszínről. A meneküléskor elvesztettek egy gyémánt nyakéket. A megközelítőleg 30 ezer eurót érő ékszert egy járókelő találta meg a rablás után néhány órával az egyik szomszédos utcában és átadta a rendőröknek.

Szerző

Kim Kardashian párizsi kirablása - 16 embert állítottak elő

Publikálás dátuma
2017.01.09. 13:23
Neki nincs rejtegetni valója - Kim Kardashian/Fotó: Pierre Suu/ Getty Images
Előállítottak 16 embert hétfőn Franciaországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet Kim Kardashian tavalyi párizsi kirablásához - közölték rendőrségi források. A 35 éves amerikai celebet 2016. október 3-ra virradó éjjel párizsi luxusrezidenciáján támadták meg fegyveresek, és elraboltak tőle több mint 9 millió euró (hárommilliárd forint) értékű ékszert.

A gyanúsítottakat a párizsi agglomerációban és az ország déli részén vette őrizetbe a francia rendőrség szervezett bűnözés elleni részlege. Az akciót hetekig tartó nyomozás előzte meg, amelyet a rablás helyszínén talált DNS-minták alapján indítottak. "Az egyik nyom egy, a rendőrség által rablás és egyéb köztörvényes bűncselekmények miatt ismert emberhez vezetett" - mondta a rendőrségi forrás.

A támadás egy hírességek és gazdagok számára fenntartott diszkrét luxushotelben történt a francia fővárosban, a Madeleine-templom mögött. Kardashian már korábban is megszállt ott, 2014-ben Kanye West rapperrel kötött házassága előtt is a szállodában lakott egy ideig. A felfegyverzett rablók hajnali három óra tájban vitték el az ékszereket, a rablás során senkinek nem esett bántódása. A bűnözők öten voltak, a recepciós engedte be őket, ezután őt megkötözték, és fegyvert fogtak rá, hogy a tévésztár lakosztályához kísérje őket.

A símaszkot és rendőrségi felirattal ellátott kabátot viselő fegyveresek megkötözték és bezárták a fürdőszobába Kardashiant. Ellopták az ékszerdobozát, amelyben 5-6 millió euró értékű ékszereit tartotta és elvittek egy négymillió euró értékű gyűrűt. Kerékpáron menekültek a helyszínről. A meneküléskor elvesztettek egy gyémánt nyakéket. A megközelítőleg 30 ezer eurót érő ékszert egy járókelő találta meg a rablás után néhány órával az egyik szomszédos utcában és átadta a rendőröknek.

Szerző