Iványi Gábor üzent - Segítség kellene

Publikálás dátuma
2017.01.10. 12:25
Népszava fotó/Szalmás Péter
Kedves Testvéreink, Barátaink, Támogatóink! Mindenkinek boldog új évet kívánok még egyszer. Tudom, hogy mindenki számára nehézségeket jelent a család vagy a létfenntartás. Szervezetünk is küzd bizonyos nehézségekkel. Talán közismert, hogy az új egyházügyi törvény (2011) megalkotása óta módszeres anyagi elvonások is sújtanak bennünket, szervezeteink mégis, ha küszködve is, de működnek - kezdi írását Iványi Gábor az Oltalom Karitatív Egyesület honlapján. 

Némi könnyebbséget jelentene, ha bizonyos pontokon hasznosítani tudnánk önkéntesek felajánlásait. Oltalom Kórházunkban most igen nagy szükségünk lenne ügyelő orvosokra. Ügyeleti díjaink sajnos szerényebbek, mint amit egy frekventáltabb egészségügyi intézményben ugyanezért a szolgálatért fizetnek. De talán híveink, barátaink, támogatóink között van olyan nyugdíjas orvos, aki kis, nagyjából hatvan beteget ellátó kórházunkban egy-egy nem túl eseménydús hétvégi vagy éjszakai ügyeletet, az általunk kínált összegért (a jó lelkű szabad felajánlást is hálásan köszönjük) el tudná vállalni, a köztes időket kulturált orvosi pihenő szobában töltve.

Természetesen szívesen fogadunk más önkéntes felajánlást is. Keresünk általános- és középiskolai matematika szakos tanárokat is, vidéki és fővárosi iskoláinkba egyaránt.

Hálásan köszönjük azok felajánlását (körülbelül 400-an voltak eddig) is, akik Erzsébet utalványaikat nekünk adták, ez december-január hónapban rendkívüli segítség a kórház, iskoláink és népkonyháink étkezési programjához.

Nagyon köszönjük a nyíregyházi idős otthonunkhoz, illetve a békéscsabai és szolnoki hasonló intézményünk bővítéséhez anyagiakkal vagy természetbeni adományaikkal történő hozzájárulást. Változatlanul szívesen fogadunk még ide is, és általában hajléktalanok, menekültek számára takarót, hálózsákot, izolációs fóliát és polifoamot, valamint meleg ruhát. Szeretettel kérjük, ha lehet, raktározási hiányok miatt, most ne nyári ruhát hozzanak.

Még egyszer szép évet kívánva mindenkinek, szeretettel, tisztelettel:

Dr. Iványi Gáborelnök
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség
Oltalom Karitatív Egyesület
Wesley János Lelkészképző Főiskola

Szerző

Kiváltságosok Magyarországa - A budavári polgármester

Publikálás dátuma
2017.01.10. 10:44
Forrás: Google Earth
Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, akit a köz szolgálatára választott meg a körzet lakossága, a sajtó megkeresésére közölte: a magánéletével kapcsolatos kérdésekre nem kíván válaszolni. Pedig kellene. 

Zöld rendszámos fehér elektromos autó parkol egy hatlakásos gellérthegyi társasház kertjében egy januári hétköznap reggel. Aztán nyílik a kapu, az autó hangtalanul kitolat, és a Citadella irányába indul. A kormánynál Nagy Gábor Tamás, a vitatható budavári lakásbérlésével és -osztásával a hírekbe került I. kerületi polgármester - indít az idilli hangulatfestéssel az Index, ám hamarosan előkerül a rögvalóság, vagyis az a helyzet, ami minden állampolgárt legalábbis el kellene, hogy gondolkoztasson választott vezetői ténykedése kapcsán. 

Üres zsebbel, sőt, milliós tartozással akart belevágni egy olyan építkezésbe, amivel a lakását bővítette volna panorámás tetőtérrel a Gellérthegy tetején.

De nézzük kronológiában az Index segítségével:

Nagy Gábor Tamás 1995-ben - akkor még alpolgármesterként -  egy 800 ezer forintos, 12 év alatt visszafizetendő önkormányzati munkáltatói kölcsön segítségével vette meg a Kelenhegyi úti, legfölső emeleti, 69 négyzetméteres lakást, amit a vagyonnyilatkozatában azóta is szerepeltet. Majd telt-múlt az idő, izmosodott a háttér ( a Fidesz), amikor 2014-ben Nagy Gábor Tamás elhatározta, hogy a lakása fölé, a ház tetejére sátortetőt épít úgy, hogy a mintegy 140 négyzetméteres tetőtérbeépítés egésze az övé lesz, ezzel az amúgy sem értéktelen ingatlan területét megtöbbszörözi. Az építési engedélyt benyújtotta, meg is kapta, a másik felső szinti lakó lemondott a felette lévő tetőről.

(Nagy Gábor Tamás 2014-es évközi vagyonnyilatkozata (pdf) szerint ekkor 5 millió forintnyi kincstárjegye, 300 ezer készpénze és 7,9 milliós tartozása volt. Az év végi (pdf) szerint már csak 7,6 milliós tartozás.)

A terv azonban nem jött össze, nem sikerült megegyezni a lakókkal, még úgy sem, hogy a portál úgy tudja: a budavári polgármester egymillió forintot ajánlott fel minden egyes lakónak. (a ház a ráépítéssel majdnem öt méterrel magasabb lenne a kerületben engedélyezettnél, és megfosztaná a szomszédokat a panorámától.) 

Ám ami Nagynak nem jött össze a Gellérthegyen, azt évekkel azelőtt sikerrel megcsinálta a Várban- idézi fel az Index - a Dísz téren lévő, akkori feleségével közösen bérelt, felső szinti lakás feletti tetőteret építették be 2011-ben.

Az ügy nem csak azt a kérdést veti fel, - sokadszorra -  hogy mennyire lehet komolyan venni a politikusi vagyonnyilatkozatokat. Az is megkérdőjelezhető, hogy a lakásra a tulajdoni lap szerint 2008 végén a Budavári Önkormányzat jelzálogjogot rak kétmillió forint erejéig, ezt öt év múlva, 2013 végén törlik róla. Ez azt jelenti, hogy a saját önkormányzata adott kölcsön a kerületet akkor már polgármesterként irányító Nagynak, aki ezt a pénzt a vagyonnyilatkozatába beírta ugyan, de sima banki hitelként. Nagy Gábor Tamás a 2013 óta bérelt budavári lakása kapcsán kirobbant botrányban azt nyilatkozta, életvitelszerűen ott él. Az ügyben megismert információink azonban ezt egyáltalán nem támasztják alá - írja az Index. 

(novemberben írtuk : Saját kerületétől bérel lakást a fideszes polgármester )

Akkor összegezzünk: 

A fideszes polgármesternek milliós tartozása van (vagyonnyilatkozat). Mint kiderült, a polgármester által vezetett kerület kölcsönt is adott a polgármesternek (etikusan).

Szerző
Frissítve: 2017.01.10. 17:45

Akadozott a fűtés a Pécsi egyetemen

Bár oktatás jelenleg nem zajlik a Pécsi Tudományegyetemen, a vizsgaidőszakban is sokan érezték hétfőn, hogy több helyszínen gyengélkedik a fűtés - írja a Bama.hu.

A portál értesülése szerint az ok egy hétvégi meghibásodás volt, a  PTE Műszaki Szolgáltatási Igazgatóság közölte, hogy a szokatlan hideg miatt a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karok épületeiben és az Ifjúság útján történt fennakadás a fűtésben. Az épületek hőmérséklete a külső falak hőtartó képességének függvényében lecsökkent – közölték. A fűtés helyreállítását a már a hétfő esti órákra ígérték a szakemberek. Az Oktatási Igazgatóság és az érintett karok tájékoztatása szerint a hétfői vizsgák rendben lezajlottak.

Szerző