Embertelen helyzet Körmenden - Szégyen Magyarországra

Publikálás dátuma
2017.01.11 06:16
Illusztráció - Menekültek a határnál - Népszava fotó/Tóth Gergő
Az alapvető jogok biztosához fordult a menedékkérők botrányos és embertelen körmendi elhelyezése miatt a Magyar Helsinki Bizottság. Az ombudsmannál azt szeretnék elérni a jogvédők, hogy sürgősen vizsgálja ki a tábori körülményeket, és intézkedjék a menedékkérők áthelyezéséről.

A körmendi tábort a kormány még 2015-ben, a menekültválság tetőzése idején hozta létre, de abszurd módon csak akkor kapott tavaly szerepet, amikor a többi menekülttáborban már lett elég szabad férőhely. A nyugati határszéli „ideiglenes befogadó állomás" valójában sátortábor, ahol fatüzelésű kályhákkal oldanák meg a fűtést. De gond van a világítással is - írta a Magyar Helsinki Bizottság, felhívva a figyelmet arra, hogy a táborban a mintegy 20-30 ember most is fagyban és sötétben kénytelen tengődni, miközben például Vámosszabadiban lenne elég üres férőhely.

A vaskályhák ellenére a sátrakban gyakran fagypont alá süllyed a hőmérséklet, ráadásul a sátrakat nem téli viszonyokhoz tervezték, így előfordult, hogy szerkezetük megrogyott a rájuk hullott hó súlya alatt. A hvg.hu tudósítása szerint vannak olyanok, akik a helyi plébánián húzzák meg magukat a hideg elől, a közösségi teremben azonban maximum csak nyolc embernek tudott átmeneti elhelyezést biztosítani a plébános.

A bizottság szerint a hatósági cinizmust példázza az is, hogy még a múlt héten is hoztak embereket Körmendre. Emellett különösen érthetetlenné teszi a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal magatartását, hogy a körmendi menedékkérők mindegyike kérte már áthelyezését, és civil szervezetek vállalják elhelyezésüket. Csakhogy a hivatal kivétel nélkül elutasította a kérelmeket, miközben maga képtelen olyan elhelyezési körülményeket biztosítani, amelyek nem veszélyeztetnék a kérelmezők egészségét és testi épségét.

A bizottság társelnöke, Pardavi Márta által jegyzett és hétfőn elküldött levélben a Helsinki Bizottság arra kéri Székely László ombudsmant: „tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az ott fennálló embertelen körülmények miatt egyetlen menedékkérő se legyen elhelyezve a Körmendi Ideiglenes Befogadó Állomáson".

Szerző

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.