Papagájok és fütyülők

Ki hitte volna, hogy egyszer még visszasírjuk Szijjártó Pétert, mint Orbán Viktor magyar hangját. Személyes szóvivőként ő legalább néha megpróbált ésszerűen érvelni még akkor is, ha agyament dolgokat kellett kommentálnia. Meg is lett a jutalma, ma már miniszerként igyekszik öregbíteni édes hazánk nemzetközi hírnevét. Ezúttal sincs könnyű dolga.

Viszont a papagáj-kommandó új tagjaival tovább esett a kormányzati és fideszes kommunikáció amúgy sem magas színvonala. A rezsibiztosként hírnevet szerzett Németh Szilárd már a Népszabadság bezárásakor végképp lejáratta magát, most még tovább ásta maga alatt a gödröt a civil szervezetek elleni támadásával, de erről ezeken a hasábokon is olvashatnak. Teljesítménye alapján ugyancsak nem érdemelne szót egy hozzá hasonló színvonalú megmondóember, de mégsem lehet szó nélkül elmenni megnyilatkozásai mellett.

Hollik Istvánról van szó, az ifjú kereszténydemokrata képviselőről, aki persze tagja mindkét kormánypártnak (feltehetően biztos, ami biztos alapon). Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségben pallérozódott, a Fidesz-kormány idején pedig fontos minisztériumi állások jutottak neki. Láthatóan megbízható káder, nem csoda tehát, hogy gyakran bízzák rá az ellenzék lejáratását. És ő mindig felmondja a leckét, mint hétfő este is, amikor a kormányzati tévében (leánykori nevén közszolgálati tévé, M1) a gonosz szocialisták korrupciós ügyeiről adott számot (Gulyás István riporter avatott alákérdezésével). Természetesen 2010 előtti történetekről volt szó, azokra mutogatnak vissza még napjainkban is, emlékeztetve hithű közönségüket, mennyivel különb a mostani hatalom, mint az egykori.

Még csak azt sem vethetjük Hollik papagáj szemére, hogy nem gondolkozik, hiszen az nem feltétele a kommandós tagságnak (sőt, feltehetően egyenesen tiltott). Így aztán azon sem csodálkozhatunk, ha a Klubrádióban azt mondja, "Szigetvári Viktor és Juhász Péter mindig a fütyülőjéhez nyúl". Ez a kitétel ugyanis szó szerint benne van a Fidesz közleményében (is), amellyel az orosz elnök látogatására tervezett füttykoncertet kommentálják. Azzal együtt, hogy "a baloldal ismét tanúbizonyságát adja, hogy felelős és érdemi politizálás helyett csak rendzavarásra képes". Hollik papagáj tehát felidézi, hogy bizony a kedves vezető október 23-i Kossuth téri beszédét is megpróbálták szétfütyülni, amiből kiderül, hogy ezek "nem tudnak megújulni". Továbbá kétkulacsosak is, minthogy az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor egykor még - Gyurcsány Ferenc kormányzása idején - támogatta a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszéléseket.

Ami azt illeti, valóban kétséges, hogy a füttykoncert-e a tiltakozás legmegfelelőbb formája. Ugyanakkor az is tény, hogy egy látványos demonstráció mindenképpen felkelti a figyelmet. Az sem vitatható, hogy a Paks 2-ről kötött megállapodás új - és magasabb - szintre helyezte a magyar-orosz kapcsolatokat, s ezzel Orbán Viktor valóban kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorta az országot. Nem véletlen, hogy a magyar kormányfőt együtt emlegetik nemcsak Putyinnal, hanem a török államfővel és a lengyel Jaroslaw Kaczynskival is, mint az autokratikus rendszerek letéteményeseit.

Mindezek fényében érdemes értelmezni azt az erősen áthallásos kitételt, hogy a két ellenzéki politikus "mindig a fütyülőjéhez nyúl". Mondhatnánk, hogy Mórickának mindenről ugyanaz jut az eszébe, vagy azt is, hogy ez mekkora ... (butaság - az erősebb szó törölve). Maradjunk annyiban, a stílus maga párt, az egész papagáj-kommandóval együtt.

Szerző

Újévi profiltisztítás

Vegyes érzelmekkel olvastam a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ) december végi OS-MTI közleményét. „ A Vállalkozók Szövetsége (VSZ) szerint a sikeres gazdasági eredmények után itt az ideje az euró bevezetésének.(…)Haladéktalanul be kell vezetni hazánkban is, mert ezzel végleg megszűnhetnek a devizahiteles problémák is, amit eddig sajnos, többé-kevésbé, de nem sikerült tökéletesen orvosolni. (…) Baldauf Aladár a szövetség elnöke szerint nem szabad halogatni a döntést.” Titkon abban reménykedtem, hogy a szervezetek névhasonlósága - Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége /VOSZ/ kontra Vállalkozók Szövetsége a Reformokért /VSZ/) - nem okoz majd zavart, de optimizmusom ismét megcsalt.

Nem belebonyolódva a szakmai részletekbe jegyzem meg, hogy az euró-övezeti csatlakozás szigorú gazdasági kritériumokhoz kötött folyamat: árstabilitás, rendezett és fenntartható államháztartás, előírt költségvetési hiány (3 százalék) és államadósságszint (60 százalék), árfolyam-stabilitás (két évig az árfolyam-mechanizmus rendszerében, az ERM II-ben kell megfelelően szerepelni), hosszú lejáratú kamatláb-szabályozás. Egy uniós ország euró-övezeti csatlakozásáról az EU Tanácsa hozza meg a végleges határozatot az Európai Bizottság javaslata alapján és az Európai Parlamenttel folytatott konzultációt követően. Ennyit a ”haladéktalan bevezetés” lehetőségeiről és szabályairól.

Az OS-MTI december 30-án és 31-én egyébként további részletekben jelentetett meg különféle tárgyú VSZ-nyilatkozatokat, amelyekre egyenként már nem térek ki. Viszont egy korábbi, 2016. január 2-i VSZ-közleményből megtudható, hogy a szakképzés és a továbbképzés területen a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ) az amerikai Pallaus Egyetemmel partneri kapcsolatban áll. Az egyik szakképzési program-sorozatuk lényege, hogy „ha valaki a nyári hónapokon kívüli időszakban balatoni szállodában nyaral 2-3 hetet, 4-8 nap alatt megtanulhat egy világszerte elismert egyszerűbb, mégis fontos szakmát. Ilyen például a barista, a mixer, a műkörmös, a marketing-ügyintéző, a non-profit manager, a sminkes, és lenne nyelvvizsga felkészítés is. Ez egy speciális, a turizmust erősítő tevékenységgé válhat, növelheti a Balaton iránti érdeklődést a holtszezonban, és segítheti a szálláskapacitások kihasználtságának fokozását – tette hozzá a szövetség elnöke.”

Bevallom én soha nem hallottam az előbb említett egyetemről, de ez persze nem jelent semmit. Oknyomozó újságírók anyagaiból viszont kiolvasható, hogy a Pallaus Egyetem tényleg az Egyesült Államokban van, és három magánszemély tulajdonában áll: Baldauf Aladár, Baldaufné Gosztonyi Veronika és Berendi László.

Honlapjukon így mutatkoznak be: „A Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ) azzal a céllal jött létre, hogy a kis- és középvállalkozásokat úgy tömörítse, hogy egyrészt további piacokat biztosítson számukra szolgáltatásaiknak és termékeiknek, valamint határozottabban fel tudjanak lépni érdekeik védelmében a Kormánnyal, illetve más hatóságokkal szemben is - ha erre szükség lenne. (…..) A politikai palettán középen elhelyezkedő szövetség, amely kiemelt szerepet kíván biztosítani az állampolgári és fogyasztói jogoknak is.” Tehát vállalkozások érdekvédelméről írnak, de politikai palettáról és állampolgári jogokról is említést tesznek.

Ezek után már csak arra voltam kíváncsi, hogy mégis milyen típusú szervezet lehet a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért? A 2007. április 7-én bejegyzett egyesület formája: párt, cél szerinti besorolása: politikai tevékenység. A szervezet képviselője: Baldauf Aladár. A 2010. évi választási kampány során a VSZ Fásy Ádámot kérte fel miniszterelnök-jelöltnek.

Miért kellett minderről tájékoztatnom a kedves olvasókat? Csak azért, mert 2017. első napjaiban számos újságíró keresett meg azzal a kérdéssel, hogy az általam (is) képviselt vállalkozói érdekképviseleti szövetség azonos-e a VSZ-el, illetve ha nem, akkor milyen viszonyban van a VOSZ a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért nevű szervezettel? Az érdeklődést az írásom elején olvasható idézettel indokolták.

Válaszom rövid és közérthető: sem formális, sem pedig informális kapcsolatot nem tartunk a VSZ-szel. Nem része szövetségünknek és tevékenységünkben nincs közös felület. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) egyik vezetőjeként szeretném hangsúlyosan kiemelni, hogy az 1989. április 25-én bejegyzett VOSZ nem politikai párt, míg a VSZ az. A VOSZ egyesületi formája szövetség, cél szerinti besorolása szakmai, gazdasági érdek-képviseleti tevékenység. Ennek megfelelően – pártoktól függetlenül – végzi munkáját a VOSZ társadalmi vezetése és hivatali állománya.

Nem szerencsés, ha alapvetően eltérő karakterű szervezetek könnyen összetéveszthető nevet viselnek, de esetünkben ezen már nem tudunk változtatni. Ezért névhasonlóság esetén (is) - a biztosabb eligazodás és a jobb tájékozódás érdekében - célszerű tisztázni, hogy ki, hova tartozik, és milyen „mezben” játszik. Úgy vélem, - figyelve a civil szervezetek, szövetségek és pártok gyorsuló mozgását – egyáltalán nem ártalmas, és főként nem felesleges a formai keretek valamint a programszerűen vállalt feladatok, célkitűzések egyértelmű meghatározása, széles körben való ismertetése.

Szerző

Maradj talpon!

Még a kormányzat számára sem vált be teljes mértékben a központosított állami intézményfenntartás receptje, ezért fogták a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak elkeresztelt monstrumot, kicsit újragyúrták a tésztát, majd ismét bedobták a sütőbe. A párját ritkító szervezet decentralizálásnak nevezett szemfényvesztés után Klebelsberg Központ néven született újjá a kormány boszorkánykonyhájában. A végeredmény ízlelgetése most januárban kezdődött meg igazán, ám az iskolák már ősztől kaphattak kóstolókat. Amit eddig hallani, továbbra sem túl bizalomgerjesztő.

Na de még mielőtt elkezdenénk vészmadárkodni, várjuk meg, mihez kezdenek majd az új vezetők. Nem érhetett senkit nagy meglepetésként, amikor nemrégiben kiderült, hogy új tortadíszek kerülnek Balog Zoltán csúcsminiszter mesterművének tetejére. A Klebelsberg Központ elnöki feladatait jövő héttől Solti Péter miniszteri biztos látja el, a szakmai elnökhelyettes Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöki posztjáról decemberben lemondó egykori iskolaigazgató lesz.

Hajnal korábban részt vett a pedagógusok sztrájkbizottságában, de szakszervezeti vezetőként is többször élesen bírálta a kormány oktatáspolitikáját. Kinevezése akár jót is jelenthet: végre egy hozzáértő, az iskolák egyre csak szaporodó problémáit, szükségleteit, érdekeit közelről is jól ismerő szakember került az intézményfenntartás vezetőségébe. Még örülhetnénk is, ha nem lennénk tisztában a jelenlegi hatalom működésével: aki nem tesz eleget maradéktalanul a föntről jövő, sokszor a józan észt teljes mértékben nélkülöző utasításoknak, megy a süllyesztőbe.

Az állami iskolafenntartó eddigi működése amúgy is hasonlít a köztévé Maradj talpon! című szórakoztató vetélkedőműsorához. Ha az egyik játékost elnyeli a csapóajtó alatti sötétség, egy szempillantás alatt a helyére állítanak egy másikat. A vezető pozícióban dolgozóknál sincs kivételezés, 2013-as indulása óta a Klik - mostantól KK, ne felejtsük - már három elnököt is felemésztett. Most jön a negyedik.

Szerző
Juhász Dániel