Előfizetés

Kirúgások az FKF-nél - Rendőrt hívott a szakszervezet

Azonnali hatállyal megszüntették a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonyát - derül ki Csontos István vezérigazgató az FKF dolgozóinak tájékoztatására kiadott leveléből. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt írta, rendőrségi beavatkozást kért, mert úgy véli, az adatvédelmi törvénnyel ellenkező cselekmények történtek.

Csontos István levelében úgy fogalmazott, elsődleges célkitűzéseinek egyike azon szerződések felülvizsgálata, amelyeket az FKF-re nézve kedvezőtlen feltételekkel kötöttek. Ennek keretében vonta meg az évi 30 millió forintos FKF-es szakszervezeti támogatást, amely összeg felhasználásáról a mai napig nem kapott részletes elszámolást - közölte.

A másik, a szakszervezet "jogsértő működését" felszámoló döntését pénteken hozta meg: megszüntette a főállásban, teljes munkaidőben foglalkoztatott szakszervezeti titkár és a három szakszervezeti koordinátor munkaszerződését. Hangsúlyozta, hogy a munkavállalók bért, cafeteriát és egyéb juttatásokat kaptak az FKF-től, miközben nem végeztek munkát a társaságnak. A cég csak az alapbérükre megközelítőleg 30 millió forintot fordított évente - tette hozzá.

A vezérigazgató közleménye szerint az érintettek bérét nem a tényleges foglalkoztató, a szakszervezet, hanem az FKF fizette. Ügyvédi iroda bevonásával megvizsgálták a szerződéseiket, és munkajogi szakvélemény megállapította, hogy azok ellentétben állnak a munka törvénykönyvében (Mt.) foglaltakkal.

Az FKF állandó jelleggel, tartósan, ellenérték nélkül átengedte az érintettek munkaerejét a szakszervezetnek, amivel "ingyenes támogatást biztosított" - emelte ki, megjegyezve: a támogatás azt a jogelvet is sérti, amely szerint a szakszervezetnek függetlennek kell lennie a munkáltatótól.

Az Mt. értelmében a munkáltató köteles haladéktalanul megszüntetni az érvénytelen megállapodás alapján létrejött jogviszonyt, ennek pénteken eleget tett - írta Csontos István, hozzáfűzve: a törvénytelen állapot felszámolásából eredő megtakarítást "a legalacsonyabb alapbérrel rendelkező kollégák bérrendezésére fogjuk fordítani".

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a munkáltató továbbra is támogatja a szakszervezet működésével kapcsolatos jogok és kötelezettségek gyakorlását, de csak a törvényi előírások betartásával. A szakszervezet továbbra is végezheti tevékenységét, szombattól azonban már csupán a saját költségkeretének terhére. Megjegyezte: a szakszervezeti megállapodásokat még a szakszervezet sztrájkkövetelése előtt vizsgálni kezdték, de csak mostanra értek a folyamat végére.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményében azt írta, "a bértárgyalások kellős közepén azonnali hatállyal kirúgtak négy szakszervezeti tisztségviselőt" az FKF-től; a cégnél működő, sztrájkkészültségben álló HVDSZ 2000 vezetőjét és három munkatársát.

A cég "a szakszervezeti irodát és a számítógépeket is azonnal blokkolta", amire a szakszervezet rendőrségi beavatkozást kért, mert úgy véli, az eljárás ellenkezik az adatvédelmi törvénnyel. A rendőrség a helyszínen vizsgálta a társaság beavatkozásának a jogszerűségét - írta a MASZSZ. A BRFK este közölte: kora délután érkezett hozzájuk telefonos bejelentés, amelyben a segítségüket kérték. A rendőrök kimentek a megjelölt címre, a VIII. kerületi Alföldi utcába. Adatgyűjtést végeztek, majd "megadták a szükséges jogi felvilágosítást" a bejelentőnek, további rendőri intézkedésre azonban nem került sor - hangsúlyozta a BRFK.

"Brutális támadás" a szakszervezetek ellen
Barátságtalan lépés és brutális támadás a négy szakszervezeti tisztségviselő felfüggesztése - mondta Kordás László, a szövetség elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Közölte: az ügyben Tarlós István főpolgármesterhez fordultak, aki keddre ígért választ. A MASZSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több a szakszervezeti vezetők elleni fellépés Magyarországon, és feszült a hangulat a munkavállalók körében. A MASZSZ továbbra is a problémák tárgyalásos rendezésének híve - tette hozzá. A szakszervezeti vezető szerint a közszférában is olyan kétszámjegyű béremelésre lenne szükség, mint a versenyszférában, ennek hiányában felgyorsulhat az elvándorlás a közszférából. Szólt arról is, hogy az álláspontjuk melletti nyomásgyakorlás érdekében sztrájkbizottságot hoztak létre, és bírósághoz fordultak, az elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében. A bíróság döntése szerint akkor határoznak majd a beadványról, ha a szakszervezet közli, mikor és mennyi időre tervezi a sztrájkot. A szakszervezet a dolgozókkal a hétvégén dönt arról, milyen jogi lépéseket tesznek válaszul a vezetők elbocsátására - tette hozzá. Mint mondta, nem sztrájkolni, hanem megállapodni szeretnének a munkáltatóval.

 

Kapcsolódó
Érik a sztrájk az FKF-nél

30 centis a hó Kékestetőn

Publikálás dátuma
2017.01.13. 18:57
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Az intenzív havazás következtében országszerte több településen van tíz centiméternél vastagabb hóréteg, Kékestetőn pedig 32 centiméteres hóvastagságot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.

Honlapjuk szerint sok helyen van legalább foltokban hó. A 300 méter feletti települések közül Lillafüred-Jávorkúton mértek még tíz centiméternél vastagabb hóréteget. Az alacsonyabban fekvő települések közül Egerben mérték a legtöbb havat, ott péntek délutánig 19 centiméternyi esett. Szokolyán, Királyréten 13 centiméteres, Miskolcon, Diósgyőrben 11, Kemencén 10 centiméteres hóvastagságot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Pest megyében. Szintén a havazás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: az ország középső részén egy délnyugat-északkeleti sáv mentén jelentős mennyiségű havazás várható. Megjegyezték továbbá, hogy az éjszakai órákban a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős, viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

A szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége többfelé 10 centiméter fölött alakul, egyes helyeken a 15-20 centimétert is elérheti; erre a legnagyobb esély az Északi-középhegység déli előterében mutatkozik. Az Alföld jelenleg még esős területein is a hideg levegő érkezésével nyugatról kelet felé haladva egyre inkább havazás lesz a jellemző, kelet felé egyre csökkenő mennyiségekkel. A csapadék formája döntően tapadó hó lesz, csupán a magasabb térszíneken valószínű porhó. Szombaton a déli órákig az északkeleti megyékben várható újabb 5 centiméter körüli friss hóréteg.

Távozik tizenhét év után a TV2 riportere

Publikálás dátuma
2017.01.13. 18:22
Forrás: Facebook/Nádas Gergely
Újabb szerkesztő hagyja ott Andy Vajna csatornájának híműsorát - írja a 24.hu. Nádas Gergely 17 év és öt hónap után távozik a Tényektől.

A portál információját TV2-nél dolgozó források is megerősítették, bár azt még nem tudni, hogy hol folytatja a riporter, aki tizenhét éve dolgozott a hírműsornál, és úgy tervezte, hogy 80 évesen innen viszik el az idősek otthonába.

Nádas Gergely 21 éves volt, mikor lement az első anyaga a Tényekben 1999-ben. 2016 áprilisáig a tenyek.hu főszerkesztője is volt. Pályáját a szakember 1997-ben a Média 6 Rádiónál és a VTV Szeged stúdiójában kezdte. Előbbinél 1998-ig, utóbbinál 1999-ig dolgozott. Ekkor igazolt át a TV2-höz, ahonnan most elköszönt - emlékeztet a portál.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, Kökény-Szalai Vivien tavalyi hírigazgatói kinevezése óta többen felálltak az Andy Vajna tulajdonolta csatornától, legutóbb például Pachmann Péter szállt ki a Tényekből majdnem húsz év után.