Előfizetés

Bezárt a Cinema City a MOM Parkban

A Cinema City mozikat üzemeltető I.T. Magyar Cinema Kft. nem tudott megállapodni a MOM Parkkal a tavaly év végén lejárt szerződés megújításáról, ezért úgy döntöttek, hogy 2017. január 12-én bezárják a mozit a bevásárlóközpontban - mondta Buda Andrea marketing és PR-igazgató.

Hangsúlyozta, a döntést minden rendelkezésükre álló fórumukon - a honlapjukon, a Facebook-profiljukon, a call centerben - nyilvánosságra hozták, a mozi műsora a weboldalukon sem érhető el. Ezenkívül a bevásárlóközpont információs felületein is kihelyezték a hírt csütörtökön. A MOM Park az MTI megkeresésére megismételte korábbi közlését, hogy a mozi nyitásáról, az üzemeltetőről hamarosan tájékoztatják a nyilvánosságot.

Kapcsolódó
Bezárja moziját a Mammutban a Cinema City

Magyar film is lesz a Berlinalén

Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje is meghívást kapott a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Generation nevű programjába. 

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült diplomafilmnek a február 9-én kezdődő Berlinálén tartják a világpremierjét - közölte a szervezet pénteken.  Az 1978-ban létrehozott Generation programban a vetítésekhez kapcsolódva számos oktatási célú kísérőprogramot és beszélgetést szerveznek a fiatal közönség számára. A válogatásban bemutatkozó filmek a Kristály Medve-díjakért és a Generation-zsűri díjaiért versenyeznek.

Lovrity Anna Katalin 2016-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékének (MOME Anim) mesterképzésén. Jelenleg az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője, amelynek keretében már következő filmtervét készíti elő. 

A Vulkánsziget című kilencperces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie. "Olyan filmet szerettem volna létrehozni, amelyben a vizualitásnak különösen fontos dramaturgiai szerepe van: a környezet és a táj bemutatása, hangsúlyos jelenléte segíti a nézőt a szimbolikus és asszociatív elemekkel tarkított történet megértésében" - fogalmazott a film alkotója. A Vulkánsziget producere Fülöp József, vágója Czakó Judit volt.

A MOME Animról az elmúlt években sorra kerültek ki a világ legjelentősebb filmfesztiváljaira meghívott pályakezdő alkotók - emlékeztetett közleményében a Filmalap. 2016-ban Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjában megosztott harmadik díjat nyert, míg 2014-ben Bucsi Réka Symphony no. 42 című munkáját a Berlinale rövidfilm-versenyében mutatták be, később pedig bekerült az Oscar-díj animációs rövidfilm kategóriában a legjobb tíz film közé. 

A Filmalap 2012 óta évente mintegy 70 millió forinttal támogatja felsőoktatási intézményekben, köztük a MOME animáció tanszékén készülő diploma- és vizsgafilmeket. A cél a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, továbbá hozzájárulás a szakmai utánpótláshoz.

Meghalt Larry Steinbachek

Elhunyt Larry Steinbachek, a Bronski Beat egykori billentyűse és egyik alapítója. A brit zenész 56 évesen rákbetegségben halt meg. A halálhírt Steinbachek nővére, Louise Jones közölte a BBC News-zal, azzal kiegészítve, hogy a zenész még a múlt hónapban hunyt el.

Az 1983-ban Larry Steinbachek, Steve Bronski és az énekes Jimmy Sommerville által alapított Bronski Beat a nyolcvanas évek közepének egyik legfontosabb zenekara volt a nemzetközi elektronikus zenei/szintipop színtéren. Az alapító trió mindössze egy közös albumot készített, a The Age of Consentet, amelyen olyan nagy slágerek szerepeltek, mint a Smalltown Boy, a Why?, a Heatwave, a Junk vagy a két feldolgozás, a dzsessz sztenderdként ismert It Ain't Necessarily So, illetve Donna Summer I Feel Love című dala.

A Bronski Beat a melegek jogainak egyik első szószólója volt a popzenében. A Smalltown Boy arról szól, milyen gyötrelmes melegként felnőni Angliában, a The Age of Consent lemezcím pedig a beleegyezési korhatárra utal a büntetőjogban, ami után az egyén jogot formál arra, hogy szabad döntés alapján azonos neműekkel szexuális kapcsolatot létesítsen. Miután az azóta sikeres szólókarriert maga mögött tudó Sommerville 1985-ben kilépett a Bronski Beatből és a Communardsban folytatta, Bronski és Steinbachek más énekesekkel próbálkozott, de a nagy siker már elkerülte a csapatot. Igaz, az 1986-ban megjelent Truthdare Doubledare című stúdiólemez még jól fogyott, és a Hit That Perfect Beat, valamint a C'mon! C'mon! felkerült a slágerlistákra.

Larry Steinbachek 1995-ig játszott a Bronski Beatben. Amszterdamba költözött, és az elmúlt két évtizedben zeneírásból, musicalek komponálásából élt.