Előfizetés

Diana hercegnő emlékév - 20 éve halt meg autóbalesetben

Publikálás dátuma
2017.01.14. 10:41
FOTÓ: Getty Images, Princess Diana Archive
Idén húsz éve, hogy autóbalesetben meghalt Diana hercegnő, és a tervek szerint híveinek 2017-ben sokszor lesz alkalmuk tisztelegni emléke előtt - írja a Bors.

Idén húsz éve, hogy autóbalesetben meghalt Diana hercegnő, és a tervek szerint híveinek 2017-ben sokszor lesz alkalmuk tisztelegni emléke előtt. Több eseményt is szerveznek a Diana-díj létrehozói, egyebek között megrendezik a nemzeti jóindulat napját. A hercegnő testvére, Earl Spencer is kiveszi a részét az évfordulós megemlékezésekből, a családi otthonban kiállítást is szervez Diana cipőjében járva címmel, és június­ban ő lesz a jótékony célú Diana-díjátadógála házigazdája.

A hercegnő két fia, Vilmos és Harry herceg is dolgozik rendezvényeken, de ezekről nem hoztak nyilvánosságra részleteket. Annyi már most tapasztalható, hogy egyre gyakrabban nyilatkoznak Dianáról, Harry például nemrég elárulta: sosem sikerült feldolgoznia édesanyja halálát.

Trump találkozna Putyinnal

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a The Wall Street Journal című lapnak adott interjújában bejelentette, hogy találkozót tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s egyúttal sejtetni engedte azt is, hogy visszavonhatja az Oroszország ellen Barack Obama által decemberben hozott szankciókat. Szólt arról is, hogy nem feltétlen híve az "egy Kína-politikának".

A megválasztott elnök az interjúban a többi között arról beszélt, hogy "bizonyos ideig" fenntarthatja az Oroszország-ellenes szankciókat, de hangsúlyozta: "ha kijövünk egymással és Oroszország tényleg segít nekünk, akkor miért kellene bárkinek is szankciókat alkalmaznia olyasvalaki ellen, aki nagyszerű dolgokat tesz?". Bejelentette: felkészült arra, hogy valamikor a január 20-án tartott beiktatási ünnepsége után találkozzék Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. "Megértem, hogy ők szívesen találkoznának velem, és ez számomra abszolút rendben is van" - fogalmazott. 

Trump - akit néhány nap múlva iktatnak be hivatalába - utalt arra is, hogy a terrorellenes küzdelemben, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésében számít az együttműködésre Moszkvával.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon fenntartja-e az elmúlt évtizedekben az amerikai politikát jellemző "egy Kína-politikát". vagyis Tajvant nem ismeri el önálló entitásként, Trump hangsúlyozta: "minden kérdés a tárgyalóasztalon van, köztük ez is".
Az Egyesült Államok mostanáig magáévá tette azt a kínai álláspontot, miszerint egyetlen Kína van, s Tajvan ennek része. A leendő elnök leszögezte: Kínával kapcsolatos döntését befolyásolja majd, hogy sikerül-e változást elérni Kína kereskedelmi- és árfolyam-politikájában. Hozzátette: nem az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalával kezdi a munkát a Fehér Házban, előbb tárgyalni akar a kínaiakkal.

Pénteken került napvilágra az információ, miszerint Trump leendő nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn altábornagy az elmúlt hetekben felvette a kapcsolatot a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel. Ezt egyes sajtóorgánumok úgy értékelték, hogy máris folynak az előkészületek a szorosabb amerikai-orosz viszony kialakítására, de például Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője azt nyilatkozta: mi sem természetesebb, hogy egy-egy ország nagykövete találkozzék a fogadó ország politikusaival.

Kanada nem követi Trump útját

Publikálás dátuma
2017.01.14. 06:40
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Kanada nem változtatja meg kormányzati prioritásait, továbbra is fellép a nemek egyenlőségért, a kanadai muszlimok jogainak védelmében, függetlenül attól, hogy ez prioritás marad-e az Egyesült Államokban. Ezt hangsúlyozta csütörtökön egy fórumon Justin Trudeau kanadai kormányfő (képünkön). Trudeau az amerikai elnökválasztási kampány idején nem titkolta, hogy nem ért egyet Trump nézeteivel. Mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy „konstruktív munkakapcsolatot” tartanak majd fenn az új washingtoni adminisztrációval. A 45 éves kormányfőnek is megvannak a maga gondjai, támadások kereszttüzébe került évvégi luxusnyaralása miatt, a család barátja, a vagyonos síita vezető, Aga Khan karibi szigetén. Emiatt lemondta tervezett útját Davosba, a Világgazdasági Fórumra, s helyette országjárásra indult.