Szállásadók jelentkezését várja a NAV...

Publikálás dátuma
2017.01.16. 06:24
FOTÓ: Molnár Ádám
Kevesebbet adóztak a hazai közösségi szálláshely kiadók, mint amennyit a bevételük után kellett volna - állapította meg Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Kijelentését arra alapozta, hogy az ír adóhatóság által a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) megküldött adatok szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, az adóbevallások azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak. Azok, akik nem vallották be maradéktalanul jövedelmüket, még korrigálhatják bevallásukat, és megfizethetik az elmaradt adót - tette hozzá az államtitkár.

A NAV kérésére az ír adóhatóság elsők között küldte meg a magyar adóhivatalnak az Airbnb-adatokat - emelte ki Tállai András. Ezek szerint 2015-ben csaknem 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban az Airbnb-vel, akik összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.

Az eljárás menetét ismertetve Tállai András elmondta, hogy a NAV az ír adatokat összeveti a szállásadók bevallásaival, és kiszűri azokat, akik minden valószínűség szerint adózatlan jövedelemhez jutottak. Az első adatösszevetési körben már fennakadt a rostán egy olyan szállásadó, akinek 2015-ben a szállásadásból 17 millió forint bevétele volt, ám ennek mindössze egytizedét vallotta be.

Annak a szállásadónak, aki eddig még nem tette, mindenképp érdemes megfizetnie a jövedelme után az adót, hiszen az adóhivatalnak mind a 4500 szállásadó bevételéről pontos információi vannak. A mulasztás pótlásának a módja az önellenőrzés, ugyanis a be nem vallott adóról mindaddig számot lehet adni és be lehet fizetni, ameddig a NAV nem indít ellenőrzést.

Tállai András szerint az általa vezetett ügyfélbarát adóhivatalnak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját. Ezért kérte munkatársait, hogy amennyiben lehetséges, azoknál ne rögtön a szigorú szankcionálást alkalmazzák, akiknél a bevallások és az ír adóhivataltól érkezett adatok eltérnek egymástól, hanem támogató eljárás keretében segítsék a hibázó szállásadókat.

Rekordévet zárhatott a turizmus
Az első tíz hónap turisztikai adatai alapján 2016-ban is rekordévet zárhatott a turizmus - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója tegnap, sajtótájékoztatón. Guller Zoltán tájékoztatása szerint a január-októberi időszakban a vendégek és a vendégéjszakák száma is 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a kereskedelmi szállásdíjbevételek 10 százalékkal bővültek, a szálláshelyek összes bevétele pedig 8 százalékkal növekedett egy év alatt. A vezérigazgató szerint okkal feltételezhető, hogy a tavalyi év még a 2015-ös turisztikai rekorderedményeket is felülteljesíti. A vezérigazgató újságírói kérdésre az Airbnb-hálózatról azt mondta: az állam nem az online szolgáltatás felszámolására, hanem a jogkövető működés biztosítására törekszik.

Szerző

A kisebb áfa nem tett mindent olcsóvá

Publikálás dátuma
2017.01.16. 06:22
A hétvégi akciók során az áruházakban hamar elfogyott a csirkemell FOTÓ: THINKSTOCK
A mikro- és kisvállalkozások nem mindig tudják továbbadni az áfacsökkentést a fogyasztóknak. A vendéglátásban nem mérséklődtek az árak, az élelmiszer kereskedelemben hiánycikk lett a baromfihús, ahol pedig van, ott alig csökkent az ára.

Csalódhatott, aki arra számított, hogy egy már leszállított, 18 százalékos áfával kifizetett vacsora olcsóbb is lesz, mint amikor még 27 százalék volt rá az áfa. A vendéglátásban ugyanis nagyrészt maradtak az árak, mert nagy arányban dolgoznak minimálbéren, illetve garantált bérminimumon a munkavállalók amit idén ráadásul kötelező emelni. Ezért a kormánynak is az volt a szándéka, hogy a munkaadók az áfacsökkentésből felszabaduló forrásokat a foglalkoztatottak béremelésére, illetve fejlesztésekre fordítsák.

Az önkiszolgáló éttermek, a rendelésre házhoz szállítást vállaló, illetve a munkahelyi étkeztetésben, közétkeztetésben tevékenykedő vállalkozóknak azonban még erre sincs esélyük, mert a törvény számukra továbbra is 27 százalékos áfát ír elő.

A helyzetet csak bonyolítja, ha egy étkezde helyben, asztalnál is felszolgál ételeket, de a vevő el is viheti a kiválasztott fogást. Adóellenőr legyen a talpán, aki például követni tudja, hogy valaki megvette, kifizette az adagját 18 százalékos áfával, hogy helyben fogyassza el, ám becsomagoltatja és elviszi - említett egy kiskaput a Népszavának nyilatkozó gyakorló vendéglős. Az eligazodáson nem segít az adóhatóság által kibocsátott 6 oldalas magyarázó szöveg sem, mert annak értelmezése valamilyen könyvelői képzettséget igényel.

Az áfacsökkentésről már fél évvel ezelőtt megszületett a döntés, ezért jó lett volna, ha egyértelmű végrehajtási utasítás jelent volna meg legalább novemberben - említette a gyakorló szakember. Ebben segíthetett volna, ha a törvény előkészítésekor a döntéshozók a szakmai, érdekvédelmi szervezetekkel is egyeztetnek. A jogszabály diszkriminatív, mert az ágazaton belül önkényesen válogatva szabta meg az eltérő áfakulcsokat, ez pedig a döntéshozók hozzá nem értését bizonyítja - tette hozzá a szakember. A jelenlegi formájában túlságosan aprólékos és túlszabályozott a vendéglátásra kialakított áfaszabályozás.

A kormány 2018-ban a vendéglői áfát 18-ról 5 százalékra tervezi tovább mérsékelni, ami még szélesebbre nyitja az ollót a vendéglői és munkahelyi, illetve közétkeztetés, valamint az önkiszolgáló és házhoz szállító vállalkozások terhei között. Ésszerűbb lenne az ágazatban egységes áfakulcsot alkalmazni. Kérdés, hogy a költségvetés elbírná-e ezt a bevételkiesést - summázta a szakember.

Az élelmiszerek áfájának csökkentése egyszerűbbre és áttekinthetőbbre sikeredett, mint a vendéglátásban. A baromfi és a tojás forgalmi adója 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról zuhant 5 százalékra. Ráadásul a sertéshússal ellentétben, a baromfinál a belsőségek is a kedvezőbb áfakörbe kerültek.

Az agrárminiszter a múlt héten további áfacsökkentéseket ígért 2018-ban is bizonyos feldolgozott élelmiszeripari termékek esetében, de többet egyelőre nem árult el. Agrárszakemberek az illegális kereskedelemmel rendkívül fertőzött zöldség-gyümölcs ágazatot javasolták, de szorgalmazzák a sokak számára drága édesvízi halak, a félkemény sajtok, a tejföl, a túró áfájának mérséklését is.

A kereskedők - elsősorban az élelmiszer kereskedelmi láncok -, nem csak ígérték, de valóban továbbadták a baromfi és a tojás esetében az áfa 17 százalékos mérséklését a fogyasztói árakban, illetve a friss tej esetében a 11 százalékot. A mikro- és kisvállalkozók közül akadhatnak, akik a kötelező minimálbér és garantált bérminimum emelés miatt rákényszerülhetnek, hogy az áfacsökkentésnek legföljebb csak egy részét adják tovább a vásárlóknak, mert a felszabaduló összegből emelhetik a munkavállalóik fizetését. Nem is igen tehetnek mást, hiszen a forgalomból kell kitermelniük a béremelések költségeit, ám főleg a kistelepüléseken a fogyasztás nagyjából állandó, ott nincs sok esély a bevételek érdemi növelésére.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) januári adatai mutatják majd meg az idei áfacsökkentés hatását - nyilatkozta a Népszavának Vámos György, az Országos kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Igaz, az árak hullámzóak lehetnek, mert azokat befolyásolhatja az alapanyagárak alakulása is. Tavaly a sertéshús ára például az áfacsökkentést követően ugyan lejjebb kúszott, ám a nemzetközi piacon bekövetkezett áremelkedés miatt az árak az év közepére visszahíztak az áfacsökkentés előtti szintre. Ugyanez megtörténhet az idei áfacsökkentéssel érintett termékek esetében is.

A tojáshiány egyelőre nem valószínű, hogy feljebb húzza az árakat, mert a keresletet kielégíthetik a kereskedők importból is. A madárinfluenza viszont alaposan megtizedelte a hazai baromfi és víziszárnyas állományt, ami feljebb hajthatja az árakat. Becslések szerint mintegy 3 millió jószágot kellett kényszerből levágni.

A friss tej ára azért nem zuhant a mélybe a jelentős áfacsökkentés hatására sem, mert a termelők jelentős része a felvásárlási árak emelkedése ellenére is, még mindig veszteséges és az európai piacon is növekedtek az árak.

A vásárló mégis élvezheti az áfacsökkentés előnyeit, hiszen ha nem lett volna, akkor még többet kellene fizetnie ezekért termékekért - jegyezte meg Vámos György. A víziszárnyasok esetében éppen a járvány miatt visszaesett az export, így hamarabb helyreállhat a kereslet-kínálat aránya, de hogy végül hogyan alakulnak az árak, az csak később fog kiderülni.

Akcióban az áruházláncok
A Spar után egy hét eltolással a Tesco is ezer forint alatt kínált csirkemellel csábított vásárlásra. Mindkettő rácsodálkozott, hogy mekkora az igény a kifejezetten akcióban értékesített húsra - öt-tíz kilójával is vitték. Volt ahol néhány óra alatt kiürültek a pultok, és a bizonytalan ideig tartó újratöltésig sokan hoppon maradtak. Más boltok a korábbi akciós szintre szállították le a kedvelt fehérhús az egyébként 1500 forintnál is magasabb kilónkénti árát, nem is volt akkora a kereslet rá. A piacokon volt legkevésbé érezhető az áfahatás, egy-két akciózó árus kivételével nagyjából maradtak a korábbi árak.

Szerző

Különcködve indul a pártok politikai évadja

Publikálás dátuma
2017.01.16. 06:05
Szél Bernadettet és Hadházy Ákost a zöldpárt kongresszusa megerősítette tisztségükben FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Az MSZP ételosztással, az LMP tisztújítással, míg a Jobbik elhatárolódással indította a politikai évadot január második hetének végén. Az LMP egyelőre nem határozott a baloldali ellenzék által támogatott civil jelölt, Majtényi László államfőjelölése ügyében, a következő napok ugyanakkor már nem is csak e kérdésekről szólnak majd.

Kormányváltást akar az LMP 2018-ban, de egyedül indul a választáson, és a jelenlegi parlamenti pártok között amúgy sincs olyan, akivel együtt tudnának dolgozni. A zöldpárt nem az ellenzéki oldalról kíván szavazókat nyerni, hanem a kormánypárti voksolókat szeretnék meggyőzni arról, hogy szükség van a változásra az elmúlt 25 év kormányainak politikájához képest - mondta a párt frissen megválasztott két társelnöke. Szél Bernadett a hétvégi LMP-tisztújító kongresszus szünetében hangsúlyozta: már a korábbi kongresszuson kialakították szövetségi politikájukat, amely szerint egyedül indulnak a választáson. A parlamentben nincs olyan párt, amellyel együtt tudnának dolgozni - jelentette ki. Hadházy Ákos ezt azzal egészítette ki: ügyek alapján kívánnak politizálni és nem arról tárgyalni más pártok politikusaival, ki kivel lépjen szövetségre.

Az új pártvezetés megválasztását Szél Bernadett az utolsó lépésnek nevezte a sikeres kampányhoz, rámutatva: lejárt a rövid kampányok időszaka. A kormánypártok már a múlt év végén elkezdték a kampányt például egyes szektorok béremeléseinek bejelentésével vagy a Hadházy Ákos ellen folytatott lejárató kampánnyal - mondta az ellenzéki politikus. Hadházy maga azt nevezte pártjuk feladatának, hogy gátat szabjanak a nyíltan végzett kormányzati lopássorozatnak, és megakadályozzák a miniszterelnököt azon törekvésének megvalósításában, hogy elhallgattassa az ellenzéki hangokat, elnémítsa a sajtót. Mint mondta, a civilek elleni fellépés is azt bizonyítja, hogy a kormány minden kontrollt el akar némítani, és korlátozni kívánja az emberi jogokat. Kérdésre Szél elmondta azt is, hogy az új elnökség ezt követően alakítja ki álláspontját arról, kit támogat vagy jelöl köztársasági elnöknek.

Eközben a Jobbik, "mint huszonegyedik századi politikai közösség nem kíván együttműködést kötni a huszadik század korrupcióban gyökerező pártjaival" - közölte a Jakab Péter. A több mint 50 millió forintnyi közpénzt egy, a pártelnök bizalmasához, sőt, korábban feleségéhez is köthető elemzőintézetre költő Jobbik szóvivője az országos választmány nyilatkozatát ismertette, mely szerint 2018-ban a radikális párt "egyedül fogja leváltani minden idők legkorruptabb kormányát, egyedül fogjuk pihenőre küldeni a maffiavezért". Ehhez a szóvivő szerint a "magyar emberekkel kívánnak szövetségre lépni", így azokkal is akik az elmúlt években a Fideszre szavaztak és azokkal is, akik "érthető módon" csalódtak a baloldalban. A Jobbik szóvivője kérdésre azt is közölte: szombaton Debrecenben 25-30, a pártból évekkel ezelőtt kilépett vagy kizárt jobbikos demonstrált Vona Gábor pártelnök ellen, akit a Jobbik tavalyi kongresszusa nagy többséggel támogatott, ami azt mutatja, hogy a tagság elkötelezett a kormányra kerülést célul kitűző néppártosodás mellett.

Nem mintha bárki szövetségre kívánna lépni a Jobbikkal, sőt, Molnár Gyula MSZP-elnök a lapunknak adott interjúban azt is elmondta: erre nincs szándék, sőt, már a felvetés is "olyan, mint amikor egy házasságkötéskor két egybehangzó nem hangzik el, és a magyar családjogi törvények alapján az anyakönyvvezető mégis házastársaknak akarja nyilvánítani az ifjú párt". Az MSZP egyébként a hétvégét nem a szövetségkötési kérdésekkel, hanem ételosztással töltötte: az ország tizennégy megyéjében körülbelül húsz helyszínen, háromezer adag meleg ételt adtak a rászorulóknak, e héten pedig már a leendő miniszterelnök-jelöltjével, Botka Lászlóval egyeztet majd a párt vezetése.

Szerző