Előfizetés

Víz nélkül maradtak - Tüntettek Dunaújvárosban

Dunaújvárosban megszűnt mindenféle, a távfűtéssel és a melegvíz-szolgáltatással kapcsolatos probléma, minden tökéletesen működik - tájékoztatott a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) hőszolgáltatási üzemigazgatója hétfőn.

S. Hegedűs Ambrus közölte: az elmúlt napokban a távfűtéssel nem volt gond. A vízszolgáltatás esetében a nyomáscsökkenés miatt előfordult, hogy az emeletes házak felsőbb szintjein esetenként a csapból csak csöpögött a víz. Ilyenkor nem volt melegvíz, de az összefüggött a hidegvíznyomással - magyarázta.

A DVCSH a honlapján korábban arról adott tájékoztatást, hogy Dunaújváros ivóvíztermelésével kapcsolatban nehézségek merültek fel az elmúlt napokban. A Duna tartósan extrém alacsony vízállása, az ezzel egyidejűleg fennálló rendkívül hideg időjárás, a víztermelő csápos kutakban lévő igen hideg víz együttesen azt eredményezik, hogy a parti szűrésű kutakból csak rendkívüli erőfeszítésekkel és a normál üzemmenethez képest kisebb hozammal termelhető ki az ivóvíz.

Mint írták, a víztermelési kapacitás azonnali növelése érdekében a szolgáltató folyamatosan végzi a csápos kutak kapacitásnövelő munkálatait, amelyek része újabb, további nagyobb teljesítményű szivattyúk beépítése a csápos kutakba. Elkezdték a víztermelő kutak úgynevezett csápjainak tisztítását is ipari búvárok bevonásával. Megjegyezték, hogy a szivattyúbeépítések és -tisztítások elvégzésének időszakában átmenetileg előfordulhat nyomáscsökkenés az ivóvízhálózaton, főként az épületek magasabb szintjein.

A szolgáltató cég december végén kiadott közleményében azt írta: a 2011-ben bevezetett távhőtámogatási rendszer keretén belül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatára a nemzeti fejlesztési miniszter megállapította és a rendeletében közzétette a 2016. október 1. - 2017. szeptember 30. közötti távhőtámogatási értékeket mind a távhőszolgáltatói, mind a távhőtermelői engedélyesek (távhőszolgáltatók és az azokat ellátó erőművek) tekintetében. A DVCSH Kft. távhőtámogatása közel nullára csökkent, bevezetésre került a negatív távhőtámogatás - hívták fel a figyelmet.

Közölték, hogy a dunaújvárosi távhőszolgáltatás várható vesztesége az elmúlt években elfogadott értékről 450-480 millió forint értékre nő, s ez veszélyeztetheti a szolgáltatás folyamatos fenntartását. A támogatási értékek MEKH előtti felülvizsgálatát haladéktalanul kezdeményezték - írták.

A társaság több olyan intézkedést bevezetett, amelyek a várható veszteségeiket legalább részben enyhítik, lehetővé téve a veszteséges működés ellenére a szolgáltatás pénzügyi egyensúly fenntartását. Így a 2016/2017-es fűtési idényben a fogyasztói közösségek részére a jelenleg tapasztalható - a korábbi évek gyakorlatától kissé alacsonyabb, de távhőszolgáltató tevékenységét szabályozó jogszabályokban előírtaknak még megfelelő - fűtöttségi szintet biztosítanak, amelytől eltérés a képviseletre jogosult közös képviselő írásbeli megkeresése alapján lehetséges - fogalmaztak.

A MEKH MEKH a dunaujvaros.com-nak küldött közleményében leszögezte, hogy a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a dunaújvárosi víz- és távhőszolgáltatással kapcsolatos fejleményeket. A hivatal a felhasználók biztonságos energiaellátása érdekében a jogszabályok által adott valamennyi lehetőséggel élni fog - tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a MEKH számára első a fogyasztók érdekeinek védelme, a biztonságos energiaellátás nem lehet politikai viták tárgya.

A Jobbik vasárnapi közleményében azt írta, feljelentést tettek a Dunaújvárosban kialakult tarthatatlan helyzet miatt. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. "ócska játéka következtében családok ezrei maradtak víz és fűtés nélkül a napokban: otthonaikban kénytelenek fagyoskodni, nem tudnak tisztálkodni, WC-t lehúzni. Mindezt azért, mert egy pénzéhes oligarcha még több nyereséget kíván kisajtolni az emberektől és az államtól" - fogalmaztak. Felszólították a DVCSH tulajdonosát, Pomázi Csabát, hogy "hagyja abba a hazudozást": nem igaz, hogy a vízkimaradásokat a Duna alacsony vízállása vagy a hideg tél okozza. Az sem igaz, hogy nem kapnak megfelelő támogatást a MEKH-től, és veszteséges a cég - tették hozzá.

Az MTI kereste a polgármestert és a polgármesteri hivatal sajtóreferensét is, ám hétfő kora délutánig egyiküket sem tudta elérni. A dunaújvárosi lakók hétfő délelőttre demonstrációt szerveztek a szolgáltató székháza elé. A tüntetésen mintegy húszan voltak, köztük közös képviselők, a Jobbik képviselője, valamint a Párbeszéd elnökségi tagja, önkormányzati képviselője, Szabó Zsolt. Az MTI információi szerint a céghez nem tudtak bejutni, ezért átvonultak az önkormányzat épülete elé.

Majtényi szilárdan áll szemben Orbán "hazudott rendszerével"

A Demokratikus Koalíció elnöksége arra kérte a párt országgyűlési képviselőit, aláírásukkal támogassák, hogy Majtényi László köztársaságielnök-jelölt legyen - írta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője közleményében.

Majtényi Lászlót több évtizedes közéleti szerepvállalása alkalmassá teszi erre a bizalomra. Majtényi szilárdan és határozottan száll szembe Orbán nemzeti együttműködésnek hazudott rendszerével. Következetesen képviseli az 1989-es alkotmány alapelveit, emberjogi harcosként pedig küzd a szegénység ellen és kiáll a demokrácia és a szabadság eszméi mellett. Majtényi László igazi demokrata, aki tisztességgel látná el feladatát egy Köztársaság legfőbb közjogi méltóságának posztján. Ezért támogatja jelölését a Demokratikus Koalíció - írta Gréczy a közleményben.

"Azonnal hozzák nyilvánosságra az OLAF-jelentést!"

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró építéséről szóló jelentését.

A párt fővárosi képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a DK nem tudja elképzelni, miért érdeke a kabinetnek, hogy a közvélemény ne ismerhesse meg az iratot. Gy. Németh Erzsébet hangsúlyozta, hogy a kormány a "korábbi korrupciós" ügyek során vitatta az unió vizsgálati eredményeit, most viszont inkább kifizetik a 76,6 milliárd forintos büntetést, csak "hogy az előző városvezetésre mutogathassanak".

A politikus szavai szerint ha a jelentésből nem a Fidesz, hanem a 2010 előtti kormányok érintettsége derülne ki, akkor a dokumentum megállapításaival lenne tele "a fideszes propagandasajtó". Aki korrupt, aki pénzeket tüntetett el, annak bűnhődnie kell, függetlenül attól, hogy fideszes vagy nem fideszes politikus - szögezte le egy kérdésre válaszolva.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten ismertette, hogy az OLAF lezárta a 4-es metró építésének vizsgálatát.  Magyarországot 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezné az Európai Bizottság a szabálytalanságok miatt - mondta a tárcavezető, aki egyetértett Tarlós István főpolgármesterrel abban, hogy a bírságot át kell hárítani az ügy résztvevőire. Egyúttal bejelentette, hogy a kormány ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az ügyben.