Veszélyt érez a PDSZ

Megdöbbenve értesültünk a főváros tulajdonában lévő Fővárosi Közterület-fenntartónál történt agresszív munkáltatói intézkedésről, mellyel a feladatukat végző választott szakszervezeti képviselőket fosztottak meg – azonnali hatályú felmondással - a megélhetésüket biztosító munkájuktól - olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sajtóközleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Le kell szögeznünk, hogy a munkáltató lépését jogsértőnek, agresszívnak, és félelmet keltőnek tartjuk.

Megtapasztalva az elmúlt időszak intézkedéseit, aggodalommal figyeljük a fejleményeket. A fékek és ellensúlyok törvényben rögzített szisztematikus lebontása után a jogszerűség „őrkutyái” a szakszervezetek lettek. Ösztöneink és tapasztalataink komoly veszélyt jeleznek.

Felszólítjuk a hatalom képviselőit a jogszabályok maximális tiszteletben tartására, a botrányos intézkedések visszavonására, s a szakszervezetek elleni támadások megszüntetésére!

Felkérjük Tarlós István főpolgármester urat, hogy - mint a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet vezetője - szólítsa fel a közterület fenntartót, a jogszerű állapot helyreállítására!

Mendrey László elnök

Szerző

Influenza - Egyre több kórházban tiltják a látogatást

Hétfőn újabb kórházi osztályokon rendeltek el látogatási tilalmat az influenzás megbetegedések miatt, több intézmény pedig jelezte, hogy kedden vezetnek be korlátozó intézkedést.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján olvasható tájékoztatás szerint hétfőtől tilos a látogatás a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet minden osztályán, valamint a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet klinikai farmakológiai infektológiai és allergológiai intézetében, a központi intenzív, a szülészeti-nőgyógyászati, továbbá a fül-orr-gége, fej- és nyaksebészeti osztályán.

A tájékoztatás szerint keddtől nem fogadnak látogatókat a zalaegerszegi Zala Megyei Szent Rafael Kórházban a II-es belgyógyászati, a kardiológiai rehabilitációs, valamint a csecsemő-, gyermek- és koraszülöttosztályon. Szintén kedden lép életbe látogatási tilalom a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekegészségügyi Központjának valamennyi osztályán, továbbá a Mohácsi Kórház intenzív, szülészeti, gyermekgyógyászati, valamint sebészeti osztályán.

Az ÁNTSZ korábbi tájékoztatása szerint tavaly decemberben rendeltek el látogatási tilalmat Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházában a szülészet-nőgyógyászati, a gyermekosztályon, az újszülöttrészlegen, később pedig a krónikus belgyógyászati osztályon is. December vége óta nem fogadnak látogatókat a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban a szülészet-nőgyógyászati, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon, az újszülöttrészlegen, továbbá az intenzív osztályon.

Január első hetétől tilos a betegek felkeresése Mosonmagyaróváron, a Karolina Kórház Rendelőintézet ápolási osztályán, valamint az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet krónikus fekvőbeteg-ellátási területén.

A múlt hét óta tilos látogatni a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet összes fekvőbeteg-ellátást végző osztályán, továbbá Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház szülészeti és nőgyógyászati, valamint a koraszülött- és újszülöttpathológiai osztályán.

Nem kereshetik fel a betegeket a látogatók a budapesti Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának egyik osztályán sem, valamint a csornai Margit Kórház légzésrehabilitációs osztályán, a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szülészeti, újszülött-, valamint pathológiás újszülött intenzív részlegén, továbbá a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályán és újszülöttrészlegén sem.

Szerző

Vérellátó: nem kell műtéteket elhalasztani

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleményben reagált Szabó Tímea sajtótájékoztatójára, amelyen a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a vérellátás problémáiról, több mint 30 százalékos vérhiányról beszélt.

Az OVSZ szerint Szabó Tímea állítása, mely szerint a Péterfy Sándor utcai, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban a nem életmentő műtéteket csak akkor hajtják végre, ha a beteg, vagy annak hozzátartozói gondoskodnak a beavatkozáshoz szükséges vérről, minden alapot nélkülöz. Létezik az ún. irányított véradás lehetősége, amely jogszabályilag is megengedett, Európában és Magyarországon is elfogadott vérgyűjtési forma. A hozzátartozók ezzel támogathatják a vérellátást, de ez nem előfeltétele a transzfúziónak. 2016-ban mintegy 15 ezer egység vért gyűjtött ilyen formában az Országos Vérellátó Szolgálat, ugyanakkor a véradások száma meghaladta a 400 ezret - olvasható a közleményben.

A politikus több mint harminc százalékos vérhiányról is beszélt. Az OVSZ szerint a jelenlegi vérkészlet a több éves januári átlagnak felel meg, soha nem marad el sürgős beavatkozás, és nem kell szervátültetést elhalasztani vérhiány miatt.

Az is felmerült, hogy a kormányzat felelőtlenül sok engedélyt adott ki a vérplazma levételére alkalmas állomások működtetésére. Ezeken az állomásokon fizetnek a vérplazmáért, míg a véradás ingyenes. Az OVSZ azt állítja, hogy az elmúlt években semmilyen jogszabályi változás nem történt, mely megkönnyítette volna a plazmagyűjtő állomások működését, sőt ezzel ellentétben több olyan rendeletmódosítás történt, mely a biztonságos vérellátás érdekeit szem előtt tartva szigorította a plazmagyűjtés lehetőségeit. Jelenleg a Magyarországon működő plazmagyűjtő állomások száma európai viszonylatban átlagosnak mondható.

"Végezetül szeretnénk kiemelni, hogy a vérkészlet biztosítása, és a vérellátás biztonságának garantálása olyan terület, mely nem lehet politikai játszmák színtere." - zárul az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye.

Szerző