Előfizetés

Dohányzás - Brutálisan nőhet a halálozás

Publikálás dátuma
2017.01.17. 06:17
Illusztráció: Thinkstock
Abszolút értékben nő a dohányosok száma, a 80 százalékuk a szegény vagy sebezhető csoportból kerül ki, belátható időn belül 2 millióval több ember életébe kerülhet a káros szenvedély - áll a WHO jelentésében. A kormányok nem használják ki eléggé az adóztatásban rejlő lehetőségeket, és a dohánytermékekre kivetett adóknak kevesebb mint 0,4 százalékát forgatják vissza dohányzásellenes intézkedésekre.

Évi 1000 milliárd dollár kárt okoz a dohányzás a világgazdaságnak az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka miatt, miközben a dohányáruk megadóztatásából származó bevételek mindössze 269 milliárd dollárt tettek ki 2013-2014-ben - közölte együttes jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Nemzeti Rák Intézet.

A jelentés szerint a jelenlegi évi 6 millióval szemben 2030-ban már évi 8 millióan fognak meghalni dohányzás következtében a világon, 80 százalékuk a közepes vagy alacsony jövedelmű országokban. Ebben az országcsoportban él a dohányosok 80 százaléka, és bár globálisan csökken a dohányosok aránya, abszolút értékben nő a számuk, ráadásul a dohányzás egyre inkább a szegényekre és a sebezhető csoportokra jellemző.

A WHO adatai szerint a világon 1,1 milliárd ember dohányzik, vagyis minden ötödik ember a 15 éven felüli népességben.

A dohányipar olyan termékeket gyárt és értékesít, amelyek idő előtt ölik meg emberek millióit, olyan erőforrásoktól fosztják meg a háztartásokat, amelyeket élelmezésre és oktatásra lehetne fordítani, és hatalmas egészségügyi költségekkel terhelik meg a családokat, a közösségeket és az országokat - olvasható a 688 oldalas jelentésben. A dohányzás szigorú korlátozása nem veti vissza a gazdaságot - cáfolták meg a kutatók a kormányok jellemző aggodalmát. A dohányzás visszaszorítására a kormányok a vizsgált időszakban még egymilliárd dollárt sem költöttek.

A dokumentum szerint a kormányok nem használják ki eléggé az adóztatásban rejlő lehetőségeket, és a dohánytermékekre kivetett adóknak kevesebb mint 0,4 százalékát forgatják vissza dohányzásellenes intézkedésekre. Ha minden ország 0,80 dollárral emelné egy-egy csomag cigaretta adóját, a kormányok bevétele 140 milliárd dollárral emelkedne és 66 millió fővel csökkenne a dohányosok száma - mutat rá a jelentés egy 2016-os tanulmányra hivatkozva.

Áttörés a rák gyógyításában
A rák halálos terjedését a szervezetben 75 százalékkal sikerült csökkenteniük állatkísérletekben a cambridge-i Sanger Intézet tudósainak. A daganatok képesek terjeszkedni mindenfelé a testben, és ez a folyamat okozza a rákbetegségek okozta elhalálozások 90 százalékát. A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban brit kutatók bemutatták, hogy az immunrendszer működésének megváltoztatásával lelassították a bőrrák átterjedését a tüdőre. A daganat terjedéséről szerzett új ismeretek elvezethetnek új gyógymódok kidolgozásához - olvasható a BBC honlapján.
A rák terjedése a gyorsan mutálódó daganat és a szervezet többi részének harca. A Sanger Intézet szakemberei azt kutatták, mi hat a daganat terjedésére a testben. 810 genetikailag módosított egércsoportot hoztak létre, hogy tanulmányozzák, a DNS mely szakaszai játszanak szerepet abban, hogy a szervezet ellenállhasson a rák terjedésének. Az állatokba melanoma (bőrrák) sejtjeit fecskendezték be és megfigyelték, mennyi daganat formálódik a tüdőn. 23 DNS-szakaszt vagy gént találtak, amelyek vagy megkönnyíttették, vagy megnehezítették a daganat terjedést, sok közülük az immunrendszer működéséért felelős.
Egyetlen gén - a Spns2 jelű - megcélzásával sikerült a háromnegyedével csökkenteni a daganatok terjedését a tüdőre. „Ez szabályozza az immunsejtek egyensúlyát a tüdőben. Megváltoztatja azon sejtek egyensúlyát, amelyek szerepet játszanak a daganatos sejtek megölésében, és azokét, amelyek kikapcsolják az immunrendszert" - magyarázta David Adams, a kutatócsoport egyik tagja a BBC-nek. Az immunterápia - az immunrendszer erejének hadba állítása a rák elleni harcban - egyes betegeknél drámai eredményeket hozott. Néhány beteg esetében, akiken a betegség végső stádiumának jelei mutatkoztak, a daganat összes jele eltűnt a szervezetükből, másoknál azonban nem működött a módszer.

Kézilabda - A győzelem a lényeg

H. Sz.
Publikálás dátuma
2017.01.16. 20:37
Szöllősi Szabolcs kapura tör FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEX GRIMM
Végig vezetve, 34-29 arányban győzedelmeskedett Chile ellen, így megszerezte első világbajnoki pontjait a magyar férfi kézilabda-válogatott a franciaországi torna harmadik fordulójának hétfői játéknapján.

A szombati, Horvátországgal szemben telt ház előtt vívott csoporttalálkozóval ellentétben hétfőn gyér számú érdeklődő előtt indult útjára a labda a roueni Kindarenában. A második találkozóhoz hasonlatosan ezúttal is biztos volt, hogy magyar részről nem léphet pályára a keretből is kikerülő csapatkapitány, Nagy László. A szomszédokkal szembeni találkozóval ellentétben viszont kezdetben Chile legjobbjainak nem Mikler Rolanddal, hanem Fazekas Nándorral kellett farkasszemet nézni a támadásaiknál. Azaz kellett volna, ugyanis eleinte a játék sokkal inkább a chilei kapu előtt zajlott: egy-egy hiba után Iman Dzsamali révén szerzett előnyt, majd Juhász Ádám két találatával lépett el három góllal Magyarország.

A pontatlanul, több labdaeladással, ziccert hibázva kezdő dél-amerikaiak Baeza szépítőgólja után kihasználták a magyar támadóhibát, Frelijj révén 4-2-re alakították az állást. Később Császár hetese és Ligetvári szép lövése újra megnyugtató fórt eredményezett, a chilei válogatott pedig a későbbiekben is képtelen volt tartani a lépést. A 13. percben Ligetvári Patrik kiállításakor sem táltosodott meg az ellen: alighogy újra kiegészült a zöld mezes magyar csapat, Dzsamali bombái után a félidő felénél már 12-8 állt az eredményjelzőn.

A játékrész hajrájához közeledve bár nem jöttek fel a chileiek, percekig tartó magyar gólcsend következett. A 26. percben Xavier Sabaté szövetségi kapitány ezért időt kért, csapata pedig három gólt dobott még a hátralévő időben, így 17-14-nél vonulhattak pihenőre a felek.

A térfélcserét követően a vasárnap családi okokból Magyarországra, majd hétfőre a társakhoz visszautazó Mikler védte a magyar kaput. Erwin Feuchtmann góljára Ancsin Gábor válaszolt, majd Juhász és Lékai volt eredményes. Közben Ligetvári mezrángatásért ismét lement két percre, az emberfórt kihasználó Chile pedig feljött kettőre. Ekkor Ancsin percei következtek: a Telekom Veszprém játékosa röpke 10 perc alatt az ötödik gólját lőtte, így a vele szemben tehetetlen rivális vezetőedzője, Mateo Garralda nem tehetett mást, időt kért. A szusszanásnyi szünet annyiban megtörte a magyarok és Ancsin lendületét, hogy az újrakezdés után az átlövő „kiérdemelt” egy kétpercest – történt mindez 24-21-nél a 41. percben.

A folytatásban Ligetvárit harmadszor is leküldték két percre, aki így kipontozódott, az emberelőnyös szituációval pedig igyekeztek élni a chileiek: a 47. percben egy betörés után Salinas lőtt szépen a jobb alsóba, felhozva csapatát 27-25-re. Ekkor a keretbe Nagy László helyett visszahívott Gulyás Péter beállóból a léc alá lőve hűtötte le a kedélyeket, háromgólos magyar előnynél, újabb Garralda-féle időkéréssel vette kezdetét a véghajrá.

Az 51-től az 55. minutumig újfent átmeneti zavar, góltalan időszak következett, Magyarország első idei vb-pontjai azonban nem forogtak veszélyben, hiszen később Császár, Dzsamali, Bánhidi és Juhász is betalált még. A végeredmény összességében megfelel a játék képének, a siker ellenére viszont nem dőlhet hátra a magyar együttes, van még hova fejlődni. Magyarország számára a negyedik fordulóval szerdán, Szaúd-Arábia ellen folytatódik a vb.

A C csoport hétfői programja
Magyarország-Chile 34-29
A csoport állása a hétfői magyar mérkőzés után: 1. Németország 4 (2 mérkőzés után 62-37-es gólkülönbséggel), 2. Horvátország 4 (2, 59-51), 3. Fehéroroszország 2 (2, 57-58), 4. Magyarország (3, 85-87), 5. Chile (3, 75-95), 6. Szaúd-Arábia 0.
Magyarország-Chile 34–29 (17–14) 
Játékvezetők: Buallusa, Henisszi (tunéziaiak)
Magyarország: Fazekas – Harsányi 1, Balogh Zs. 1, Császár 4 (4), Bánhidi 4, Dzsamali 7, Juhász Á. 5. Csere: Mikler (Kapus), Szöllősi Sz., Schuch, Ligetvári 1, Lékai 5, Bodó 1, Zubai, Gulyás 2, Ancsin 3. Szövetségi kapitány: Xavier Sabaté
Chile: Oliva – Baeza 3, R. Salinas 6, Emil Feuchtmann 2, Frelijj 3, Erwin Feuchtmann 9 (3), Ceballos 2. Csere: García (kapus), Donoso, E. Salinas 4. Szövetségi kapitány: Mateo Garralda
Kiállítások: 10, ill. 2 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 3/4

Kézilabda-vb - Először nyert a magyar válogatott

 Két vereség után hétfőn megszerezte első győzelmét a magyar válogatott a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokságon: Javier Sabaté szövetségi kapitány csapata harmadik csoportmérkőzésén 34-29-re nyert Chile ellen Rouenban.

A védekezésre egyik csapat sem fordított sok figyelmet. Egy és négy gól között váltakozott a magyar előny az első félidőben a két válogatott történetének első egymás elleni találkozóján.

A második felvonásban folytatódott az adok-kapok, amelyben a chileiek továbbra is jól tartották magukat. A hatékony védekezés továbbra is hiányzott a játékból, a magyar együttes végül viszonylag szoros, de megérdemelt sikert aratott.

A magyarok az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes németektől pénteken 27-23-ra, az Európa-bajnoki harmadik horvátoktól szombaton 31-28-ra kaptak ki, következő ellenfele pedig Szaúd-Arábia csapata lesz szerdán 14 órától.