Korrupcióval gyanúsított határrendészeket vettek őrizetbe

A román-magyar államhatár Arad megyei átkelőinél tevékenykedő, korrupcióval gyanúsított határrendészeket vett őrizetbe szerdán a román ügyészség - közölte a Digi24 hírtelevízió.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselői szerda reggel négy Arad megyei határátkelőhelyen foglaltak le dokumentumokat, és 19 határrendészt kísértek be a DNA temesvári székházába. A hírtelevízió úgy tudja, a bekísért személyeket azzal gyanúsítják, hogy mind ember-, mind árucsempészeti ügyekben szemet hunytak csúszópénz ellenében. A híradás szerint négy határrendészt - köztük a Gyula - Varsánd határátkelőhely parancsnokát - őrizetbe vett az ügyészség, a többiek kihallgatása folyamatban van.

Szerző

"Népítélet" a közoktatásról - Csatlakozik a Párbeszéd

Nem várnak a tavaszi jóidőre, még a télen visszatérnek a Tanítanék mozgalom demonstrációi, az elsőt február elsejére szervezik - írtuk meg január 2-án.  Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elmondta: követelik, hogy Balog Zoltán  távozzon posztjáról, hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot a kormányon belül, és dolgozzák újra a köznevelési törvényt az 50 szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform Kockás könyvének szellemében. 

Lesújtó véleménnyel vannak az orbáni iskolarendszerről a magyarok. Egy kormányzati megrendelésre készült, de eddig titkolt felmérés szerint a lakosság többsége a Tanítanék mozgalom és a tavaly több sztrájkot is szervező pedagógus szakszervezetek véleményével ért egyet: a megkérdezettek 54%-a adott a KLIK-nek 1-est vagy 2-est. A Párbeszéd a tiltakozókkal tart - ez már párt honlapján olvasható. 

A kiszivárgott kutatás adatai szerint a megkérdezettek kétharmada nem ért egyet az iskolák államosításával, az emberek több mint fele szerint a jelenlegi rendszer túlterheli a tanárokat, s 91 százalék azt mondja: gyakorlatiasabbnak kellene lennie a közoktatásnak, magolás helyett a diákok képességeit, készségeit kellene inkább fejleszteni. Ez egybecseng a közelmúltban napvilágot látott PISA-vizsgálati eredményekkel. Esélyt kell adni a diplomával nem rendelkező szülők gyerekeinek is, ezért követeljük a tankötelezettség visszaemelését 18 évre és az egyetemi tandíj eltörlését. A tudástársadalom pártján állunk: az iskola bérrabszolgák helyett boldog, jól fizetett, kreatív munkát végző fiatalokat képezzen! A Párbeszéd is csatlakozik a Tanítanék, a pedagógusok, szülők, nagyszülők, diákok tüntetéséhez a Civilek Napján, február 1-én.

Szerző

"Hazudik" a fideszes képviselő

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Orbán-kormány tette tönkre a magyar fiatalok életét - reagált az ellenzéki párt a fideszes Selmeczi Gabriella szerdai sajtótájékoztatójára. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője közleményében azt írta, Selmeczi Gabriella hazudik, amikor azt állítja, hogy a baloldal nehezítené a fiatal házasok életét, és nincs más célja, mint elterelni a figyelmet a Fidesz "országpusztító tevékenységétől".

Az ellenzéki párt szerint soha annyi fiatal nem hagyta el az országot, mint az Orbán-kormány idején, és a megkérdezett középiskolások kétharmada nem Magyarországon tervezi a jövőjét. A magyar fiatalokért aggódó Fidesznek hét éve volt arra, hogy segítse a fiatalokat, azonban nem építettek bérlakásokat, valamint brutális tandíjjal akadályozták meg tízezrek továbbtanulását, a diploma megszerzésétől remélt magasabb jövedelmet és a jobb élet reményét - írta a DK szóvivője. A DK szerint az új, demokrata kormány feladata lesz egy olyan program kidolgozása, hogy érdemes legyen Magyarországon fiatalnak lenni és itt is megöregedni.

Szerző