Előfizetés

Kirúgás járhat olimpia-ellenességért

Publikálás dátuma
2017.01.19. 06:10
Beindult a kormány-kampány - A 2024-es magyar olimpiai és paralimpiai pályázatot népszerűsítő falfestés a fővárosi Hegyalja úton
Kirúgással fenyegette meg azon dolgozóit az Antall József Tudásközpont vezetője, akik a Facebookon támogatják a "NOlimpia!" nevű, olimpiaellenes népszavazási kezdeményezést.

 A központ vezetője, Antall Péter ezt zárt körben közölte az alkalmazottakkal, akiket megkért, hogy legyenek tekintettel arra: a szervezetet a Miniszterelnökség finanszírozza. A néhai kormányfő fia azt írta, "aki önállósodni akar politikailag, exponálhatja magát más irányokban, annak azt üzenem, nem kötelező itt dolgozni. Nem akarok senki karrierjének az útjába állni, mindenkinek aláírom a kilépőpapírját". A 444 hiába próbálta elérni Antallt, de nem reagált a megkeresésekre. A népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom közölte, "nem akarunk olyan országban élni, ahol egy lájk miatt kirúgással fenyegetőzhet a hatalmával visszaélő főnök", és mindenkinek, aki hasonló cipőben jár, ingyenes jogsegély-szolgálatot nyújtanak.

Választásra gyengítik a civileket

A legfőbb cél meggyengíteni a 2018-as választás előtt a külföldről támogatott civil szektort, amely Orbán Viktor szemében a Jobbik után a Fidesz második legnagyobb ellenfele - vélte a Hospodárské Noviny című cseh politikai napilap. Martin Ehl, az újság külpolitikai rovatvezetője egy hazai elemzőre hivatkozva azt írta, a tervezett új szabályozás inkább a kisebb szervezeteket fogja kellemetlenül érinteni, amelyek "megfulladhatnak" a papírmunkában, vezetőik pedig a kötelező vagyonbevallással zsarolhatók lehetnek.

A Der Standardban Paul Lendvai a témában azt írta, 2016 májusában, a menekültválság elmélyülésekor megfogalmazott bírálatok idején a kormány megtámadta Soros Györgyöt, a háttérhatalom emberének nevezve őt, mire "a Fidesz propagandagépezetének gőzhengere azonnal akcióba lépett, és trágár módon" rátámadt a magyar származású milliárdosra.

A leköszönő Colleen Bell az Indexnek beszélt a civilekről: az amerikai nagykövet szerint a szervezetek nem fenyegetést jelentenek Magyarországra, hanem létfontosságúak egy demokráciában. Szerinte Sorost mindenféle "aljas mesterkedéssel" vádolják a magyar médiában, pedig rengeteg nagyszerű dolgot tett. "Túlértékelik Soros György képességét arra, hogy befolyásolja az Egyesült Államok politikáját vagy az USA választott tisztségviselőit" - mondta.

Merre mutat az Iránytű?

Z. Á.
Publikálás dátuma
2017.01.19. 06:08
Jobbik az Alaptörvény alapelvei között szerepeltetné a korrupció elleni harc fontosságát – közölte Vona Gábor pártelnök tegnap.
Sem a Jobbik-frakció, sem az Iránytű Intézet nem tájékoztatta lapunkat arról, hogy mit tartalmaznak a „szakpolitikát érintő szakanyagok”, amelyekért az intézet több mint 50 millió forintot kapott a radikális párttól. A Népszava arra lenne kíváncsi, mire költik a közpénzt. Közben a Fidesz újra elővette régi aduját, KGBélát: újabb három hónappal meghosszabbítottak a nyomozást ellene.

Továbbra sem tudjuk, hogy a 24 képviselőt számláló Jobbik-frakció mit kapott azért a több mint 50 millió forintért, amit az Iránytű Intézetnek fizettek. A tavalyi év frakcióköltései alapján ugyanis a Népszava megírta: a radikális párt legtöbbször, 15-ször az intézettel szerződött, "szakpolitikát érintő szakanyagok" címszóval, de egy darabot sem ismer ezekből a nyilvánosság. Lapunk a frakciónál és az intézetnél is érdeklődött a „szakanyagok” miatt, de választ egyik helyről sem kaptunk. Pedig két hete csak arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a radikális párt mire költi a közpénzt. Volner Jánost tegnap is próbáltuk elérni, hogy megtudjuk miért nem kapunk válaszokat, de a párt frakcióvezetője nem vette fel a telefont. Az Iránytű egyébként nem véletlenül Jobbik-kedvenc: a cég tulajdonos-ügyvezetője, Forrai Richárd ugyan nem tagja a pártnak, de kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a Jobbik politikai erővé vált. Vona Gábor egyik legközelebbi bizalmasaként ma is ő felel egy sor kulcsfontosságú területért, többek között a jobbikos települések menedzseléséért, a gazdasági holdudvar kiépítéséért, valamint a médiaháttér megszilárdításáért. A cégben korábban Szegedi Csanád, a párt azóta Izraelbe vándorolt volt elnökhelyettese és Vona-Szabó Krisztina, a Jobbik elnökének felesége is benne volt.

“Egy irányba kell húzni a szekerünket, de az irányt egy alulról építkező mozgalomban a tagság többsége kell kijelölje, hiszen nem egyszemélyes kft.-ről van szó. Illetve van ilyen is: az elnök bizalmasának egyszemélyes kft.-je, az amúgy kitűnő Iránytű Intézet, amely egy százmilliós székházat vett meg jobbikos pénzből, illetve részben hitelből, amit gyakorlatilag szintén jobbikos pénzből törlesztettünk volna, de miután az elnökségben néhányan felháborodásunknak adtunk hangot a közösségi vagyon magántulajdonba szervezése miatt, a szerződést felmondták, belátva, hogy ez védhetetlen” – írta Novák Előd még tavaly májusban. A párt frakciójáról azóta "lenyesett" Novák a székházmutyit részletezte akkori alelnöki programjában.

Az Iránytű Intézetet ma is egyszemélyben Forrai Richárd tulajdonolja és irányítja. A 2011 óta működő intézet gazdasági mutatóit tekintve igazi sikertörténet, a lényegében kizárólag jobbikos megrendeléseknek köszönhetően 2014-ben már 124 millió forintos árbevétele volt 23,7 millió forintos adózott eredmény mellett, és megalakulása óta csaknem 400 millió forintot kapott a Jobbiktól. Az Iránytű Intézet megalapítása után több olyan cég is Forrai érdekeltségébe került, amely korábban is a Jobbikhoz kötődött, és számos megrendelést kapott a párttól. Ilyen például a Magyar Hírek Kiadói Kft., amely a jobbikos pártlap, a Barikád kiadója.

KGBéla, a visszatartott adu
Folyamatosan felemlegethető Kovács Béla ügye, ez a Fidesz kezében régóta adu a Jobbik ellen – reagálta lapunknak Kiss Ambrus, miután kiderült: újabb három hónappal, április 20-ig meghosszabbította a nyomozást a jobbikos EP-képviselő ellen a Központi Nyomozó Iroda. A Policy Agenda vezető elemzője szerint, amikor az ellenzék korrupcióval vádolja a kormányt, akkor a kabinet mindig ugyanazzal az eszközzel revolverez vissza és így próbálja elhitetni, hogy tulajdonképpen mindenki más sáros a magyar politikai elitben. KGBélát a főügyészség először 2015 decemberében hallgatta ki az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A jobbikos politikus tagadta a vádakat, a gyanúsítás ellen panasszal élt, de uniós képviselői mentelmi jogát felfüggesztették. Kovács ellen egy másik eljárás is folyik költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt. Az EP-képviselő 2012 és 2013 között szerződött négy magánszeméllyel gyakornoki munkára, az ügyészség szerint csak papíron.