Rátámadtak a baloldali politikusra - Megvan az ítélet

Publikálás dátuma
2017.01.19. 09:04
Manuel Valls. FOTÓ: Thierry Chesnot/Getty Images
Három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 105 óra közmunkára ítélte gyorsított eljárásban szerdán egy francia bíróság azt a férfit, aki előző nap megpróbálta megpofozni Manuel Valls volt kormányfőt, a baloldali előválasztás egyik jelöltjét egy kampányrendezvényen a nyugat-franciaországi Bretagne régió Lamballe településén - közölte a helyi ügyészség.

 A volt miniszterelnök, aki feljelentést tett a támadást követően, egy eurós szimbolikus kártérítést is kért, amelyet megítélt a bíróság. A 18 éves elkövetőt - aki a támadáskor azt kiabálta, hogy "Ez itt Bretagne!" -, kedden a helyszínen előállították és előzetes letartóztatásba helyezték közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett erőszak gyanújával. 

Manuel Valls szerdán a France Inter közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni, folytatja az elnökválasztási kampányát. A volt miniszterelnök kampánystábja szerint az elkövető a breton függetlenségi szélsőjobboldali mozgalomhoz tartozik, s kábítószerrel kapcsolatos ügyek, illetve a tavaly labdarúgó Európa-bajnokság idején huliganizmus miatt már volt dolga a rendőrséggel.

Szerző
Témák
Manuel Valls

Leálltak az atomórák

Leállt több atomóra az Európai Unió saját műholdas navigációs rendszere, a Galileo egyes műholdjain, ez azonban nem befolyásolja a szolgáltatás működését - jelentette be szerdán az Európai Űrügynökség (ESA).

Az atomórák leállásának okát eddig nem találták meg. Gyanítják, hogy a be- és kikapcsolással lehet gond - írja a hvg.hu. A műholdaknak egyszerre kell jeleiket kibocsátaniuk, hogy a gépkocsikban lévő navigációs eszközök a lehető legpontosabban meg tudják határozni pillanatnyi helyüket a Földön.

A tervek szerint a Galileo-program összesen 30 műholdat juttat az űrbe 2020-ig, hogy Európa függetleníthesse magát az amerikai GPS-től.

Szerző

Neonácik tanárokat fenyegettek

A neonáci görög Arany Hajnal párt legalább egy tucatnyi képviselője ostromolt meg egy athéni iskolát. Az intézmény fenntartóit megfenyegették, mert kilátásba helyezték, hogy osztálytermeket nyitnak meg a menekültek gyermekei számára.

Jannisz Lagosz, a szélsőséges politikai erő parlamenti képviselője több párttársával együtt agresszívan lépett fel a tanárokkal szemben az oktatási intézményben – derül ki a görög oktatási minisztérium közleményéből. Jannisz Pantisz, a tárca főtitkára azonban azt közölte, hogy az Arany Hajnal fellépése nem befolyásolja majd a terveket.

„Az erőszaknak és a rasszizmusnak nincs helye az oktatási intézményekben” – fejtette ki. A neonáci párt évek óta a harmadik helyen áll a közvélemény-kutatásokban. A 2015-ös választáson majdnem hét százalékos eredményt ért el.

Szerző