Bombát találtak a XII. kerületben

 Második világháborús bombát találtak csütörtök este Budapesten, a XII. kerületi Sashegyi úton - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A honvédség tűzszerészei már a helyszínen vannak. A környéket 100-150 méter sugarú körben lezárják és kiürítik. Az önkormányzat a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium épületét jelölte ki az emberek befogadására - tájékoztatott a HM.

Szerző

Nem hatott a tőzsdére az európai kamatdöntés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,17 pontos, 0,40 százalékos csökkenéssel, 32 709,08 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 7,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Andorkó László, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője az M1 aktuális csatornán elmondta: közepes forgalom mellett csendes lecsorgással telt a nap, egyedül a Richter tudott ellenállni ennek a trendnek, egy reggeli bejelentésnek köszönhetően, amely szerint a Richter forgalmazási megállapodást kötött az Allergan plc-vel annak levonorgestrel hatóanyagot kibocsátó, méhen belüli eszközének értékesítéséről. A másik három vezető részvény kisebb-nagyobb mínuszban zárta a napot.

Egyetlen érdemi esemény az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülése és az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatok voltak, de a szakértő szerint ezek "sem sok vizet zavartak". Mario Draghi, az EKB elnöke gyakorlatilag nem adott új információt a piacnak a decemberi kamatdöntő ülésen elhangzottakhoz képest. Azaz a következő hónapokban is folytatódik a mennyiségi lazítás, az állampapírok és egyéb vállalati kötvények felvásárlása. Továbbra is arra törekszenek, hogy minél alacsonyabb szinten tartsák a kamatokat, továbbra se látnak érdemi inflációs veszélyt, gyakorlatilag az eddigi laza, "ultralaza" monetáris politika folytatását ígérte az EKB elnöke.

A Mol árfolyama 365 forinttal, 1,73 százalékkal 20 775 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 7 forinttal, 0,08 százalékkal 8799 forintra esett, forgalmuk 2,5 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom 4 forinttal, 0,79 százalékkal 505 forintra gyengült, forgalma 412,1 millió forint volt.
A Richter-papírok 46 forinttal, 0,74 százalékkal 6251 forintra erősödtek, forgalmuk 1,6 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 1954,95 ponton zárt csütörtökön, ez 4,82 pontos, 0,25 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Szerző

Az LMP sem akar olimpiát

Publikálás dátuma
2017.01.19. 16:26
Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő (j) beszél, mögötte Csárdi Antal fővárosi képviselő (b) és Ferenczi István elnökségi
Az LMP is gyűjti az aláírásokat a budapesti olimpiát ellenző helyi népszavazási kezdeményezéshez - jelentette be Csárdi Antal az LMP fővárosi képviselője.

A Nyugati téri aluljáróban, az LMP aláírásgyűjtő standjai előtt tartott sajtótájékoztatóján Csárdi Antal elmondta: a következő hetekben Budapesten több mint 20 helyen gyűjti az LMP az aláírásokat a népszavazási kezdeményezéshez, amely arról szól, hogy a Budapest vonja vissza a pályázatát a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére.

Úgy vélte, a népszavazáson budapestiek elmondhatják majd a véleményüket arról, hogy mire szeretnék elkölteni azt a 3 ezer milliárd forintot, amibe az olimpia rendezése kerülne. Hozzátette: olyan összegről van szó, amiből 40 szuperkórházat lehetne felépíteni, vagy ami lehetővé tenné a hármas metró felújítását és a metróvonalak meghosszabbítását is.

Hangsúlyozta: az LMP az első pillanattól következetesen ellenezte az olimpia megrendezését, mert véleményük szerint egy olyan városban, ahol gondot okoz egy metróvonal felújítása vagy a kórházak üzemeltetése, nem szabad olimpiát rendezni.

"Ma Magyarországon sokkal fontosabb dolgaink vannak, mint az, hogy olimpiát rendezzünk, nem szabad két hét büszkeségért eladni a következő generációk lehetőségét a normális életre. Rendezzünk meg először egy tisztességes hétköznapot, aztán el lehet gondolkozni egy olimpia rendezésén" - fogalmazott a politikus, aki szerint inkább az oktatásra, az egészségügyre és a lakhatási krízis megoldására kellene koncentrálni.

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta: az LMP egész országos hálózatát kész megmozgatni azért, hogy segítséget nyújtson a népszavazási kezdeményezéshez. Úgy vélte: most a fővárosiaknak van meg a lehetősége arra, hogy a irányt mutassanak az egész országnak. A helyi népszavazási kezdeményezést a Momentum Mozgalom nevű civil szervezet nyújtotta be. A népszavazási kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?"

Szerző