étteremkritika;

2017-01-21 08:00:00

Szerelmespárok a Kacsában

Rögtön levesz a lábamról, hogy a Petrus Restaurant vendégterében egy Citroën dekkol. Nem luxusautó, hanem az a bizonyos Kacsának becézett, bohémos járgány, ami könnyedséget, lazaságot sugároz magából. És egyáltalán nem az autómárkát hivatott reklámozni, hanem a hely emblémájává vált, hiszen a fotókon, a tárgyakon is rögtön látszik az erős francia beütés. Ráadásul a szépen kiglancolt, nosztalgikus hangulatot keltő járgány első két ülését kivették, a helyükre betettek egy asztalt, és pontosan ugyanúgy, mint a többit, megterítették. Ketten kényelmesen elférnek, az ablakon a felszolgálók beadják az ételt, szerelmes pároknak ideális. Le is szokták foglalni jó előre ezt a ritkaságszámba menően hangulatos közegben lévő asztalt.

Maga az étterem sem a hozzá illő környezetben van, a Ferencvárosnak azon a környékén, amit nem jutna eszünkbe Budapest legjobbjai közé sorolni. De mióta Rosenstein Tibor a Keleti Pályaudvar környéki „dzsumbujosban” megnyitotta az ország egyik legjobb vendéglőjét, ahol a legtöbben nem sok jövőt jósoltak a vállalkozásának, mégis hosszútávon kiugróan sikeres, azóta tudjuk, hogy színvonalas étterem nem felkapott környéken is vonzhat sok vendéget. A mindinkább szaporodó, interneten, újságokban tájékozódó, tudatos étteremlátogatók hamar kiszimatolják, ha valahol valami izgalmas történik. Ráadásul Feke Zoltán tulajdonos-séf neve meglehetősen jól cseng a magyar gasztronómiában. Amikor ő volt ott a séf, a "Vár a Speiz" akkor kapott a Michelin csillag előszobájának is tekintett Bib Gourmand ajánlást.

A Petrust más típusú helynek álmodta meg. Ő maga comfort foodnak nevezi, amit képvisel. Ez az otthonihoz hasonló, sallangoktól mentes helyet jelent, ahol kiváló alapanyagokból, tisztességesen elkészített ízeket szolgálnak fel, nem túlságosan drágán. Legszívesebben kisvendéglő titulust választotta volna, de ennek más a jelentése, mint például Franciaországban, ahová rendszeresen kijár ihletet meríteni, vagy éppen tányérokat vásárolni. A nagymama főztjének ízei is felismerhetők a konyhájában, de azért mindent szeret egy kicsit tovább gondolni. Látszik rajta a lelkesedés. Érződik, hogy amit csinál, az az élete. Mondja is, megőrülne, ha nem lenne egy konyha, ahová bemehet, ahol megvalósíthatja, jól bevált társaival együtt, önmagát, és ezzel örömet szerezhet a vendégeknek, akikhez szívesen ki is jár, alkalmanként akár ő szolgálja fel a főztjét.

A kínálatban szerepel a franciák egyik fő kedvence, a csiga, többféle étel formájában is. Béka ugyancsak rendelhető, ha nem is ilyen széles választékban. Mi házilag pácolt lazaccal kezdünk, amivel jól harmonizál a füstölt lazackrém. A hideg libamájhoz pedig előzékenyen társul a szatmári szilva lekvár, de van hozzá füstölt diókrém, pisztácia is, a máj édeskéssége jól passzol hozzájuk. A sűrű, ízes erdei gombakrémleves, amit mutatós csészében hoznak, szép, pirospozsgás, kívül roppanós, belül lágy, kenyér kalpaggal érkezik. Mindig érdekes a tálalás, a tányérok formái jól illeszkednek a gusztusosan szervírozott, de soha nem agyonbonyolított fogásokhoz, hiszen itt az egyik fő jelszó a közérthetőség. A puha borjú egytálételnek mondható, véres hurkával, gombával, padlizsánnal, fekete lencsével vegyülve kerekedik ki a kedvező ízhatás. Érdekesség, hogy nem felül van a hús, hanem krumplipüré kerül a tetejére, amit még buggyantott tojás is díszít. Fantáziadús, fajsúlyos bisztró étel. A tejes malacnak konfitált hasalja sajátos, nudli formájú krumplistésztával, sem könnyed fogás, de lefegyverzően finom. A piskóta alapú, szeder fagylaltot is tartalmazó Petrus Desszert kellemes levezetés. A Petrus Restaurant méltán kapott Bib Gourmand ajánlást.

Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be, a séf kalauzolásával.