Előfizetés

A legenda él

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.01.21. 06:59
Michael Schumacher - Fotó: Mark Thompson/Getty Images

Sajnálatos három évvel ezelőtti síbalesete óta állandó témát szolgáltat a Forma-1 hétszeres világelső legendájának, Michael Schumachernek az állapota, s az azzal kapcsolatos találgatások. A napokban az autóversenyzés királykategóriájának két évtizedét uraló, 48. születésnapját január elején „ünneplő” német egykori menedzsere, Willi Weber elégedetlenkedett egy sort az egyik német lapban, mondván, szerinte a család nem mondja el a teljes igazságot az ikon aktuális állapotáról. A sajtóba időnként kiszivárgó, aktuális szenzációként tálalt félinformációk szerint a bajnok magatehetetlenül tölti mindennapjait, svájci magánbirtokán pedig éjjel-nappal egy teljes orvosi stáb vigyázza minden lélegzetvételét – a rajongók egy része viszont éppen a Weber-féle megnyilatkozásokon felbuzdulva nincsen megelégedve a számukra eljuttatott információkkal, szeretnének többet tudni kedvencükről.

Hogy ebben az állapotban hol van a középút, azt ki-ki döntse el maga, mindenesetre a család zárkózottságra utaló kommunikációja is megérthető. Schumacher mindent elsöprő győzni akarásával, tehetségével és szorgalmával milliókat inspirált világszerte, a magánéletébe viszont azokban az évekbe sem engedett bővebb betekintést, amikor egy több millió dolláros cirkusz „kirakatembere” volt. Miért tenné helyette a családja éppen most?

A teljes hírzárlat enyhítésére egyébként a família sajtóügyeiért felelős stáb novemberben ismét élesítette Schumacher internetes közösségi csatornáit, ahol a legenda aktív éveiből származó felvételekkel próbálják feledtetni azt az állapotot, amiről csupán sejtésük lehet a rajongóknak. Talán jobb is így. Jobb, ha a legenda úgy él tovább a szurkolók emlékezetében, amilyen életerős, sikeres sportolóként volt.

Mától nem szabad hibázni

Tegnap befejeződtek a csoportküzdelmek, ma és holnap pedig már - Magyarország részvételével - a nyolcaddöntőkkel folytatódik a Franciaországban zajló férfi-kézilabda világbajnokság. A torna „alapszakaszát” minden esélyes abszolválta, különösebb meglepetés nélküli eredményt tükröznek a csoportok végeredményei. Alább a világverseny első szakaszának érdekességeit gyűjtöttük pontokba.

Egy olyan seregszemle, ahol négy kontinens 24 különböző csapata mérettetik meg, nem csoda, ha szolgál néhány érdekességgel. Kezdjük a magyar vonatkozásúval: az egyenes kieséses szakasz előtt egy volt veszprémi játékos a legjobb gólvágó, hiszen öt mérkőzést követően – a bakonyi kézilabdaklubot 2002 és 2007 között erősítő macedón válogatott jobbátlövő – Kiril Lazarov vezeti a mesterlövészek listáját a franciaországi világversenyen. A 68 lehetőségéből 44-szer eredményes játékos 65 százalékos hatékonysággal váltotta gólra a helyzeteit. A B csoportból két győzelemmel, két vereséggel és egy döntetlennel továbblépő macedónok kézilabdázója egyébként nem csak ebben a mutatóban áll előkelő helyen: 19 elvégzett hétméteresénél a péntek délutáni állás szerint csak a német Uwe Gensheimer dobott többet. Lazarov ugyanakkor aligha lesz a viadal gólkirálya – bár ma este még a Norvégia ellen következő nyolcad döntőben biztosan növelheti góljainak számát –, hiszen az előzetes esélyek alapjánaz északiak elleni találkozó végállomás lehet Macedónia számára.

A német, aki büntet

Németország olimpiai bronzérmes balszélsője, Uwe Gensheimer bizonyosan nehéz napokat él át, ugyanis vasárnap lesz két hete, hogy elhunyt az édesapja. A játékos természetesen a történtek után otthagyta a vb-re készülő társakat, s hazautazott, ám a Magyarország elleni, január 13-án lejátszott – német szempontból – tornanyitó összecsapás előtt újra csatlakozott a németek keretéhez. „Édesapám is azt szerette volna, hogy pályára lépjek a világbajnokságon” – közölte akkor a csapatkapitány. Gensheimer már a magyarok ellen is egészen elemében volt, hiszen 13 gólt dobott, a fájdalmas veszteség pedig azóta sem hat negatívan a játékára. Legalábbis úgy tűnik. A péntek délutáni, Horvátország elleni találkozót megelőzően 33-szor eredményes Gensheimer szinte minden helyzetéből eredményes volt, ami azonban ennél is figyelemreméltóbb, az az, hogy ő a legbiztosabb kezű „ítélet-végrehajtó”: 20 elvégzett heteséből 19-t gólra váltott.

Akik nem hibáztak

A csoportkörös vagy világbajnoki szereplésüket befejező játékosok között az esemény honlapján közölt statisztika-tengerben olyan játékosokat is találni, akik minden támadásukat góllal zárták le. Noha a még versenyben lévők közül a szlovén Tilen Kodrin (öt helyzetből öt gól), a már búcsúzók sorából pedig a tunéziai Jihed Jaballah (4/4) vagy a lengyel Patryk Walczak (4/4) teljesítménye nem meghatározó a végeredmények alakulását tekintve, mutatójuk mégis makulátlan. Csakúgy, mint a magyar csapatban a sérült Nagy László helyére behívott Gulyás Péteré, aki a lapzártánk után befejeződő Fehéroroszország elleni párharc előtt 6/6-os mutatóval állt.

Szenvedő szegediek

A magyar bajnokságban szereplő nyolc légiós körül hét biztosan, egy a péntek este lejátszott fehérorosz-magyar mérkőzés függvényében folytathatná szereplését a vb-n, hiszen csapata továbbjutott. Azért a feltételes mód, mert a Mol-Pick Szegedet erősítő brazil Thiagus Petrus és az orosz Szergej Gorbok sérülés miatt már nem tartózkodik Franciaországban: előbbi játékos hasfalhúzódás, utóbbi Achilles-ín sérülés miatt harcképtelen.

Az érdeklődés középpontjában

Túl azon, hogy a 25. vb a kézilabdázás egyik csúcseseménye, mint minden sportág, végeredményben a kézilabda is csak a szurkolók szórakoztatását szolgálja. Nos, bár bőven volt olyan csoportmeccs a világverseny első szakaszában, ahol a lelátókon az aktuálisan kivezényelt iskolás csoportokon kívül alig volt érdeklődő, amennyiben csak a szépre emlékszünk, egy rekord már a francia-brazil nyitómeccsen megdőlt, hiszen a hivatalos adatok szerint 15609 fő foglalt helyet a csarnokban. Ennyien még sosem voltak kézilabda-mérkőzésen Franciaországban. Emellett több teltházas mérkőzést rendeztek (ilyen volt a magyar-horvát is). Valószínűleg a folytatásban az új csúcsot is sikerül felülmúlni, mivel a nyolcaddöntőben bekapcsolódó helyszínek közül a Villeneuve-d'Ascqban található Pierre Mauroy Aréna 27 500 főt képes befogadni.

lásd még: Fehéroroszország-Magyarország 27-25 (15-13)

Kleinheisler is zöld-fehérben

H. Sz.
Publikálás dátuma
2017.01.21. 06:56
Kleinheisler László, Salomon Kalou - Fotó: Stuart Franklin/Getty Images
Kleinheisler László a labdarúgó OTP Bank Liga címvédőjénél, a Ferencvárosnál folytatja pályafutását – közölte honlapján tegnap a futballista legutóbbi klubja, a német élvonalbeli Darmstadt. 

Az együttes vezetőedzője, Torsten Frings azt nyilatkozta, a játékos a több játéklehetőség reményében távozik. A Nemzeti Sport Online úgy tudja, az őszi idényt az első osztályú Werder Bremen kölcsönjátékosaként Darmstadtban töltő, 12 bajnokin egy gólt szerző támadó középpályás a tavaszi félévre csatlakozik a magyar bajnok keretéhez, amellyel elutazik a hétfőn kezdődő spanyolországi edzőtáborba.

A 11-szeres válogatott légióssal kapcsolatban korábban a Vasas és az FTC kitartó érdeklődéséről lehetett hallani. Hírlett, hogy az őt kölcsönadó Werder mindenképpen olyan csapatban szeretné tudni játékosát, ahol német szakember felel a szakmai munkáért. Ez a feltétel a Michael Oenning által trenírozott Vasasnál és a Thomas Doll által dirigált zöldeknél is adott, ám a játékos a kilencedik kerületieket választotta. A hír kapcsán a Népszava szerette volna megszólaltatni magát az érintettet is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni.

Információink szerint az eredeti tervek arról szóltak, hogy Kleinheisler kölcsönvételét már korábban közli a Fradi, a bejelentést azonban hátráltatta, hogy Kleinheisler darmstadti kölcsönszerződése a szezon végig szólt, tehát előbb azt kellett felbontani, aztán új kontraktust kötni az FTC-vel. A „zuhanyhíradó” további hírei szerint a 22 éves magyar játékos mellett még egy brémai labdarúgó, a védőként bevethető Janek Sternberg is megegyezett a ferencvárosi klubvezetőkkel – lapzártánkig hivatalosan egyik transzfert sem erősítette meg a klub.