Gyásznapra készül az ország

Publikálás dátuma
2017.01.21 17:58
Népszava fotó/Vajda József
Az egész országot megrázta a veronai tragédia, de különösen igaz ez a fővárosi Szinyei Merse Pál gimnáziumra, melynek diákjai, tanárai érintettek a szerencsétlenségben. Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére nemzeti gyásznap lesz az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére. 

Már tudott volt a 16 halálos áldozatot követelő baleset híre, amikor az intézményben szombaton reggel megkezdődött a gimnáziumi felvételi vizsga. Elképzelhető, hogy a felvételiztetők, de a diákok is milyen lelkiállapotban lehettek az események ismeretében, mely a teljesítményüket is jelentősen befolyásolhatta.

Ráadásul – az első hírek szerint – érettségi előtt álló tanulók is ültek a buszon.

A sérült gyerekeket semmilyen hátrány ne érje

Palkovics László oktatási államtitkár szombat este újságíróknak elmondta: kiemelt fontosságú, hogy a sérült gyerekeket semmilyen hátrány ne érje a következő időszakban tanulmányaik, akár az érettségi során. Vasárnap minden iskola igazgatójának levelet küldenek, hogy a hétfői gyásznapon méltóképpen emlékezzenek az áldozatokra.. (MTI)

A szörnyűségek sora olyan fizikai és mentális gondokat okozhat valamennyiük, de az itthon maradt osztálytársak, iskolatársak, barátok körében is, melyek rányomhatják bélyegüket úgy a felvételi, mint a közelgő érettségi vizsgát tevők eredményeire, ezzel akár jövőbeli boldogulásukra.

A Népszava megkérdezte Aáry Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát, lát-e lehetőséget valamiféle méltányosságra, kedvezőbb elbírálásra vagy segítségre, támogatásra, hogy a tragédia érintettjeinek jövőjében ne okozhasson törést a feldolgozhatatlan esemény.

Az ombudsman elmondta: természetesen alapvetően is van lehetőség pótfelvételi időpontot kérni, pótérettségit tenni, ha valamilyen, a diákokon kívül álló ok miatt ez szükséges – ez az Oktatási Hivatal (OH) hatáskörébe tartozik.

Ugyanakkor – ha erre kérés érkezik - az oktatási államtitkárság, az OH, és az ombudsman együttműködve bizonyára minden lehetőséget megtalál majd arra, hogy e speciális helyzetben a lehető legjobb megoldást nyújtsa az érintetteknek.

Jelenleg azonban – hangsúlyozta Aáry – nyilván legkevésbé sem az oktatásszervezési kérdésekkel kell foglalkozniuk a tragédia kapcsán, ez későbbi feladat lesz. (Veress Jenő)

Továbbra sem tudni, mi okozta a balesetet

Az autóbusz roncsát szombaton elszállították, azt a hatóságok még többször átvizsgálják. Szombaton azért maradt el a rendőrségi sajtótájékoztató, mert az ügyészség úgy ítélte meg, hogy nincs elég információ a baleset okairól. Továbbra sem tudni tehát, hogy mi okozta a balesetet, a hatóságok lefoglalták az autósztráda videokameráját, és szemtanúkat hallgatnak meg. Köztük egy szlovák kamionsofőrt, aki szerint a buszból füst szivárgott. Veronát és egész Olaszországot megrázta a baleset, nagyon sokan ajánlották fel segítségüket. A tavalyi, spanyolországi buszbalesetben meghalt olasz diákok szülei részvétüket fejezték ki a magyar áldozatok hozzátartozóinak.

A magyar hatóságok is nyomozást indítottak

Az olasz hatóságok mellett a magyar rendőrség is nyomozást indított a péntek éjjeli veronai busztragédia ügyében. Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap honlapján közölte, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújában indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) A baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálják, kérésükre azonban munkájukat a helyszínen három magyar rendőr is segíti, akik vasárnap hajnalban érkeztek Veronába. Sárközy Júlia, az MTI helyszíni tudósítója vasárnap délelőtt elmondta, az olasz hatóságok alaptalannak nyilvánították annak a szemtanúnak a beszámolóját, aki korábban azt állította, már a baleset előtt füst szivárgott ki a buszból.

 

Forrás: Országos Mentőszolgálat /Facebook

Forrás: Országos Mentőszolgálat /Facebook

Vasárnap este Budapestre érkezett az első két súlyos sérült

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ igazgatója elmondta, hogy a kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő, állapota stabil. Tamás Róbert megjegyezte, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat. Az igazgató elmondta, pár mondatot váltott a sérültekkel, amikor leszállt velük a helikopter, és a hozzátartozók is úton vannak már. Megerősítette, hogy a negyedik, ugyancsak felnőtt sérült az előzetes információkkal szemben hétfőn érkezik meg az intézménybe mentőautóval, neki végtagsérülései is vannak. Az orvos ezredes elmondta, a betegek állapota stabil, kommunikálnak, folyik a vizsgálatuk folyik, és hamarosan elkészítik a terápiás tervet is. Hozzátette: a kinti orvosokkal folyamatosan tartották a kapcsolatot, és az olasz kollégák folyamatosan tájékoztatást adtak a sérültek állapotáról. Tamás Róbert a sérültek felépüléséről egyelőre nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, de megjegyezte, mind a testi, mind a lelki sérülésekből hosszú lesz a felépülés. Jelezte, orvos kollégái önként, szabadságukról jelentkeztek munkára.

Még napokig eltarthat az áldozatok azonosítása

Még nem sikerült azonosítani a veronai buszbaleset 16 halottját és a két válságos állapotban lévő sérültet sem - egyebek mellett erről beszélt szombati  tájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A szülők egy részétől DNS-mintát vettek és a következő napokban vetik össze az áldozatok DNS-ével, az azonosítás azonban jó néhány napig tarthat - mondta a miniszter.

A Corriere della Sera, a legnagyobb olasz napilap interjút közölt az egyik, súlyos égési sérüléseket szenvedő magyarral, aki elmondta, hogy az autóbusz Milánó térségében megállt egy rövid pihenőre, talán ekkor váltották egymást a sofőrök, de erről egyelőre nincs pontos információ. A férfi elmondta azt is, hogy a háromsávos autópálya jól ki volt világítva, és nem volt nagy a forgalom, a busz utasai közül néhányan aludtak, többségük azonban fenn volt, a baleset hirtelen történt, a tűz a busz elejében ütött ki.

Nemzeti gyásznap

Népszava fotó/Vajda József

Népszava fotó/Vajda József

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbócra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A kormány rendelete szombaton 18 órakor lépett hatályba.(MTI)

Szerző

Erdő Péter szerint Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk

Publikálás dátuma
2019.04.21 21:23

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet.
Isten, aki bölcsességében megalkotta az embert, azt akarja, hogy boldogok legyünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának adott, vasárnap este sugárzott húsvéti interjújában. Hozzátette: a világi emberek - politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek - felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet. "Isten szeretetét kell közvetítenünk az emberek felé" - hangsúlyozta a bíboros. Kérdésre válaszolva megjegyezte: szükséges az európai alapdokumentumokban a kereszténység rögzítése, csakúgy, mint a görög-római örökségé.
Szerző

Több hektáron égett az aljnövényzet Soroksáron

Publikálás dátuma
2019.04.21 17:58
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Ötven tűzoltó fékezte meg a lángokat.
Több hektáron kigyulladt a bokros-fás, bozótos aljnövényzet vasárnap délután Budapest XXIII. kerületében, a tüzet körülhatárolták, senki sem sérült meg - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté elmondta: a lángok Soroksáron a Szamaránszki dűlő, a Vecsési út és a Szérűskert utca által határolt hétvégi házas övezetben csaptak fel. A tűzben elégett két kisebb hétvégi ház és több melléképület is. A tűz által érintett több tízezer négyzetméteres területet tizenegy vízsugárral - tizenkét tűzoltógépjármű és vízszállító járművek segítségével - határolta körül több mint ötven fővárosi tűzoltó, gyáli és a rózsadombi önkéntes tűzoltók együttműködésével. Az oltási munkákat a fővárosi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
Szerző
Témák
tűzoltó