Előfizetés

Busztragédia - Gyászba borult a Szinyei

Publikálás dátuma
2017.01.21. 19:06
Népszava fotó
Fekete zászlókkal, mécsesekkel gyászolja az olaszországi buszbalesetben meghalt diákjait a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium. A társaikkal történt tragédiát még fel sem fogták, feldolgozni pedig még sokáig nem tudják a barátok, tanárok, ismerősök - adja hírül az Euronews.

Most rakjuk össze azoknak a pszichológusoknak a listáját, akik ilyenfajta segítséget tudnak nyújtani, illetve azt kell most megoldanunk, nyilván a szülők akaratától, szándékától függ, hogy tudjuk a szülőket kijuttatni nagyon gyorsan a baleset helyszínére, a környező városokba, ahol a kórházakban vannak a sérült gyerekek – mondta el Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár.

Tisztes bérért tüntettek a közművelődési dolgozók

Publikálás dátuma
2017.01.21. 18:52
Szomorú szemű, kihasznált emberek - MTI Fotó: Marjai János
A Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) az ágazatban dolgozók bérrendezéséért és a közművelődési intézmények megfelelő támogatásáért szervezett demonstrációt szombaton a budapesti Batthyány téren.

Papp Katalin, a KKDSZ alelnöke a rendezvényen felolvasta a szakszervezet felhívását, amelyben követelték, hogy a kormány kiemelt beruházásainak kedvezményezettjei a vidéki könyvtárak, levéltárak, múzeumok és művelődési otthonok legyenek, valamint az olyan nemzeti intézmények, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Levéltár vagy a Magyar Nemzeti Múzeum folyamatos és kiszámítható működési keretek között láthassa el feladatát a szükséges források biztosítása mellett, illetve a kormány gondoskodjon a kulturális ágazatban dolgozók bérének rendezéséről.

Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a demonstrációt harmadik éve rendezik meg a magyar kultúra napja alkalmából, ám a három év alatt a problémák csak súlyosbodtak. "Káosz van a magyar kultúra ügyében. A magyar kultúráért felelős kulturális kormányzat nem látja el feladatát, nem biztosít hosszú távú, kiszámítható körülményeket ahhoz, hogy a magyar kultúra finanszírozása és intézményi rendszere működőképes legyen" - emelte ki. Mint mondta, a kormány nem biztosítja a megfelelő béreket és a tavaly júniusban beígért bérpótlékok beállítása sem valósult meg ez év január elején.

Az eseményen mécsest gyújtottak a január elsejével megszűnt minisztériumi háttérintézményekért, majd koszorúkat helyeztek el Kölcsey Ferenc szobra előtt.

Busztragédia - Százával érkeznek a segítő felajánlások

Százával érkeznek az üzenetek a kormányhoz, hogy ki milyen módon szeretne segíteni - ezt az emberi erőforrások minisztere közölte szombaton késő délután az olaszországi Veronánál péntek éjjel balesetet szenvedett magyar busz áldozatainak iskolája előtt.

Balog Zoltán szavai szerint  "a veszteség közös", és nem csak a veszteségen, hanem a fájdalmon is osztoznak. Az együttérzésen túl az elsődleges feladat most a mentés. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével megérkezett a helyszínre küldött mentőcsapat. A mentők körbejárják a kórházakat, s azt a szállodát, ahol a buszbaleset sérültjei vannak. Azon dolgoznak, hogy akik hazajöhetnek, minél hamarabb haza tudjanak jönni, ennek költségeit az állam vállalja.