Síró fiatalok, gyászoló felnőttek - Mécsesek a Szinyeinél

Publikálás dátuma
2017.01.21. 19:54
MTI Fotó: Marjai János
Ne, senki ne mondja, írja, hogy átérzi az édesapák, édesanyák fájdalmát, a diáktársak sokkos állapotú, vagy épp dermedt döbbenetét, mert ez biztosan nem igaz, hacsak nem élt át valamikor ugyanilyen iszonyatot. Talán valami hasonlót lehet, részvéttel elképzelni, hogy milyen lehet a földi pokol, ahova péntek éjjel lökött embertársaink közül néhányat a véletlen, vagy épp az emberi felelőtlenség - ez majd kiderül. Vigasztalni képtelenség ilyenkor, ahogy jókat, okosakat, nagyokat mondani sem. Gyászolunk, mélyen, őszintén megrendülve, szavak nélkül.  

Megemlékezők mécseseket gyújtottak a péntek este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 21-én. Egy az iskola diákjait szállító, Franciaországból hazafelé tartó autóbusz az észak-olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek. 

Orbán Viktor kezdeményezésére az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította. Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbócra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. A középületeken gyászlobogót tesznek ki, az iskolákban megemlékezést tartanak.

Szerző

Le lehet váltani a kormányt - Egymillió új szavazó kell

Publikálás dátuma
2017.01.21. 19:23
Népszava fotó/Molnár Ádám
Párbeszéd szerint kizárólag egymillió új szavazó bevonásával lehet leváltani a jelenlegi kormányt, az állampolgárok politikai aktivizálásának növeléséhez pedig elengedhetetlen egy ellenzéki előválasztás lebonyolítása.   Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke szombaton, a Párbeszéd budapesti taggyűlését követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, a tagjaik többsége támogatta az elnökség választási felkészülési stratégiáját és a további ellenzéki egyeztetéseket az előválasztás mikéntjéről.

A Párbeszéd taggyűlése felállította azt a munkacsoportot, amely májusig megnevezi a párt miniszterelnök-jelöltjét és 106 egyéni képviselőjelöltjét. Szabó Tímea hangsúlyozta, hisznek abban, hogy sikerül létrehozniuk egy a "választókat bevonó, értelmes ellenzéki együttműködést", ennek hiányában azonban önállóan is készek megmérettetni magukat a 2018-as választáson. A Párbeszéd továbbra is elkötelezett "Mindenki számít!" című programja mellett, amelynek legfontosabb lépései a szegénység és a korrupció visszaszorítása, valamint az emberhez méltó megélhetés biztosítása - fejtette ki az ellenzéki párt társelnöke.

Szabó Tímea kérdésre válaszolva megjegyezte, remélik, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is hajlandó lesz részt venni egy előválasztási folyamatban, továbbá bíznak abban, hogy arról a következő hetekben meg tudnak majd állapodni az érintett pártok.

A Párbeszéd társelnöke bejelentette, hogy az elnökségi tagságáról lemondott Erőss Gábort Hegyesi Beáta Pest megyei elnök váltja a taggyűlés szombati döntése értelmében. Az új elnökségi tag rövid bemutatkozásában azt mondta, munkája során megpróbál új választói rétegeket megszólítani és elsősorban a nők figyelmét kívánja felhívni arra, hogy a Párbeszéd programja miként segítheti őket. (forrás: parbeszedmagyarorszagert.hu)

Szerző

Busztragédia - Gyászba borult a Szinyei

Publikálás dátuma
2017.01.21. 19:06
Népszava fotó
Fekete zászlókkal, mécsesekkel gyászolja az olaszországi buszbalesetben meghalt diákjait a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium. A társaikkal történt tragédiát még fel sem fogták, feldolgozni pedig még sokáig nem tudják a barátok, tanárok, ismerősök - adja hírül az Euronews.

Most rakjuk össze azoknak a pszichológusoknak a listáját, akik ilyenfajta segítséget tudnak nyújtani, illetve azt kell most megoldanunk, nyilván a szülők akaratától, szándékától függ, hogy tudjuk a szülőket kijuttatni nagyon gyorsan a baleset helyszínére, a környező városokba, ahol a kórházakban vannak a sérült gyerekek – mondta el Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár.

Szerző