Busztragédia - Mindkét gyermekét elveszíthette a diákokat mentő tanár

Publikálás dátuma
2017.01.22. 11:09
Forrás: Corriere Della Sera
A diákokat mentő hős tanár, Vígh György fiát és lányát gyászolják az FTC jégkorongozói. Az egykori játékos, Vígh Balázs és húga életét vesztette a balesetben, a szülők azonban túlélték a tragédiát - találta meg az erről szóló üzenetet a közösségi portálon a Femcafé.hu. Vígh György, a Szinnyei Merse Gimnázium tornatanára és felesége Erika 30 éves fiúkkal Balázzsal, és 18 éves lányukkal, Laurával utaztak a buszon, amikor a baleset történt.

A hős tanár történetéről a Corriere Della Sera is beszámol: 

Forrás: Corriere Della Sera

Forrás: Corriere Della Sera

Ahogy a BBC is:  

Vígh György, a Szinyei Merse Gimnázium tornatanára és felesége Erika 30 éves fiukkal Balázzsal, és 18 éves lányukkal, Laurával utaztak a buszon, mikor a baleset történt. György és felesége nem sajnálták saját életüket is kockára tenni, hogy segítsenek a már lángokban álló buszban rekedt diákoknak, ezért mindketten visszatértek oda. A sokkos állapotban lévő, mozdulni is képtelen fiukat a tornatanár és párja önfeláldozása mentette meg. Saját gyermekeiket azonban már nem tudták kihozni az égő járműből - tudósít az Euronews a a corriera della sera online változata nyomán.

A 18 éves Laura, aki barátjával utazott a buszon, Erika elmondása szerint az ütközés pillanatában aludt. Anya és lánya nem egymás mellett utaztak, mert Laura a barátja mellett ült, ám ahogy a becsapódás megtörtént, anyja azonnal a keresésére indult. Az ütközés hatására Laura az ülések alá szorult és nem bírt kimászni onnan, szó szerint csapdába esett. Erika megpróbálta kihúzni, de tőlük alig öt méterre tűz ütött ki, és a következő másodpercben már késő volt.

Az asszony azt mondja, bűnösnek érzi magát a történtek miatt. “Nem tudok megbocsátani magamnak, amiért nem tudtam megmenteni a lányomat” – mondta az újság tudósítójának. Bár a hatóságok szerint elképzelhető, hogy a lány a sebesültek között van, Erika azt mondja, ő már nem áltatja magát azzal, hogy még visztonláthatja. “Tudom, hogy meghalt” – mondta.

DEz az oka annak, hogy nem tudják megtenni azt az alig húsz-harminc métert, ami elválasztja őket az intenzív osztálytól, ahol a baleset egyik súlyos sebesültjét, egy kómában lévő férfit ápolnak. Elképzelhető, hogy idősebb fiúkról, Balázsról van szó, de mivel a férfi jelenleg felismerhetetlen és öntudatlanul, súlyos, életveszélyes sérülésekkel fekszik, ezt egyelőre nem tudják megmondani.

Ez az utolsó reményük arra, hogy fiúk talán életben van, és ha súlyos sérülésekkel is, de él. Lehetséges, hogy Balázs, még ha súlyos sérülésekkel is, de életben maradt. Erika és György mindketten súlyos égési sérüléseket szenvedtek – a férfi az arcán, hátán és combján sérült meg, olyannyira, hogy jelenleg még az ágyból sem bír felkelni.

Szerző
Frissítve: 2017.01.22. 18:13

Busztragédia - Az azonosítás napokig eltarthat

Publikálás dátuma
2017.01.22. 10:39
MTI Fotó: Marjai János
Még nem sikerült azonosítani a veronai buszbaleset 16 halottját és a két válságos állapotban lévő sérültet sem - egyebek mellett erről beszélt tájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A busztársaság vezetőjét is mélyen megrázta a tragédia.

A szülők egy részétől DNS-mintát vettek és a következő napokban vetik össze az áldozatok DNS-ével, az azonosítás azonban jó néhány napig tarthat - mondta a miniszter. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a balesetet szenvedett buszon 54 utas és két sofőr volt, a járművön utazók közül 43 fiatalkorú volt. A hivatalos információk alapján 16 halottja van a balesetnek, 6 sérültet kórházban ápolnak, közülük ketten válságos állapotban vannak.

A válságos állapotban lévő sérülteket még nem tudták azonosítani, egyikük testfelülete több mint 60 százalékán harmadfokú égési sérülést szenvedett, a másik sérülten pedig komoly koponyaműtétet hajtottak végre. A másik négy súlyos sérült az olasz orvosok döntése alapján akár már vasárnap hazaszállítható közúti vagy légi úton, erre az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) készen áll.

Szijjártó Péter elismeréssel szólt az OMSZ, az olasz egészségügyi, jogi és közlekedési hatóságok munkájáról. Kiemelte: a tárca nyolc munkatársa a helyszínen van, négyen Milánóból érkeztek, ott van a római magyar nagykövet is, a minisztérium közigazgatási államtitkára pedig hamarosan megérkezik. A hazaszállítás és a kinn tartózkodás költségeit a magyar kormány vállalja - erősítette meg a tárcavezető.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az olasz rendőrség mindenkit meghallgatott, akit akart és tudott, délelőttre várják az ügyészség és a rendőrség döntését, hogy az érintettek elindulhatnak-e haza, így akár már ma hazaérkezhetnek. Egy kisebb csoport viszont már szombaton elindult, ők erre már engedélyt kaptak a hatóságoktól. Több ország vezetője kifejezte az együttérzését, a szlovák külügyminiszter pedig felajánlotta, hogy szükség esetén rendelkezésre bocsátja a szlovák kormány repülőgépét. A magyar külügyminiszter megköszönve a felajánlást jelezte, hogy az OMSZ felkészült a sérültek hazaszállítására. A tárcavezető kérdésre elmondta: az olasz hatóságok egyelőre nem osztottak meg információkat a baleset okairól, ugyanakkor szakértők kiküldését kérték, és most közösen vizsgálódnak.

Szijjártó Pétert azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy sajtóértesülések szerint az áldozatok között van a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub egy U15-ös utánpótlás-játékosa is. A külügyminiszter azt mondta: beszélt a családdal.

Az M1-en valamivel déli 12 óra után azt közölték, hogy a két válságos állapotban lévő sérült kivételével a pénteki veronai busztragédia minden túlélője elindult Magyarország felé vasárnap délben. A könnyű sérültek mellett az eddig veronai kórházakban ápolt négy súlyos sérült is útnak indulhat Budapest felé.

Szörnyű tragédia a péntek éjjeli veronai baleset, a történtekre nincsenek szavak - ezt a járművet biztosító Pizolit Személyszállító Kft. ügyvezetője mondta vasárnap délelőtt az MTI-nek, és megerősítette, hogy két magyar sofőr volt a buszon. Czakó Tibort szombaton hajnalban, fél kettő körül egyik ismerőse hívta fel telefonon, így értesült a tragédiáról. A körülményekről és a részletekről azonban csak a hírekből tudott tájékozódni - mondta a megtört, még mindig a sokk hatása alatt álló férfi. 

Az ügyvezető megerősítette, hogy két - a Pizolit Kft. alkalmazásában álló - magyar sofőr indult útnak a sítáborba. A két gépkocsivezető egy hete, megérkezésükkor "be is jelentkezett" hozzá telefonon - fogalmazott. Elmondták, hogy rendben kiértek a francia hegyvidéki üdülőhelyre, jól járhatóak az utak, és "minden rendben volt a csoporttal, velük is és a busszal is" - elevenítette fel. A két sofőrrel azóta nem beszélt, a baleset után nem tudta őket elérni, és azóta sem tud róluk semmit. A személyszállítással foglalkozó kiskunfélegyházi székhelyű cég ügyvezetője azt is megerősítette, hogy a sítáborba egy Setra 317 GT-HD típusú, jól karbantartott, jó műszaki állapotú busszal utazott a csoport. Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Szerző

Szmog - Elrendelték a riasztási fokozatot

Publikálás dátuma
2017.01.22. 09:55
Fotó: Népszava
Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. 

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a korlátozás - további intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart.

Területi hatálya nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint - Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében - a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa.
Felhívják a figyelmet, hogy a szmogriadó riasztási fokozatában elrendelt gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és annak megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A közlekedési korlátozás csak akkor nem lép életbe, ha a vasárnapi mérési eredmények alapján - a fővárosi levegőszennyezettségi szint javulása eredményeképp - nem lenne indokolt a riasztási fokozat hétfő reggeli további fenntartása. Ez azonban csak a vasárnapi mérési eredmények hétfő hajnali értékelése alapján fog kiderülni, akkor is figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) friss előrejelzéseit - áll a hivatal közleményében.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy OMSZ éjjeli előrejelzése szerint vasárnap nem valószínű a levegő minőségének kedvező változása. Keddtől némi javulás várható ugyan, a hét közepén pedig tovább csökkenhet a levegő szennyezettsége, de a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 ?g/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.

Szerző