Szmog - Járatszám emeléssel készül a BKK a riadó idejére

Publikálás dátuma
2017.01.22. 20:00
MTI Fotó: Marjai János
 A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tartalékjárműveket biztosít a szmogriadó idején várhatóan megnövekedő utasforgalom zavartalan ellátására - közölte a társaság vasárnap.

Közleményükben emlékeztettek: Tarlós István főpolgármester vasárnap hajnalban elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Amennyiben a levegő szennyezettségének mértéke nem csökken a riasztási szint alá, hétfő reggel 6 órától korlátozások lépnek életbe az autósforgalomban. A levegő minőségének javulása érdekében a BKK kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne a gépkocsijukkal közlekedjenek, hanem válasszák a közösségi közlekedést. A BKK intézkedésekkel is segíti a főváros szmogriadó miatt várhatóan megnövekedő közösségi közlekedési forgalmát.

A riasztási fokozatról kapott tájékoztatást követően a BKK fődiszpécsere értesítette a szmogriadó esetén mozgósítandó embereket és tartalékjárműveket rendelt meg a BKV-tól a busz-, a trolibusz-, a villamos- és a metróágazat tekintetében. A riasztási fokozat elrendelésének érvénybe lépésétől a BKK illetékes munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a közösségi közlekedési, ezen belül a kötöttpályás járművek utasforgalmának alakulását. A BKK ennek függvényében állítja forgalomba a rendelkezésre álló tartalékjárműveket.

Hétfő reggel 6 órától tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4 vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. E forgalomkorlátozó intézkedés - további intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart. A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. A tehergépjárműveknek kiadott behajtási hozzájárulások nem mentesítenek a szmogriadó gépjárművekre vonatkozó korlátozásai alól - áll a BKK közleményében.

Szerző

Busztragédia - Három súlyos sérült már hazaérkezett

Publikálás dátuma
2017.01.22. 19:20
Forrás: Országos Mentőszolgálat /Facebook
Mentőhelikopterrel érkezett meg vasárnap délután a budapesti Honvédkórházhoz a péntek éjjeli veronai buszkatasztrófa két súlyos sérültje. Mentőautóval a budapesti Honvédkórházba szállították vasárnap este a veronai buszkatasztrófa harmadik súlyos sérültjét - tudósított a helyszínről az M1 aktuális csatorna.
MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

A két súlyos sérültet a ferihegyi repülőtérről vitték a Honvédkórházhoz a helikopterek. A baleset negyedik mozgatható súlyos sérültje a korábbi tájékoztatással ellentétben mégsem mentőautóval, hanem szintén légi úton érkezik majd, várhatóan a hétfő délelőtti órákban.

A kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő, állapota stabil - közölte Tamás Róbert megjegyezve, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat. Az igazgató elmondta, pár mondatot váltott a sérültekkel, amikor leszállt velük a helikopter, és a hozzátartozók is úton vannak már.

A harmadik sérült egy 30 év körüli férfi, akinél csonttörést, szalagsérülést és kisfokú égési sérülést állapítottak meg, de állapota stabil. Az igazgató elmondta, a sérült további kezeléséről a vasárnapi esti vizsgálatok után döntenek.  

 Az orvos ezredes elmondta, a betegek állapota stabil, kommunikálnak, jelenleg vizsgálatuk folyik, az elkövetkező órákban pedig elkészítik a terápiás tervet is. Hozzátette: a kinti orvosokkal folyamatosan tartották a kapcsolatot, és az olasz kollégák folyamatosan tájékoztatást adtak a sérültek állapotáról. Tamás Róbert a sérültek felépüléséről egyelőre nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, de megjegyezte, mind a testi, mind a lelki sérülésekből hosszú lesz a felépülés. Tamás Róbert jelezte, orvos kollégái önként, szabadságukról jelentkeztek munkára.

A hivatalos adatok szerint a franciaországi sítúráról visszatérő, nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál diákjait szállító busz péntek éjjel szenvedett balesetet Verona mellett. A szerencsétlenségének 16 halálos áldozata van. A négy súlyos sérült mellett két utast válságos állapotban kezelnek veronai kórházakban, akik egyelőre nem szállíthatók, a baleset könnyebb sérültjei viszont már elhagyhatták Olaszországot. Az áldozatok és a válságos állapotban lévő utasok azonosítása napokat vehet igénybe az olasz hatóságok tájékoztatása szerint.

 

Szerző
Frissítve: 2017.01.22. 23:01

Magyar kézilabdacsoda

Publikálás dátuma
2017.01.22. 18:47
Mikler Roland fantasztikus bravúrokat mutatott be az olimpiai bajnok dánok ellen FOTÓ: NÉPSZAVA
Fantasztikus teljesítménnyel, végig vezetve, a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációját okozva a magyar férfi kézilabda-válogatott 27-25-re nyert az olimpiai bajnok Dánia ellen, és bejutott a legjobb nyolc közé a franciaországi világbajnokságon.

A magyar válogatott játékosai fekete karszalaggal léptek pályára, így emlékezve a Verona melletti szörnyű busztragédia áldozataira. A magyar csapat szeretett volna egyperces gyászszünetet is a mérkőzés előtt, ehhez azonban a nemzetközi szövetség (IHF) nem járult hozzá.

Ezen a találkozón a szakmai stáb a bokasérüléssel bajlódó Nagy Lászlót is benevezte a találkozóra. A veszprémiek klasszisa a vb-n eddig egyetlen percet sem játszott, mert a reméltnél sokkal lassabban gyógyult a lába. Most sem volt még százszázalékos állapotban a lába, ezért a találkozó jelentős részében csak védekezni ment be a pályára, ott viszont rengeteget tett a dán támadások hatástalanításáért.

Remekül kezdett a magyar együttes, amely 4-1-re elhúzott a mérkőzés elején, köszönhetően Mikler Roland fantasztikus védéseinek, és annak, hogy a dánok nem tudtak mit kezdeni a nagyon mozgékony és zárt hatos fallal.

Következett azonban egy kisebb hullámvölgy – kapufa, eladott labda, elkapkodott támadás befejezések – a dánok pedig világklasszisuk, Mikkel Hansen változatos góljaival (lőtt csuklóból az alsó sarokba és bombázott 9 méterről a felsőbe is) egyenlítettek (8-8). Az első játékrész folytatásában a magyarok mindig egy góllal vezettek, amire a dánok azonnal válaszoltak, a játékrész azonban 13-12-es magyar vezetéssel ért véget.

A második felvonás az elsőből áthozott kiállítás miatt magyar emberhátránnyal indul, ennek ellenére az első találat Balogh Zsolt nevéhez fűződött, aki a 32. percben bombázott a léc alá (14-12). Mikler változatlanul parádézott a kapuban, a 35. percben ismét hárommal vezettek a magyarok (17-14), de kiengedni nem lehetett, két perc múlva megint egy gól volt csak az előny (17-16). Az északiak egyre feszültebbek lettek, rendszeresen reklamáltak a tunéziai játékvezetőknél. A 44. percben a 18. dán lövést védte Mikler a 34-ből, Balogh a másik oldalon nem hibázott, és megint néggyel vezetett Xavi Sabaté szövetségi kapitány csapata (20-16).

Az utolsó tíz perc 22-18-as magyar vezetéssel és emberelőnnyel kezdődött, Nöddesbo ugyanis addig reklamált, amíg a játékvezetők két percre kiállították. Ebből azonban rosszul jött ki a magyar együttes, 23-21-re felzárkóztak a dánok.

Úgy tűnt, fárad a magyar csapat, hat perccel a vége előtt egyenlítettek a dánok (23-23), Lékai Máté helyett Császár Gábor jött be irányítani, és azonnal kihagyhatatlan helyzetbe hozta a szélen Juhász Ádámot (24-23). Őrült hajrá következett, három perc volt hátra, a bírók már passzív játékot jeleztek, amikor Balogh talpról, test mellett bombázott a hálóba (25-24). Az ellentámadásnál Hansen lövését védte Mikler, a magyarok labdát veszítettek, de Darmgaard ziccere is elakadt a magyar hálóőrben. Az 59. percben Császár lövését védte a dánok kapusa, a kipattanó azonban a magyar irányítóhoz került ismét, aki másodszor nem hibázott (26-24).

Már csak negyven másodperc volt hátra, dán időkérés után Hansen csökkentette a különbséget (26-25), magyar időkérés következett, 22 másodperccel a befejezés előtt. A dánok egészpályás letámadásra jöttek ki, ügyes labdajáratás után Császárt sikerült ziccerbe hozni, aki nyolc másodperccel a dudaszó előtt nem hibázott, ezzel eldőlt a találkozó, 27-25-re nyert a magyar válogatott és bejutott a legjobb nyolc közé, ahol kedden Norvégia vár rá.

A találkozó legjobbjának a világklasszis teljesítményt nyújtó Mikler Rolandot választották.

Mikler a nagypapájához utazott haza
Köszönjük azoknak a magyaroknak, akik a helyszínen szurkoltak nekünk, hallottuk a hangjukat – mondta a meccs legjobbjának megválasztott Mikler Roland. – Nem tudok igazán mit mondani, meg sem tudok szólalni, még nem fogtam fel, mi történt. Az biztos, hogy óriási betűs csapatként nyertünk. A felszabadultság és a nyugodtság a mi oldalunkon volt."
A 37 százalékkal védő veszprémi kapusnak haza kellett utaznia a csoportkör során, most azt is elárulta, miért.
„Nehéz volt a vébére koncentrálnom, de úgy döntöttem és a nagypapám is azt szerette volna, hogy visszajöjjek, és mindent tegyek oda a csapatért. Úgy gondolom, hogy büszke lesz rám. Ha összeszedi magát, neki adom a mérkőzés legjobbjának járó órát, köszönöm a srácoknak, hogy hozzásegítettek" – tette hozzá a Nemzeti Sport Online kérdésére.

Szerző