Korlátozták az autóforgalmat a fővárosban

A magas szállópor-koncentráció miatt hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap éjszaka.

Hozzátették: a vasárnapi mérési adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból mindenhol meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 ?g/m3), tehát vasárnap gyakorlatilag az egész városban változatlanul veszélyesen magas volt a fővárosi környezeti levegő szállópor-szennyezettsége.

Tekintettel a fővárosi környezeti levegő tovább romló állapotára, a szombat délutáni előzetes tájékoztatással és a vasárnap hajnali hatósági határozat kiadásával összhangban hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot - írták. A forgalomkorlátozó intézkedés - további hatósági intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-ás autóút Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa.
A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben - százötvenezer forintig terjedő - bírságot szabhat ki.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 ?g/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint hétfőn a levegőminőség romlása mérsékeltebb lesz vagy helyenként akár meg is állhat, de összességében a PM10 értékek napi átlaga még így is a riasztási határérték felett vagy annak közelében alakulhat. A hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás, a PM10 értékek is a riasztási határérték körül maradnak. Csütörtökön a kissé megélénkülő szél kis mértékben javíthat majd a levegő minőségén, azt követően viszont ismét a szennyezőanyag-koncentrációk emelkedése valószínű - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, mellőzzék a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - alapjárati üzemeltetését, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével nem szabad a háztartási szemetet elégetni.

A közlemény szerint az őszi-téli fővárosi szállópor-szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető. A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart por is mintegy 10-20 százalékban járul hozzá, továbbá 5 százaléka a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik. Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például külföldről Magyarországra 30 százalékkal több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy amennyi itt keletkezik.

Azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján lehet tájékozódni a mérési eredményekről és további információkról. Emellett a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat Twitter oldalán is elérhetőek a szmogriadóval kapcsolatos friss információk, valamint a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján és munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Fővárosi Ügyeleti Információs Központjánál.

Szerző

Busztragédia - Nemzeti gyásznap van

 A kormány szombati döntésének megfelelően nemzeti gyásznapot tartanak ma a péntek éjjel Verona közelében történt buszbaleset áldozatainak emlékére; az Országház előtt reggel Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra eresztik.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni.

Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A nemzeti gyásznapon a nemzeti lobogó félárbócra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól, mint például Ferenc pápa megválasztása vagy Paskai László bíboros halála.

Szerző

Botlott a Liverpool

Óriási meglepetés történt az angol labdarúgó-bajnokság 22. fordulójának nyitómérkőzésén. A Liverpool a sereghajtó Swansea együttesét látta vendégül, s noha kétgólos hátrányból egyenlíteni tudott, végül 3-2-es vereséget szenvedett. 

Közel állt egy hasonló fiaskóhoz a Manchester United is, José Mourinho tanítványai a 94. percben tudtak pontot menteni a Stoke vendégeként. Wayne Rooney régi fényében tündökölt, éles szögből, zseniálisan elvégzett szabadrúgásával 250. gólját lőtte a Manchester Unitedben, ezzel a klub történetének legeredményesebb játékosa lett, megelőzve a korábbi rekordert, Sir Bobby Charltont.

Folytatódott a Manchester City vesszőfutása, a gól nélküli első félidőt követően a hazaiak gyorsan kétgólos előnyre tettek szert, ám a Tottenham nem hagyta veszni a meccset, s egyenlíteni tudott. Pep Guardiola csapata az újabb pontvesztése következtében jóformán lemondhat a bajnoki címről.

Vasárnap az Arsenal kihasználta közvetlen riválisai hibáit, hazai környezetben mozgalmas hajrát követően - a vendégek a 93. percben egyenlítettek, a londoniak pedig a 98. percben Alexis Sanchez tizenegyesgóljával harcolták ki a győzelmet - 2-1-re múlta felül a Burnleyt, míg a listavezető Chelsea 2-0-ra győzte le a Hull Cityt.

Premier League, 22. forduló. Szombat. Liverpool-Swansea 2-3, Bournemouth-Watford 2-2, Crystal Palace-Everton 0-1, Middlesbrough-West Ham 1-3, Stoke-Manchester United 1-1, West Brom-Sunderland 2-0, Manchester City-Tottenham 2-2. Vasárnap. Southampton-Leicester 3-0, Arsenal-Burnley 2-1, Chelsea-Hull City 2-0.

Az élmezőny. 1. Chelsea 55 pont, 2. Arsenal 47 , 3. Tottenham 46.

Szerző