Újabb díjat kapott a Saul fia rendezője

Publikálás dátuma
2017.01.23. 13:05
Fotó: Molnár Ádám
Nemes Jeles László, a Saul fia alkotója kapta a Londoni Kritikusok Körének vasárnap esti díjátadóján a legjobb rendezőnek járó elismerést, a testület a Kaliforniai álomnak ítélte oda a legjobb film díját.

A legtekintélyesebb angol filmkritikusok vasárnap este a londoni May Fair Hotelben osztották ki díjaikat. A Londoni Kritikusok Köre (London Critics' Circle) filmes szekciójának 140 tagja szavazott az elismerésekről. A 37. alkalommal megrendezett díjátadón az Oscar-szezon favoritja, Damien Chazelle Kaliforniai álom című musicalje kapta a legjobb film díját - számolt be róla a deadaline.com.

Nemes Jeles Lászlónak a legjobb rendező díját ítélték oda Saul fia című holokausztdrámájáért, amely tavaly számos más trófea mellett elnyerte az Oscar-díjat is. Ebben a kategóriában a magyar filmrendezőn kívül Maren Ade (Toni Erdmann), Damien Chazelle (Kaliforniai álom), Barry Jenkins (Holdfény) és Kenneth Lonergan (A régi város) volt jelölt a díjra.
A Saul fia a legjobb külföldi film kategóriában is esélyes volt a londoni kritikuskör díjára, ám azt végül a Toni Erdmann című német vígjáték kapta meg. Ken Loach Én, Daniel Blake című társadalmi drámája az év legjobb brit/ír filmje kategóriában győzött.

A színészi díjakat A régi város főszereplője, Casey Affleck és Isabelle Huppert kapta Az eljövendő napok című filmben nyújtott alakításáért, a mellékszereplők kategóriájában megosztva Mahershala Ali (Holdfény), Tom Bennett (Szerelem és barátság), valamint Naomie Harris (Holdfény) játékát jutalmazták. A francia Isabelle Huppert az estén a Dilys Powell-díjat is megkapta nagyszerű színészi teljesítményéért. 

A legjobb brit/ír színész Andrew Garfield lett A fegyvertelen katonáért, a brit/ír színésznők közül pedig a Szerelem és barátság sztárja, Kate Beckinsale kapott díjat. A kritikusok Lewis MacDougall Szólít a szörny című filmben nyújtott játékát a legjobb ifjú brit/ír színész díjával ismerték el.

Kenneth Lonergan A régi város forgatókönyvével érdemelte ki a kritikusok elismerését.

A dokumentumfilmek közül Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című menekültválságot ábrázoló alkotása győzött.

Szerző

Ha gázsiról van szó, még mindig a Stones a király

Publikálás dátuma
2017.01.23. 12:34
Charlie Watts, Ronnie Wood, Mick Jagger, Keith Richards FOTÓ: Getty Images, Chris Jackson

A világ legdrágább koncertjeit a Rolling Stones adja, fellépésük 9,1 millió dolláros bevételt generál. Magyarországon csak valami csoda folytán élvezhetnénk élőben a zenéjüket, akkor, ha a menedzserük nem ragaszkodna az újabban bevett 6,3 millió dolláros fellépti díjhoz a 34. évét taposó brit banda esetében - írja a Világgazdaság.

Szerző

Ez várható volt

Lehet,hogy valaki nagyon jól szórakozott a hitleres-zsidós viccen a Medaworkshöz tartózó lapban, mert egy igazi antiszemitának mindig is nagy élvezett, ha megjelenik valahol egy vicc a zsidókról, lesz mit megosztani a baráti körben. Nem csodálkoztam ezen, mert az utóbbi időben, amikor már nincs miről beszélni, megjelenik egy nagyon primitív antiszemita viccecske. Beszélt erről az EMIH vezető rabbija, a Mazsihisz elnöke, volt erről véleménye még a kereszténydemokrata Hollik István szóvivőnek is, aki finomkodva kijelentette, hogy "a médiavállalkozásokra is vonatkoznak törvények, azokat mindenkinek be kell tartani". Nagyon "kemény szavak" egy kormánypárti lap esetében a kormánypárti képviselőtől! Csak az egészben az furcsa, hogy a Veszprémi Naplóban megjelent guanó szagú vicc akkor jelent meg, amikor a honi zsidóság a budapesti gettó felszabadulásának 72. évfordulójáról emlékszik meg. És ez még jobban fáj azoknak, akik több, mint 70 évvel ezelőtt a haláltáborokban, a gettókban elvesztették a hozzátartozóikat. Értem, hogy egy antiszemita szerkesztőnek teljesen mindegy, mit tesz be a lapjába, vagy miről akar tájékoztatni valakit. Ezért sem csodálkoztam, amikor országunk legelkötelezettebb nemzeti oldali zsurnalisztája, Bayer úr, a szélsőjobboldali Karc rádióban egy beszélgetési műsorban a hallgatókkal arról cserélt véleményt, hogy lesz-e Budapesten zsidó olimpia? Nem tudom, hogy ez mit jelent, milyen zsidó olimpiára gondolt, de nekem ezekben a napokban inkább a drága szüleim jutnak eszembe, akik megszenvedtek a fasizmus idején. Értem, hogy az antiszemitákat ez nem érdekli, de a zsidó származású magyar embernek ez a téma ma is nagyon érzékeny. Csak remélni merem, hogy nem csak a meghekkelt Orbán-interjú miatt rúgtak ki páros lábbal újságírókat, talán az antiszemita vicc sem marad büntetés nélkül.

Szerző