Bűnös aki rákos? - Videó!

Publikálás dátuma
2017.01.23. 16:27
Illusztráció/Thinkstock
Áll a bál a Magyar Rákellenes Liga új "egyszázalékos adó"  kampányfilmje miatt. A kisfilm egy bírósági tárgyalóban játszódik, ahol a bírónő rákbetegséggel sújtja az elítéltet annak egészségtelen életmódja miatt. A videón sokan felháborodtak, szerintük a liga az összes rákkal küzdő beteget megalázta. A film ugyanis azt sugallja, hogy a betegek a hibásak és az egészségtelen életmód miatt alakult ki a daganatos betegségük.

A kampányfilm ellen petíció is indult, amit cikkünk írásakor több mint 1700-an írtak alá. A tiltakozók azt is kifogásolták, hogy a liga magát " isteni gondviselőként és új esélyként" nevezi meg. "Követeljük, hogy kérjenek bocsánatot, vegyék le a felháborító videót, és fogalmazzák újra a mondandójukat. Ha ez nem sikerül, akkor hagyják abba a működésüket azonnali hatállyal" - olvasható a petíció szövegében.

Nem te tehetsz róla!

Hasonló botrány kavart 2014-ben a rendőrség "Tehetsz róla, tehetsz ellene!" kampányvideója, amit a nemi erőszak megelőzése céljából készítettek. A kisfilmből azt lehetett leszűrni, hogy a nők is tehetnek arról, ha megerőszakolják őket. A képsorokon fiatal, szórakozni induló lányok egy csoportját mutatták be, amint "kihívó" öltözékükkel és viselkedésükkel "maguk keresték a bajt". A rendőrség végül visszahívta a videókat.

A Magyar Rákellenes Liga közleményt adott ki, amiben a "félreértéseket" szeretnék tisztázni. "Tekintettel arra, hogy ennek az évnek a mottója az egyén és a társadalom felelősségének hangsúlyozása, ezért ennek a reklámnak a célja a magyar társadalom megszólítása.

Az idei cél a megelőzésre, az egészséges életmódra való felhívás - hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni! Semmiképp nem volt cél a gyógyult betegek támadása" - írták.

A felhívásra azért is szükség van, mert - mint jelezték - az ingyenes szűrővizsgálatok részvételi aránya 40 százalék körüli, és a panaszt okozó daganatok 70 százaléka már áttétes.

Úgy vélik, mivel a kampányfilm célközönsége a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja, az ő figyelmüket csak erősebb üzenettel lehet elérni.

Szerző

Busztragédia - A gyász napja (fotók)

Publikálás dátuma
2017.01.23. 14:44

A Fő képre kattintva galéria nyílik. Fotók MTI: Balogh Zoltán, Kallos Bea, Máthé Zoltán.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium épülete előtt virág- és mécsestenger. A nemzeti gyásznapon Áder János is elhelyezte a maga jeleit. A BKK járművein fekete zászlók emlékeztetnek az áldozatokra. S talán kevesen tudják, hogy a közlekedései balesetben meghaltaknak van egy "központi" emlékművük a budapesti Flórián téren. A nemzeti gyásznapon ott is megjelentek a virágok és a könnyek.

Szerző

Busztragédia - Itthon a negyedik válságos állapotú sérült

Publikálás dátuma
2017.01.23. 13:19
Megemlékező budapesti diákok a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál 2017. január 23-án. MTI Fotó: Kallos Bea
A veronai buszbaleset három válságos sérültje tartózkodik még Olaszországban, egyiküket hétfőn Magyarországra szállítják, a repülőgép délelőtt indult Ferihegyre - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Később az Országos Mentőszolgálat közlése szerint megérkezett Magyarországra a veronai buszbaleset negyedik súlyos sérültje is. 

Hosszú az idő a felépülésig

Szijjártó Péter elmondta, hogy a hátramaradók felépülése orvosi vélemény szerint nagyon hosszú időt vesz majd igénybe. Magyarország római nagykövetét a sérülteket ellátó kórházak úgy tájékoztatták, hogy állapotuk stabil. A miniszter közlése szerint az olasz hatóságok a halálos áldozatoktól vett DNS-mintákat hétfőn Milánóba küldik, ahol a tervek szerint szerdára, de legkésőbb csütörtökre befejezik az azonosítást. A tárcavezető közölte, hogy az észak-olaszországi buszbaleset áldozatainak és válságos állapotban lévő sérültjeinek hozzátartozói közül már majdnem mindenki megérkezett Veronába, és vannak, akik vissza is tértek Magyarországra.

Akit lehetett, hazahoztak

Minden olyan sérült, akit haza lehetett szállítani, itthon van - jelentette be Ónodi Szűcs Zoltán államtitkár a Honvédkórházban hétfő kora délután. Négy nagyon súlyos sérültet ott ápolnak. Van köztük 50-60 és 30-40 év közötti beteg is. Az államtitkár elmondta, hogy a balesetről a betegek másféle részleteket mondtak el neki, és ezekből nem lehet rekonstruálni, hogy mi történt. Olaszországban még két sérült van, állapotuk válságos, nem tudni, hogy mikor lesznek szállítható állapotban, de az olasz és magyar orvosok rendszeresen konzultálnak egymással. Reménykednek abban, hogy a még Veronában kezelt két súlyos sérült is minél hamarabb szállítható állapotba kerül - mondta az államtitkár, aki a kormány nevében kifejezte részvétét a hozzátartozóknak. Kérdésre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, hogy a sérültek a baleset egészére nem emlékeznek, csupán részletekre.

Stabil a Veronából legutóbb hazahozott sérült állapota

Erről a Honvédkórház orvos-igazgatója beszélt sajtótájékoztatóján. Tamás Róbert közölte: a buszbaleset hétfőn hazahozott sérültje koponya- és végtagsérüléseket szenvedett, ám állapota stabil, egyelőre műtét szükségessége nem merült fel. Még szombaton kiutazott három mentőorvos Veronába, hogy felmérjék, mely sérültek szállíthatóak Magyarországra. Ennek nyomán került a Honvédkórházba a buszbalesetben megsérült négy felnőtt. A még vasárnap hazaszállított három sérült közül kettőt égési sebekkel kezelnek, egy sérült esetében pedig törés miatt sebészeti beavatkozást terveznek. A még Olaszországban kezelt két beteg állapota súlyos és válságos, továbbá a buszbaleset egyik áldozata könnyű sérülésekkel, járóbetegként kereste fel a kórházat.

Szerző