Szabálytalan jelzáloghitelek - Bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a teljeshiteldíj-mutató (thm) feltüntetésére, számítására, valamint a thm maximum mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetre 10 millió forint, az Expressz Zálog Zrt.-re 9 millió forint és a Gold Orient Zrt.-re 1,5 millió forint bírságot szabott ki, így a három záloghitelezéssel foglalkozó pénzintézetet összesen 20,5 millió forintra bírságolta az MNB - közölte a jegybank kedden a honlapján. 

A közlemény szerint a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetnél a jegybank vizsgálata feltárta, hogy az ellenőrzött közel három éves időszakban a - közvetítők útján nyújtott - fogyasztói kézizálog-kölcsöneinek nagy részénél a szervezet megsértette a teljeshiteldíj-mutató számítására vonatkozó rendelkezéseket, emiatt a thm jogszabály által meghatározott felső korlátját jelentősen meghaladó thm mellett nyújtott kézizálogkölcsönt a fogyasztóknak.

Az Expressz Zálog Zrt. esetében az MNB megállapította, hogy a vállalkozás a tevékenységét népszerűsítő hirdetéseiben a vizsgált időszakban a thm mértékét - a jogszabállyal ellentétesen - nem feltűnő módon jelenítette meg. Emellett huzamosabb időn keresztül, szintén a thm-számításra vonatkozó előírások megsértése miatt, a jogszabály által megengedett maximális mérték feletti thm-mel nyújtott kézizálogkölcsönt ügyfelei részére.

A jegybank a Gold Orient Zrt. tevékenységének áttekintése során azt tapasztalta, hogy a társaság a vizsgált időszakban kötött kézizálogkölcsön-szerződéseknél nem a jogszabályban rögzített képlet által előírt módszertant alkalmazott, továbbá valamennyi szerződésnél a jogszabályi maximumnál magasabb thm-mértéket alkalmazott, ugyanis a thm számítása során nem megfelelően vette figyelembe a jogszabály által meghatározott díjelemeket.

A vizsgált kézizálogpiaci szereplők a fenti gyakorlatukkal jogszabály által nem megengedett árazást alkalmaztak, valamint sérült a fogyasztóknak az a joga is, hogy az adott terméket más, versengő kézizáloghitel-termékekkel össze tudják hasonlítani.

A közleményben felidézték, hogy az MNB a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le az elmúlt időszakban fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek keretében a jegybank többek között azt ellenőrizte, hogy az érintett pénzügyi intézmények miként tesznek eleget a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél a teljeshiteldíj-mutató közzétételére, számítására, illetve a thm maximum mértékére vonatkozó előírásoknak.

Szerző

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedd reggelre: az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben kissé gyengült, míg a japán jenhez képest erősödött.

Reggel hét órakor az euró 310,51 forinton, a dollár 288,71 forinton, a svájci frank 289,47 forinton, a japán jen pedig 2,5571 forinton állt.

Az előző napi záráshoz képest az euró 0,02 százalékkal, a dollár 0,12 százalékkal, a frank pedig 0,01 százalékkal erősödött, míg a jen 0,05 százalékkal gyengült.

Az euró napi szinten 0,10 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, 1,0756 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt kedd reggel. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,0745, a legmagasabb 1,0772 dollár volt.
A svájci frankhoz képest stagnált az euró, 1,0726 frankos árfolyamon forgott.

Egy dollárért 0,9972 frankot kértek, 0,05 százalékkal drágult az amerikai deviza. A jenhez képest 0,16 százalékkal erősödött a dollár, kora reggel 112,89 jent ért egy dollár.

Szerző
Témák
forint árfolyam

Aszódon demonstrálnak a szakszervezetek

Aszódon tiltakozik ma kora délután több hazai szakszervezeti tömörülés és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség képviselője a gépkocsi szélvédőket gyártó német-török Fritz Group helyi üzeménél a vállalat szakszervezeti vezetőjének elbocsátása ellen. 

Mások mellett felszólal Király András, az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) szakszervezeti vezetője is akit ugyanazon napon, idén január 13-án, pénteken bocsátottak el, mint az aszódi cégnél dolgozó Juhászné Kovács Editet. Mindketten a dolgozók béremeléséről akartak tárgyalni a munkaadókkal. Információink szerint a település polgármesterének közvetítői szándékát is elutasították az üzem vezetői. Az aszódi elbocsátás ügyében az autóipari beszállításban érdekelt ágazati szakszervezetek is támogatják a magyar munkavállalókat. Az aszódi megmozdulás csak az első lépés volt, amelyet több is követ majd - mondta a Népszavának Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Szerző