Kokaint talált a kakaóporos dobozban egy vásárló

Publikálás dátuma
2017.01.24. 20:55
Illusztráció/Getty Images
Kokaint talált egy üzletben vett kakaóporos dobozban egy vásárló Zaragozában - írta az Heraldo de Aragón című lap internetes oldalán kedden.

Az újság beszámolója szerint az eset hetekkel ezelőtt történt. A vásárló otthon vette észre, hogy az élelmiszerboltban vett instant kakaópor doboza nincs teljesen lezárva, és mikor felnyitotta a kakaóba rejtve egy fehér port tartalmazó zacskót talált.

A dobozt a blokkal együtt bevitte a helyi rendőrségre, ahol megvizsgálták a zacskó tartalmát és kiderült: 250 gramm kokaint tartalmaz.  A lap szerint a kábítószer értéke 13 ezer euró (4 millió forint). A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Kizárták, hogy a gyárból érkezett volna a kokainos kakaó, és úgy vélik, hogy a boltban kerülhetett a drog a dobozba - közölte az újság.

Szerző

Schulz lehet Merkel kihívója

Publikálás dátuma
2017.01.24. 16:58
Martin Schulz - Fotó: Adam Berry/Getty Images
Az Európai Parlament volt elnöke, Martin Schulz lehet a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, és a párt elnöki tisztségét is megkaphatja.

Sigmar Gabriel elmondta, hogy tervei szerint külügyminiszterként folytatja tovább politikai pályafutását, és azt javasolja, hogy Martin Schulzot válasszák meg pártelnöknek, és ő legyen a szociáldemokraták kancellárjelöltje is.

"Ha most elindulnék, kudarcot vallanék, és velem együtt az SPD is" - mondta Sigmar Gabriel arra a kérdésre, hogy miért nem akar elindulni a kormányfői tisztségért Angela Merkel kancellár, a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke ellen.

Martin Schulznak "egyértelműen jobb választási esélyei vannak" - tette hozzá. Mint mondta, egy sikeres választási kampányhoz két dolog elengedhetetlen: "a pártnak hinnie kell jelöltjében és fel kell sorakoznia mögötte, a jelöltnek pedig teljes szívből akarnia kell (a sikert), rám viszont ezek közül egyik sem érvényes megfelelő mértékben".

Az SPD-t 2009 óta vezető politikus - akit a párt legutóbbi, 2015 decemberében Berlinben tartott kongresszusán minden korábbinál gyengébb eredménnyel, a küldöttek 74,3 százalékának támogatásával erősítettek meg tisztségében - az interjúban elmondta, hogy a pártban "nem kevesen" még mindig nem békültek meg azzal, hogy ő az elnök, és azzal sem, hogy a jelenlegi - a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) alkotott - nagykoalíciós kormány létrehozása előtt, 2013 őszén tartott pártszavazáson a tagság több mint háromnegyedét meggyőzte arról, hogy a szociáldemokratáknak vállalniuk kell a kormányzás felelősségét.

Hozzátette, hogy döntésének magánéleti okai is vannak. "Ma igazán boldog ember vagyok, és nem tudom, hogy akkor is az lennék, ha még kevesebbet látnám a családomat" - mondta a politikus, akinek márciusban születik meg második gyermeke.

A külügyminiszteri tisztség rövidesen megüresedik, mert a német diplomácia mostani vezetőjét, az SPD-s Frank-Walter Steinmeiert február 12-én megválasztják szövetségi elnöknek, az életkorára hivatkozva egy ciklus után távozó Joachim Gauck utódjának. Frank-Walter Steinmeier megválasztása biztosra vehető, mert nemcsak pártja, hanem a CDU/CSU és a liberális FDP is támogatja az államfő megválasztására hivatott szövetségi közgyűlésben (Bundesversammlung). A gazdasági miniszteri tisztségben a ZDF országos köztelevízió értesülése szerint Brigitte Zypries jelenlegi parlamenti államtitkár követheti Sigmar Gabrielt.

Joachim Gauck éppen kedden írta ki a Bundestag-választást szeptember 24-re, elfogadva a szövetségi kormány javaslatát.

Az SPD országos választói támogatottsága a legutóbbi, 2013 szeptemberében tartott Bundestag-választás óta rendre a 20-24 százalékos sávban mozog, elmaradva a választáson elért 25,7 százaléktól, és messze elmaradva a 35 százalék körül álló CDU/CSU-tól.

Sigmar Gabriel személyes népszerűsége elmarad pártja támogatottsága mögött. Azok a felmérések, amelyekben azt vizsgálják, hogy a németek kire szavaznának, ha közvetlenül választhatnának kancellár, csupán 15 százalék körüli támogatottságot mutatnak nála.

Martin Schulz választói támogatottsága jóval nagyobb, mint Sigmar Gabrielé. Az ARD országos köztelevízió december elején készített közvélemény-kutatása kimutatta, hogy ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, és a tisztségért Angela Merkel és Martin Schulz indulna, a kancellárra 43 százalék, az EP volt elnökére pedig 36 százalék szavazna.

Szerző

Brexit - Napokon belül kész a kormányjavaslat

A brit kormány "napokon belül" az alsóház elé terjeszti azt a határozati javaslatot, amelyről a legfelsőbb bíróság keddi végzése szerint a képviselőknek szavazniuk kell a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindítása előtt - mondta kedden, a bírósági döntésre reagáló alsóházi nyilatkozatában a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős miniszter.

David Davis nem részletezte, hogy a kormány pontosan milyen jellegű tervezetet készít, de kijelentette, hogy a parlament elé kerülő határozati javaslat "egyértelműen megszövegezett" lesz, és a kormánynak a törvényhozási vitával együtt is elegendő ideje lesz ahhoz, hogy a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét az eredeti menetrendben szereplő március végi határidőig aktiválhassa.
Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot.

Davis hangsúlyozta: a tervezet nem arról szól majd, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e az EU-ból vagy sem, mivel a döntést erről a brit választók már a tavalyi népszavazáson meghozták.

Szerző