Ultimátum a koalíciós partnernek

Christian Kern szociáldemokrata osztrák kancellár péntekig adott ultimátumot a koalíciós partner Osztrák Néppártnak (ÖVP) arra, hogy olyan javaslatokat tegyen le az asztalra, amellyel új impulzusokat lehet adni a nagykoalíció működésének. Kern szerint péntekig kész kell lenni a program új szövegének. „Tisztán kell látnunk a kérdésben" – emelte ki a Der Standardnak adott interjújában hozzátéve azt, „eredményeket kell letennünk az asztalra, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor erre a kormányra sem lesz többé szükség" – fejtette ki.

A kancellár a Krone Zeitungnak elmondta, fogytán van a türelme. „Az ÖVP-nek el kell döntenie, mit is akar" – hangoztatta. Mint mondta, pártja, az SPÖ több javaslatot is tett, de „az Osztrák néppárttól csak leiratok érkeznek válaszként" – fejtette ki a német kormány feje. Reinhold Mitterlehner, az ÖVP elnöke élesen bírálta a nagykoalíciós partnert. Szerinte a szociáldemokraták egy része előrehozott választást akar kicsikarni. „Ez a rossz megoldás, s a választókat csak az FPÖ felé viszi" – jelentette ki a Die Pressének. Az APA osztrák hírügynökségnek pedig úgy fogalmazott, közösen találnak majd megoldásokat. Hasonlóképpen foglalt állást Reinhold Lopatka, az ÖVP frakcióvezetője, aki szerint Kern ultimátuma nem fenyegetést jelent. Sophie Karmasin néppárti családügyi miniszter úgy vélte, a „levegőben lóg" az előrehozott választások lehetősége.

Ma újabb találkozó lesz miniszteri szinten a nagykoalíció pártjai között.

Szerző

Beszél egymással Szerbia és Koszovó

Ismét párbeszédsorozat kezdődik Szerbia és Koszovó között. Erre jutottak a két köztársaság vezetői kedden este, Brüsszelben megtartott találkozójukon. Szerb részről Tomislav Niolic államfő és Aleksandar Vucic kormányfő, koszovói oldalról pedig Hahim Thaci elnök és Isa Mustafa miniszterelnök volt jelen. Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője reményt keltő tárgyalásokról tett említést. Mint mondta, a két fél megállapodott arról, hogy csökkentik a feszültségeket, s az előttük álló munkára koncentrálnak majd.

A két delegáció először külön-külön tárgyalt Mogherinivel, aki az Európai Bizottság alelnöke is. A megbeszélések előtt jelentősen rosszabbodott Belgrád és Pristina viszonya. Ennek több összetevője is volt. Január elején egy szerb elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Franciaországban Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnököt. A konfliktus másik oka: Belgrád nemrégiben próbajáratot indított az észak-koszovói Kosovska Mitrovicára a 18 éven át szünetelő vasútvonal újranyitása kapcsán. Pristina ezt provokációként értelmezte. A vonat szerb színekben pompázott és több nyelven hirdette, hogy Koszovó Szerbia része. A koszovói rendőrség páncélozott járműveket küldött a határra, hogy megakadályozzák a vonat továbbhaladását. A szerb miniszterelnök döntésére azonban a járművet leállították a határ közelében.

Vucic a keddi megbeszéléseket követően azt közölte, kormánya minden politikusától elvárja, hogy felelősen viselkedjék. Mint fogalmazott, igen nehéz megbeszéléseken vannak túl, de a nyílt párbeszéddel sikerült megoldást találni bizonyos kérdésekre.

Szerző
Témák
EU Szerbia Koszovó

Arda Turan Erdogan mellett

Törökországban megkezdődött a kampány, amelyen a helybélieket arra sürgetik: igennek szavazzon azon a referendumon, amelyen arról dönthetnek a választók, hogy a parlamentáris demokráciát elnöki köztársaság váltsa fel, vagyis teljhatalmat kapjon Recep Tayyip Erdogan államfő. 

Az emberek meggyőzését célzó hadjárathoz sikerült megnyerni Arda Turant, az FC Barcelona támadóját. A felvételen a jelenleg edzőként dolgozó Ridvan Dilmen azt mondja: „Országunk nagyon nehéz időszakon megy keresztül, amely a függetlenségi háborúhoz hasonlítható. Igennel szavazok azért, hogy erős legyen Törökország" – jelentette ki a tréner, egyben Turan támogatását is kérte. A Barcelona támadója erre ezt a választ adta: „Ridvan mester, én is az erős Törökorszára szavazok". Később a Kínában játszó válogatott csatár, Burak Yilmaz támogatását kérte.

A török parlament múlt héten, szombaton kora hajnalban fogadta el az alkotmányos változásokat, amelyről a törököknek kell kimondaniuk a végső szót. A referendumot a tervek szerint április 2-án vagy 9-én rendezik majd meg.

Szerző