Kínaiak a spájzban

A kassai U. S. Steel acélművet a kínai He Steel Group gigavállalat vásárolja meg az amerikaiaktól - számolt be róla az Aktuality.sk portál a Korzár napilapra hivatkozva, amely információit egy meg nem nevezett alkalmazottól szerezte.

A pozsonyi Új Szó közlése szerint az amerikai tulajdonosok állítólag csütörtökön jelentik be, hogy már csak egy érdeklődővel tárgyalnak. A kínai vállalat állítólag túllicitálta a többi érdeklődőt, és 1,4 milliárd eurót kínált a kassai acélművekért. Korábban a szlovák milliomos, Tomáš Chrenek neve is felmerült lehetséges vásárlóként, ő a Moravia Steel társtulajdonosa.

Szerző

Ankara nem enged

Nem lesz egyszerű a szíriai békekötés. Erre utal Numan Kurtulmus török kormányfőhelyettesnek az a kijelentése, amely szerint nem adják át a szíriai rezsimnek Al-Bab városát, amelynél a török hadsereg hónapok óta kemény csatákat vív. „Az-Bab város a helyieké" – idézte a török politikust az ankarai állami hírügynökség, az Anadolu. Ezzel cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Törökország a városnál végrehajtott katonai manővere lezárásával a területet átadja a rezsimnek.

A kormányfőhelyettes közlése szerint az akciónak az a célja, hogy Ankara biztosítsa határait, s „véget vessen azoknak a fenyegetéseknek, amelyek Törökországot érik". Utalt arra, hogy a déli határvonalon keresztül a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) egységei beszivárogtak török területre. Ankara szerint az YPG a Törökországban betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) testvérszerve.

Már legalább 40 török katona vesztette életét az al-babi offenzíva során.

Szerző

Schwarzenegger nagykövet lehet

Arnold Schwarzenegger lehet az Egyesült Államok új vatikáni nagykövete, legalábbis ezt írta az egyházi körökben jól értesült Vatican Insider honlapja, valamint a Cath.ch svájci katolikus hírügynökség. Az egykori neves színész, volt kaliforniai kormányzó két héttel ezelőtt egy stájerországi ciszterci rendházban járt, amit médiumok árulkodó jelnek tartanak.

Donald Trump adminisztrációja egy sor olyan kérdéssel foglalkozna, amelyek fontosa lehetnek a hívők számára. Ezek közé tartozik az abortusz, az azonos neműek kapcsolata, de akár a bevándorlás témaköre is. Bár a Szentszék és az Egyesült Államok sok kérdésben együttműködött az eltelt években, Donald Trump és Ferenc pápa viszonyát eddig feszültség jellemezte.

A washingtoni adminisztráció szerint a következő nagykövetnek olyan személyiségnek kell lennie, aki közvetíteni tudja Trump prioritásait. Az új amerikai elnök várhatóan csökkenteni akarja a feszültségeket, ezért katolikus, egyházi tekintetben konzervatív személyiséget nevez ki nagykövetnek. A lehetséges jelöltek között megtalálható Newt Gingrich neve is, aki korábban a képviselőház elnöki tisztségét látta el. Ő maga 2009-ben lépett be a katolikus egyházba, felesége hívő katolikus, egy washingtoni templomi kórus tagja. Esélyesként emlegetik az építész Joseph Forgionét is, akinek szülei Olaszországból vándoroltak be az Egyesült Államokba. Forgione kettős állampolgár. A The Tablet szerint mellette szól, hogy jó kapcsolatokat ápol Trump lánya, Ivanka férjének családjával, a Kushnerékkel, illetve az, hogy jelentős összegekkel támogatta az új elnök választási kampányát.

Szerző