Vörösiszap - Ártatlannak vallották magukat az utolsó szó jogán

Publikálás dátuma
2017.01.25 12:41
Fotó: Népszava
Február 6-án tíz órakor hirdet ítéletet a vörösiszap-per másodfokú tárgyalásán a Győri Ítélőtábla - mondta a büntetőper szerdai tárgyalási napja végén Zólyomi Csilla, a tanács elnöke.

A táblabíróságon január 23-án indult a másodfokú tárgyalás, miután a Győri Fellebbviteli Főügyészség tavaly június 21-én az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék mind a tizenöt vádlottat felmentő határozatának hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, eljárási szabálysértések és az indoklási kötelezettség elmulasztására hivatkozva.

Szerdán, a harmadik tárgyalási napon az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak valamennyien ártatlannak vallották magukat, és az első fokú ítélet helybenhagyását kérték.

Az elsőrendű vádlott, B. Zoltán az utolsó szó jogán azt mondta: becsületesen végezte munkáját, tisztességesen helytállt, amit a törvényszék alapos vizsgálattal meg is állapított. Semmi nem törölheti ki a tragédiát az emberek életéből, de reményei szerint "a jogerős ítélet megnyugvást hoz majd" a katasztrófában érintetteknek és a társadalomnak.

Kedden, a második tárgyalási napon valamennyi védő az első fokú ítélet helyben hagyását kérte. Arra hivatkoztak, hogy a Veszprémi Törvényszék ítélete megalapozott volt, a szakértői véleményeket jól és objektíven használta, az ítéletet megfelelően indokolta. Az ügyészi fellebbezés azonban szerintük nem volt alapos, a nyomozás pedig elkapkodott volt.

Hangoztatták, hogy a szakértői vélemények szerint nem a gáttest hibájából következett be a katasztrófa, hanem az altalaj törése következményeként, a vádlottak viselkedése, munkája és a katasztrófa között nem volt ok-okozati összefüggés.
Pál Helga, D. József másodrendű vádlott védője kitért arra is, hogy bár Kolontárnak és Devecsernek is volt veszélyhelyzet esetére kész kitelepítési terve, azt egyszer sem próbálták el, a szükséges technikai eszközök pedig nem működtek.
Fejes Péter ügyész szerint a nyomozás nem volt összecsapott, mert a társadalomnak "jogos elvárása", hogy "tisztességes körülmények között" történjen a nyomozás és lépjen a tárgyalási szakaszba.

Az ügyész érthetetlennek nevezte a kimenekítési tervek számon kérését. Álláspontja szerint ha működött volna a riasztó-rendszer, vagy megszólaltak volna a harangok, az sem változtatott volna semmin, mert a vörösiszap hét perc alatt érte el Kolontárt, a gátszakadást követő percekben pedig semmilyen értesítést nem kapott senki, aki a településeken a riasztást elindíthatta volna.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A Veszprémi Törvényszék bűncselekmény hiányában mentette fel a vörösiszap-per összes vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól tavaly január 28-án. A törvényszék szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, amely miatt a töltés tönkrement.

Szerző

Mire kiértek a tűzszerészek, ellopták a Vértesszőlősön talált robbanótestet

Publikálás dátuma
2019.03.24 10:45

A veszélyes tárgyat a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti Kiállítóhelye feletti szántóföldön találták. A rendőrség robbanószerrel való visszaélés bűncselekménye miatt nyomoz.
Bombát vagy robbanó eszközt találtak egy vértesszőlősi szántóföldön, amelyet a rendőrség elkerített, ennek ellenére a veszélyes tárgy a tűzszerészek kiérkezésére eltűnt a helyszínről - írja a település polgármesterének Facebook-bejegyzése nyomán a kemma.hu, Komárom-Esztergom megyei hírportál.

A robbanótestet a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti Kiállítóhelye közelében találták. A rendőrség tájékoztatása szerint az ügyben ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás robbanószerrel való visszaélés bűncselekménye miatt.

A rendőrség azt kéri, hogy aki az esetről bármilyen információval rendelkezik, vagy tud az eltűnt tárgy hollétéről, azonnal jelezze a 112-es központi telefonszámon.

Kigyulladt egy dömsödi ház, két holttestet találtak a tűzoltók

Publikálás dátuma
2019.03.24 10:35

Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán
A Ráckevei úti épületben holtan talált két ember személyazonosságáról egyelőre nincs információ, ahogy a tűz keletkezésének okát és körülményeit is vizsgálni kell még.
Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül hatvan négyzetméter alapterületű családi ház Dömsödön vasárnap reggel, az épületben két holttestet találtak a tűzoltók - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Csámpai Attila tájékoztatása szerint a Dömsödről, Ráckevéről és Szigetszentmiklósról érkező tűzoltók több vízsugárral eloltották a tüzet. A Ráckevei úti épületben holtan talált két ember személyazonosságáról egyelőre nincs információ.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja a tűz keletkezésének okát és körülményeit. A szakemberek az utómunkálatokat végzik, tart az épület átvizsgálása, az első jelzések szerint egy gázpalack is felrobbanhatott - mondta a szóvivő.
Frissítve: 2019.03.24 12:20