Vörösiszap - Ártatlannak vallották magukat az utolsó szó jogán

Publikálás dátuma
2017.01.25 12:41
Fotó: Népszava
Fotó: /
Február 6-án tíz órakor hirdet ítéletet a vörösiszap-per másodfokú tárgyalásán a Győri Ítélőtábla - mondta a büntetőper szerdai tárgyalási napja végén Zólyomi Csilla, a tanács elnöke.

A táblabíróságon január 23-án indult a másodfokú tárgyalás, miután a Győri Fellebbviteli Főügyészség tavaly június 21-én az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék mind a tizenöt vádlottat felmentő határozatának hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, eljárási szabálysértések és az indoklási kötelezettség elmulasztására hivatkozva.

Szerdán, a harmadik tárgyalási napon az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak valamennyien ártatlannak vallották magukat, és az első fokú ítélet helybenhagyását kérték.

Az elsőrendű vádlott, B. Zoltán az utolsó szó jogán azt mondta: becsületesen végezte munkáját, tisztességesen helytállt, amit a törvényszék alapos vizsgálattal meg is állapított. Semmi nem törölheti ki a tragédiát az emberek életéből, de reményei szerint "a jogerős ítélet megnyugvást hoz majd" a katasztrófában érintetteknek és a társadalomnak.

Kedden, a második tárgyalási napon valamennyi védő az első fokú ítélet helyben hagyását kérte. Arra hivatkoztak, hogy a Veszprémi Törvényszék ítélete megalapozott volt, a szakértői véleményeket jól és objektíven használta, az ítéletet megfelelően indokolta. Az ügyészi fellebbezés azonban szerintük nem volt alapos, a nyomozás pedig elkapkodott volt.

Hangoztatták, hogy a szakértői vélemények szerint nem a gáttest hibájából következett be a katasztrófa, hanem az altalaj törése következményeként, a vádlottak viselkedése, munkája és a katasztrófa között nem volt ok-okozati összefüggés.
Pál Helga, D. József másodrendű vádlott védője kitért arra is, hogy bár Kolontárnak és Devecsernek is volt veszélyhelyzet esetére kész kitelepítési terve, azt egyszer sem próbálták el, a szükséges technikai eszközök pedig nem működtek.
Fejes Péter ügyész szerint a nyomozás nem volt összecsapott, mert a társadalomnak "jogos elvárása", hogy "tisztességes körülmények között" történjen a nyomozás és lépjen a tárgyalási szakaszba.

Az ügyész érthetetlennek nevezte a kimenekítési tervek számon kérését. Álláspontja szerint ha működött volna a riasztó-rendszer, vagy megszólaltak volna a harangok, az sem változtatott volna semmin, mert a vörösiszap hét perc alatt érte el Kolontárt, a gátszakadást követő percekben pedig semmilyen értesítést nem kapott senki, aki a településeken a riasztást elindíthatta volna.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A Veszprémi Törvényszék bűncselekmény hiányában mentette fel a vörösiszap-per összes vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól tavaly január 28-án. A törvényszék szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, amely miatt a töltés tönkrement.

Szerző
2017.01.25 12:41

Már három halottja van az M3-ason történt tömegkarambolnak

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:09
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Összeütközött nyolc személygépkocsi az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Mezőkeresztes térségében, a geleji pihenő közelében, egy ember meghalt, többen megsérültek.
Az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a geleji pihenő közelében nyolc személygépkocsi rohant egymásba hétfő hajnalban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint egy személyautó árokba csapódott. Ebbe öt ember beszorult, őket feszítővágóval szabadították ki a tiszaújvárosi, mezőkövesdi és mezőcsáti hivatásos tűzoltók.

Két férfi és egy nő halt meg a balesetben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szerint. A mentők hat autóval érkeztek a helyszínre, ahonnan két életveszélyes és négy könnyű sérültet vittek kórházba Geller Éva, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa szerint.

rendőrségi honlap szerint a baleset 4 óra 45 perckor történt a 141-es kilométernél. A sztráda főváros felé vivő oldalát lezárták. Lehajtani Emődnél, az M30-as autópálya 5. kilométerszelvénye után kell és Mezőkeresztesnél térhetnek vissza az M3-as autópályára a fővárosba tartók.
2019.01.21 07:09
Frissítve: 2019.01.21 09:35

Lakhatatlanná vált egy családi ház Öreglakon

Publikálás dátuma
2019.01.20 21:26
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Teljes terjedelmében égett a mintegy száz négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezete.
Elfojtották annak a tűznek a lángjait, amely Öreglakon keletkezett egy Nagy József utcai családi házban - írja honlapján a Katasztrófavédelem. Teljes terjedelmében égett a mintegy száz négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezete. A marcali és a kaposvári hivatásos, valamint az öreglaki önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat. A tűzeset során senki sem sérült meg, a ház azonban lakhatatlanná vált.
2019.01.20 21:26