Előfizetés

"Olimpia előtt demokráciát!"

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.01.27. 06:03
Az MKKP egyik plakátja - Forrás: Magyar Kétfarkú Kutya Párt/Facebook
Nagyjából 55 ezren írhatták alá tegnapig a Momentum Mozgalom olimpiai népszavazást kezdeményező íveit. Papp Gergő, a szervezet koordinátora figyelmeztetett, pontatlan számok jelennek meg az interneten, bár azt ők sem tudják, hol tart az aláírásgyűjtés. A hvg.hu-nak az LMP egyik politikusa azt állította, a párt standjain eddig 10 ezren csatlakoztak a NOlimpia kezdeményezéshez, amivel szeretnék elérni, hogy a fővárosiak referendumon dönthessenek arról, akarnak-e 2024-ben Budapesten olimpiát.

A Momentum 180-200 ezer aláírást szeretne összegyűjteni, hogy biztosan meglegyen a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer érvényes szignó. Részben mert hallják, hogy fideszes aktivisták járják a város és több helyen is aláírják az íveket, amivel egyben érvénytelenné is teszik aláírásukat.

Kapnak postán is aláírásokat külföldről, a pultoknál szintén leadnak íveket a momentumosoknak, ezeket általában önkéntes aktivisták gyűjtik és az Együtt, a Párbeszéd is segít. Sokat várnak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt figyelemfelhívó plakátjaitól, ezek február 1-jén kerülnek utcára. A sajtókoordinátor szerint azzal számoltak, hogy addigra csökkenhet az érdeklődés, ám ettől a plakátok miatt már nem tartanak. Az MKKP 10,5 millió forint gyűjtött össze, ez olyan 350-400 plakáthelyre elég, de remélik, szimpatizánsaiktól még kapnak pénzt. Hétfő óta a párt standjainál is alá lehet írni a népszavazási íveket. Az MKKP Facebook-oldalán tegnap az írta „az olimpia előtt rendezhetnénk egy demokráciát is”.

Eközben a DK visszavonta saját online aláírásgyűjtését. Közölték, ők csak a vidékiek figyelmét akarták felhívni a rendezés kockázataira. Azokét, akik nem csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, mert helyi, budapesti népszavazásról van szó, pedig az olimpia nekik is pénzbe kerülne. Ám a DK akciója összekeverhető a civilek kezdeményezésével, így leálltak a gyűjtéssel.

"Aki ezt aláírja, az hazaárulást követ el, ezt jó, ha tudja" - fogalmazott az Echo Tv Sajtóklub című műsorában a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András. A tévé másik műsorában az Angardban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője pedig azt állította, az olimpia megrendezésére szintén pályázó városok, Párizs és Los Angeles állhatnak a mozgalom mögött.

"Európa új vezetője Orbán Viktor"

Publikálás dátuma
2017.01.26. 22:21
A nép egyszerű gyermeke magasra tör és oroszlánbajszokat rángat - Forrás: Orbán Viktor/Facebook
Lehet olyan hangokat hallani, (?) hogy Európa új vezetője Orbán Viktor - ezt Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője jelentette ki az állami televízióban. Az a Lánczi Tamás, aki immáron a tavaly decemberben kormányközelbe került Figyelő háromtagú szerkesztőbizottságát erősíti. Hogy a lap megújulhasson. És nyilván megfeleljen minden  sajtóetikai normának, köztük: pártatlanság, sőt horribile dictu: alkalom adtán, - alkalom pedig bőven adódna - ha arra rászolgáltak, kormánykritikus hang megütése. 

De nézzük, mit mondott még a nyilván pártatlan és objektív elemző az állami csatornán: 

Magyarország sokkal erősebb, mint volt. A magyar gazdaság rendben van, kivergődtünk az adósságcsapdából, és ma már sokkal többet lehet kimondani a világpolitikában is, mint korábban.

Az állami hírügynökség (MTI) közlése szerint Lánczi úr ezt annak kapcsán mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben egy előadáson arról beszélt: Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, de Európát újra naggyá lehet tenni. Lánczi Tamás szerint az EU központjában egy identitás nélküli elitek által felépített politikai rendszer működik, a magyar kormányfő pedig brüsszeli beszédével az oroszlán barlangjában ráncigálta meg az oroszlán bajszát. Itt a politikai aratás, a bátor politika által elért eredmények besöprésének ideje.

Szóval: bátor politika. És söprés.

Williams-házidöntő a nőknél

R.T.
Publikálás dátuma
2017.01.26. 20:31
Biztosan a Williams családon belül marad a győztesnek járó trófea FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LALO YASKY
Aligha számított erre bárki is: a Williams-nővérek vívják az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság döntőjét, miután az elődöntőben egy amerikai és egy horvát teniszezőt fektettek két vállra. Williamsék 2009 után nyolc évvel tartanak ismét házidöntőt. Akkor a wimbledoni torna fináléjában találkoztak.

A Williams-nővérek még ma is mosolyognak, amikor előszedik első egymás elleni mérkőzésük fotóját, amely találkozót – a sors fintoraként – épp az Australian Openen rendeztek. Még alig hasonlítottak mai önmagukra, Serena például nem büszkélkedhetett félelmetes bicepszekkel. Diáklányok voltak még, akik ekkoriban kezdték megmutatni magukat a világnak. 1998-at írunk. Venus Williams 17, húga, Serena pedig 16 esztendős volt. Az Australian Open második fordulójában rendezett találkozót a nővér nyerte.

A mérkőzés után Venus olyan nyilatkozatot adott, ami akár szombaton is elhangozhatna az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság döntője után, feltéve persze, ha ő nyerne. „Serena ugyan a testvérem, de én igazi versenyző vagyok. Azt mondtam a húgomnak az összecsapás után, Serena ne haragudj érte, de meg kellett tennem”. Sokan nevettek, amikor elhangzottak a kislány mondatai.

Ezután 25 találkozót vívtak egymással szemben. Kezdetben Venusnak ment jobban, később azonban Serena legyőzhetetlennek bizonyult. Éppen öt évvel az említett mérkőzést követően, 2003-ban már az Australian Open döntőjében Serena megverte Venust, akit egyébként sokkal komolyabbnak, kimértebbnek tartanak húgánál.

Az eltelt majdnem két évtized alatt mindketten voltak világelsők, s egy sor Grand Slamen végeztek az élen. Mára azonban mindketten túljutottak pályafutásuk zenitjén. Mintha Serenát sem motiválná annyira a versenyzés, mióta tavaly elvesztette a világelsőséget. Igaz, előtte rekord ideig, 183 héten keresztül állt folyamatosan a ranglista első helyén.

A mostani Australian Opent megelőző sorsolásnál természetesen már kiderült, hogy a fináléban akár egymással is szembekerülhetnek. Akkor azonban még aligha hittek abban, hogy 2009 után ismét egy Grand Slam döntőjében találkozhatnak. Az elődöntőben talán mindkettőjük számára plusz energiákat adott az, hogy megint döntőt vívhatnak majd, amire nem biztos, hogy lesz még lehetőségük az életben, hiszen Venus nyáron lesz 37 éves, Serena pedig szeptemberben 36.

Elsőként a 13. helyen kiemelt Venus került a fináléba. Mint utóbb kiderült, nehezebb dolga volt húgánál, hiszen az első szettben a szintén amerikai Coco Vandeweghe került előnybe: miután megnyerte a rövidítést, 7:6 állt az eredményjelzőn. Az első szett maratoni csatát vetített előre, hiszen több mint egy órán keresztül zajlott. A másodikban azonban Venus Williams sokkal frissebbnek bizonyult a nála 11 évvel fiatalabb amerikai ellenfelénél. A játszma közepén kétszer is brékelt. Következett a döntő szett, amiben ellenfelének ezúttal sem adott esélyt. Egyszer sikerült elnyernie ellenfele adogatását, ami elegendő is volt a 6:3-as sikerhez. A mérkőzés összesen 149 percen át tartott.

Később Serena is követte nővérét. Egészen simán, 52 perc alatt intézte el a nagy meglepetésre az elődöntőig menetelő 34 éves horvát Mirjana Lucic-Baronit. Serena Williams az első szettben kétszer, a másodikban háromszor vette el ellenfele adogatását.

Venus Williams 15. Grand Slam-döntőjére készülhet, Ausztráliában a másodikra. Az elsőt, mint említettük, testvére ellen bukta el. Legutóbb 2009-ben volt GS-döntős. A tizennégy GS-fináléból amúgy nyolcat játszott Serena ellen, a hétszeres győztes (Wimbledon 5; US Open 2) kettőt tudott megnyerni, hatot elbukott.

Serena ugyanakkor igazi Australian Open specialistának mondhatja magát, hiszen Melbourne-ben nyolcadik fináléjára készül. Eddig hatszor emelhette magasba a győzelemért járó serleget (2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015), s csak egy döntőt bukott el, épp a tavalyit. Most azonban újra ő a favorit.

Australian Open
Elődöntők
Női
V. Williams (amerikai, 13.)–Vandeweghe (amerikai) 6:7, 6:2, 6:3
S. Williams (amerikai, 2.)–Lucic-Baroni (horvát) 6:2, 6:1
Férfi
Federer (svájci, 17.)–Wawrinka (svájci, 4.) 7:5, 6:3, 1:6, 6:3
Nadal (spanyol, 9.)–Dimitrov (bolgár, 15.) (Tv.: Eurosport1 péntek 9.30)

Az uraknál is lejátszották ez első elődöntőt, Roger Federer nagy csatában, öt szettben győzte le honfitársát, Stan Wawrinkát. Valószínűleg kevesen gondolták, hogy egy féléves kihagyás után a 35 éves klasszis ennyire magas szintű tenisszel tér vissza, még maga a 18. Grand Slam-sikerére hajtó svájci is elismerte, önmagát is meglepte. „Nagyon gyorsan történt minden, a legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy idáig eljuthatok ezen a tornán” – mondta Federer a győzelem után. Maga a mérkőzés rengeteg fordulatot hozott , Federer már 2-0-ra vezetett, ám visszaesett, s Wawrinka döntő szettre kényszerítette. A 3 óra 8 percig tartó ütközetet végül Federer bírta jobban fejben és fizikailag, így készülhet a vasárnapi, 28. GS-fináléjára. Ellenfele a spanyol Rafael Nadal vagy a bolgár Grigor Dimitrov lesz.

 Ifjú magyar teniszező sikere 
Piros Zsombor bejutott az elődöntőbe a juniorok versenyében a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A 15. helyen kiemelt magyar játékos csütörtökön 6:1, 6:2-re verte a francia Matteo Martineau-t. A 17 éves Piros a négy között egy másik franciával, az ötödikként rangsorolt Corentin Moutet-val találkozik majd.