Előfizetés

Gödörben a Real

Legutóbbi öt tétmérkőzéséből csupán egyet nyert meg a Real Madrid, az elmúlt hetekben bekövetkezett sérüléshullám megtette hatását.

A 2016. április 6-a óta tartó rendkívül hosszú veretlenségi sorozat múlt vasárnap megszakadt a Sevilla elleni bajnokin, ám már a három nappal korábbi Spanyol Kupa-mérkőzésen is rezgett a léc, ugyanis a 82. percben Jorge Sampaoli együttese még 3-1-re vezetett. Ramos és Benzema akkor még kihúzták a csávából a királyi gárdát, ám a Celta Vigo elleni negyeddöntő jelentette a végállomást Zidane csapatának.

 Spanyol Kupa, negyeddöntők
Celta Vigo - Real Madrid 2-2 (T.j: Celta 4-3-mal)
Eibar - Atlético Madrid 2-2 (T.j: Atlético 5-2-vel)

A Real hazai pályán elszenvedett 2-1-es veresége után idegenben is csak 2-2-es döntetlenre volt képes. Az év eleje óta kulcsemberei sorát veszítette el a bajnoki listavezető, Raphael Varane mellett Carvajal, Pepe, Marcelo, Modric, James Rodriguez és Bale sem volt bevezethető állapotban.

Danilo öngólja után Cristiano Ronaldo bődületes szabadrúgásgóllal adott reményt újra csapatának, ám Wass a hajrában ismét a Celtának szerezte meg a vezetést. A 90. percben Vázquez egalizált, ám mindez csak szépségtapasz volt. Zidane együttesének nincs sok ideje sebeit nyalogatni, vasárnap az ötödik Real Sociedad együttesét látja vendégül a honi pontvadászatban.

A kolozsváriak nem mennek az Újszínházba

Publikálás dátuma
2017.01.27. 06:49
Népszava fotó
Az Újszínházban február 3. és 8. között rendezik meg a IV. Keresztény Színházi Fesztivált. A programban szerepelt volna a Kolozsvári Magyar Színház egyik előadása, a Pour Toujours (Mindörökké) is. A színház közösségi oldalán is megjelentetett január 23-án keltezett levélben azonban Tompa Gábor direktor a héten lemondta a részvételt. 

A Dörner Györgynek, az Újszínház igazgatójának címzett személyes hangú levélben Tompa így fogalmaz: „Sok éve nem követem a magyar színházi élet alakulását, meggyőződésem ugyanis, hogy az a megosztottság és eltökélt szembenállás, ami Magyarországon dúl, és ami ez idő szerint a magyar színházi élet egyetlen konszenzusa, magát a színházat teszi lehetetlenné. Nem szeretném, ha a Kolozsvári Magyar Színház társulata egy teljességgel értelmetlen és pusztító diskurzus áldozatává válna. Gyakorló katolikusként nem tudom támogatni a Keresztény Fesztivált sem, amennyiben a keresztény gondolatot nem a szeretet és befogadás, hanem az erő, az ellenségeskedés és elszigetelődés motiválja.”

Arra is kitért, hogy korábban ugyan igent mondott a meghívásra, de ezt elhamarkodottan tette és most visszavonja a belegyezését. Megjegyzi továbbá, hogy a levél fogalmazása közben továbbították számára Kolozsvárról San Diegóba, ahol most tartózkodik, Francisco Alfonsinnak, a Pour Toujours spanyol vendégszereplőjének levelét, amelyben arról értesítik, hogy a művészt február elején műtétnek vetik alá, ezért egyébként is törölniük kell a műsorból a tervezett előadásokat. „Isten útjai kifürkészhetetlenek” – zárja a levelét Tompa Gábor.

Az Újszínház honlapján csupán ennyi olvasható: „Sajnálattal közöljük, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház február 5–re meghirdetett Pour Toujours című előadása betegség miatt elmarad. Jegyek a helyszínen visszaválthatóak, vagy másik előadásra cserélhetőek.”

A teljes levelet itt olvashatja.

Balla Demeter fotói

Töredékek címmel nyílt kiállítás Balla Demeter fotográfus íróportréiból csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet galériájában.

A Kossuth-díjjal és a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett fotográfus felvételein neves magyar írók, költők híres portréi, dolgozósarkaik jellegzetes részletei jelennek meg, megidézve a 20. századi magyar irodalom nagyjait. A kiállításon Balla Demeter portréi mellé Kincses Károly kurátor olyan képpárokat válogatott, melyek lazábban vagy szorosabban, érthetően vagy csak érezhetően kötődnek a lefényképezett művész életéhez, sorsához, műveinek valamelyikéhez.

„A fotográfus hetven éves pályáján készült több százezernyi fotója számtalan lehetőséget ad új és új teljességek létrehozására, s az ilyenfajta válogatás és egésszé kerekítés a kurátori munka legszebb része" - idézi a kiállítás ajánlója Kincses Károlyt. A Balla Demeter művészportréiból összeállított tárlat március 22-ig minden nap ingyenesen látogatható a Balassi Intézet Somlói úti székházában.