Évértékelők szezonja jön

Publikálás dátuma
2017.01.28. 06:07
Orbán korábbi évértékelője. FOTÓ: Népszava
Elérkezett az évértékelők szezonja. A sort ma nyitja a Jobbik elnöke, beszéde alatt a dél-budai rendezvényközpont előtt volt gárdisták tüntetnek ellene. Jövő szombaton a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc, február 10-én Orbán Viktor kormányfő tartja évértékelőjét, másnap az LMP társelnökei összegeznek. Molnár Gyula MSZP-elnök a hónap közepén áll a nyilvánosság elé.

Nemcsak a miniszterelnök, hanem az ellenzéki pártok vezetői is értékelik az elmúlt évet és kijelölik az idei irányokat a következő hetekben, a politikai szezon kezdetén. A Jobbik nyitja a sort: ma délután az egyik dél-budai rendezvényközpontban Vona Gábor pártelnök egyórásra tervezett beszédben korholja majd a kormányt, illetve kínálja saját megoldásait az ország bajaira. A beszéd idejére volt gárdisták tüntetést szerveznek, hogy visszavegyék Vonától gárdamellényét, amelyre szerintük méltatlanná vált. Bár sok régi jobbikosnak nem tetszik Vona új, simulékonyabb politikája, a tüntetés mögött vélhetően a Fidesz áll, amely a Jobbiktól tart leginkább.

A pártvezetők közül másodiknak, jövő szombaton Gyurcsány Ferenc áll az övéi elé: a DK elnöke tizenharmadik alkalommal értékeli az ország helyzetét. A meghívó szerint véleményt mond a közállapotokról, egyúttal felvázolja javaslatait egy követendő stratégiáról. Orbán Viktor február 10-én, pénteken 15 órától tartja évértékelő beszédét a Várkert Bazárban – derítette ki a Magyar Idők. A kormányfőnek ez lesz a tizenkilencedik évértékelője. Beszéde idejére az Együtt Évértékelő füttykoncertet tervez. Az LMP társelnökei a kormányfő után egy nappal, február 11-én az egyik VI. kerületi rendezvényházban összegezik az elmúlt esztendő tapasztalatait és azt, szerintük merre kell az országnak mennie. Molnár Gyula, az MSZP elnöke forrásaink szerint február közepén értékel, ad programot.

A szezonkezdő vagy évértékelő rendezvényeket 1999-ben, amerikai példára honosította meg Magyarországon Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére azóta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. "Régi vágya Magyarország polgárainak, hogy mindarról, amit a kormány tagjai egy-egy évben megvalósítanak, arról, amit a következőkben terveznek és arról, hogy mindezt milyen megfontolásból teszik, mihamarabb - és lehetőleg minél pontosabban - az ország polgárai első kézből értesüljenek" - indokolta 1999. február 4-ei első értékelőjén, miért áll a közönség elé. Ugyanakkor Orbán csak négy alkalommal értékelt kormányfőként, hiszen 2002 után már mint a Fidesz elnöke beszélt egészen 2011-ig.

A Fidesz elnöke ugyanakkor soha nem az Országház falai között tartotta beszédeit (lásd keretes írásunk), mindig külső helyszínt választott. Ezzel szemben Horn Gyula miniszterelnök 1995-ben a parlamenti szezon kezdetén, a T. Házban arról beszélt, hogy az év eleji országgyűlési politikai értékeléseket rendszeressé, hagyománnyá szeretné tenni. Ehhez a tradícióhoz tért vissza később 2003-ban Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc. Igaz, Orbán sem szokta kihagyni, hogy a tavaszi ülésszak kezdőnapján beszédet tartson a Házban.

A Fidesz elnöke 2015. május 29-én egy nem szokványos, úgynevezett ötév-értékelőt is tartott a Budapesti Történeti Múzeumban, kormányzása ötéves évfordulóján. Ide "létszám-kapacitás miatt" nem engedték be a Népszava, a Klubrádió, a Hócipő újságíróját, de a 444.hu sem kapott akkreditációt, s ezért a Népszabadság nem közölt helyszíni beszámolót a rendezvényről.

Vigadótól a Várkert Bazárig
Éveken át a Vigadóban értékelte az évet Orbán, amit a közszolgálati MTV egyenes adásban közvetített. 1999-ben emiatt elmaradt az előre jelzett, A Bestia című brazil filmsorozat aktuális epizódja. Ellenzékben új helyszínt kellett keresnie, 2004-ben a felújítás alatt álló Vigadó helyett az ELTE lágymányosi épületében tartották a rendezvényt. A következő országértékelés már a Körcsarnokban volt, és új koreográfiát is kapott, hiszen a beszédet országértékelő rendezvények előzték meg, amelyeken Orbán nem színpadon, hanem az emberek között beszélt. Akkor először - és utoljára - SMS-ben szavazhattak a szimpatizánsok, hogy húsz előre megadott témából miről hallanának. Ezután a SYMA-csarnokban, majd a Millenárison várta Orbán a közönséget.Szerző

Világbajnoki ezüstérmes irányító Kisvárdán

A világbajnoki ezüstérmes szerb irányító, Kristina Liscevic a Kisvárda női kézilabdacsapatához igazolt.

 A klub honlapjának beszámolója szerint a 27 éves játékos szerződése fél plusz egy évre szól. Liscevic - aki 2013-ban nyert vb-ezüstérmet - az előző idényben a Vác együttesét erősítette, ősszel pedig Oroszországban szerepelt. Az élvonal utolsó előtti, 13. helyén álló szabolcsi klub pénteken két évvel meghosszabbította a brazil világbajnok balszélső, Samira Rocha szerződését.

Szerző

Világbajnoki ezüstérmes irányító Kisvárdán

A világbajnoki ezüstérmes szerb irányító, Kristina Liscevic a Kisvárda női kézilabdacsapatához igazolt.

 A klub honlapjának beszámolója szerint a 27 éves játékos szerződése fél plusz egy évre szól. Liscevic - aki 2013-ban nyert vb-ezüstérmet - az előző idényben a Vác együttesét erősítette, ősszel pedig Oroszországban szerepelt. Az élvonal utolsó előtti, 13. helyén álló szabolcsi klub pénteken két évvel meghosszabbította a brazil világbajnok balszélső, Samira Rocha szerződését.

Szerző