Előfizetés

Magyar aranyérmek születtek a rövidpályás gyorskorcsolya vb-n

Publikálás dátuma
2017.01.28. 20:29
Liu Shaoang FOTÓ: Liu Shaoang/Facebook
Három érem, közte két arany, továbbá három korosztályos világcsúcs a magyar mérleg az innsbrucki junior rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság szombati napján.

Liu Shaoang egész nap rendkívül magabiztosan versenyzett, 500 és 1500 méteren sem talált legyőzőre, előbbi távon már a negyeddöntőben junior-világrekordot ért el, a fináléban pedig ezt továbbjavítva lett aranyérmes 40.483 másodperces idővel. A 18 éves sportoló sikere nem számít meglepetésnek, ugyanis már a felnőttek között is az egyik legjobb versenyzőnek számít: jelenleg 1000 méteren vezet a világkupában, míg a tavalyi vb-n a legrövidebb távon bronz-, a leghosszabbon pedig ezüstérmes volt.

A magyarok harmadik érme és korosztályos világcsúcsa Jászapáti Petra nevéhez fűződik: a felnőttek között már szintén szárnyait bontogató versenyző 1500 méteren lett harmadik, míg az 500 méteres verseny előfutamában 43.550 másodperccel állította fel a korosztály valaha volt legjobb eredményét. 

Utóbbi távon ugyanakkor nem állhatott dobogóra, mert a négyfős döntőben szabálytalanság miatt kizárták. Érdekesség, hogy Jászapáti felnőtt országos csúcsa 500 méteren jobb a mostani eredményénél, de ebben a sportágban juniorvilágcsúcsot csak juniorversenyen lehet elérni.  A vb vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel, az 1500 méteres szuperdöntővel és a váltók fináléival zárul.

Vízilabda - Szolnoki KO a Debrecen ellen

A bajnoki címvédő Szolnok hazai medencében kiütéssel felérő győzelmet aratott a Debrecen felett, 15 gólos vereséget mérve a hajdúsági együttesre a férfi vízilabda ob I szombati játéknapján.

Az olimpiai és világbajnok Varga Dénes ötször talált be a vendégcsapat kapujába.    

Eredmények, E.ON férfi ob I, 12. forduló:

A csoport:
Szolnoki Dózsa-Közgép - Debreceni VSE 19-4 (6-1, 4-2, 4-1, 5-0)

korábban:
KSI SE - ContiTech-Szeged-Diapolo 7-11 (1-4, 1-1, 1-4, 4-2) 

később:
PVSK-Mecsek Fűszért - Metalcom-Szentes 19.00

vasárnap játsszák:
A-Híd OSC Újbuda - VasasPlaket 20.00

B csoport:

korábban:
EBP-Tatabánya - BVSC-Zugló 11-12 (3-4, 2-1, 3-4, 3-3) 

később:
FTC-PQS Waterpolo - RacioNet-Honvéd 18.00
ZF-Eger - PannErgy-Miskolci Vízilabda Club 18.00
UVSE-Kaposvári VK 19.00

Magyarország a 2021-es és a 2023-as vb-t sem kapta meg

Magyarország a 2021-es és a 2023-as női kézilabda-világbajnokság rendezési jogát sem kapta meg a nemzetközi szövetségtől (IHF), amelynek szombati párizsi tanácsülésén jelölték ki a helyszíneket.

A 2021-es tornának Spanyolország öt városa - Granollers, Badalona, Lleida, Tarragona és Castellón - ad otthont, a 2023-as vb-t pedig Dánia, Norvégia és Svédország rendezi közösen, de a pontos helyszíneket még nem határozták meg. A spanyolok egyetlen ellenfele a magyar pályázat volt, a skandináv trió pedig a magyarok és az oroszok beadványával szemben nyerte el a lehetőséget.

A magyar szövetséget (MKSZ) az IHF tavaly ősszel értesítette a jelentkezési lehetőségről, miután Magyarország a 2021-es és a 2023-as férfi világbajnokság rendezési jogát sem kapta meg. A pályázatban Győr, Veszprém, Budapest, Tatabánya, Szeged és Debrecen szerepelt lehetséges helyszínként. Minden jelentkezőnek szombaton kora délután kellett bemutatnia anyagát az IHF vezetőtestülete előtt.

"A prezentációnk jól sikerült, jónak tartottuk a koncepciónkat, és a felkérés miatt is nagyon bizakodóak voltunk" - nyilatkozta Horváth Gabriella, az MKSZ nemzetközi igazgatója, az európai szövetség végrehajtó bizottságának tagja. Hozzátette, egyelőre nem tudják, mi áll a magyarok számára kedvezőtlen döntés hátterében.

"Nagyon csalódott vagyok, mert sok munkát fektettünk bele, és úgy érzem, nem rajtunk múlt a siker. Akikkel beszéltem, szimpatizáltak velünk, végül mégis más lett a szavazás kimenetele" - nyilatkozta Horváth.

Magyarország 1982-ben és 1995-ben rendezett női világbajnokságot (utóbbit Ausztriával közösen), 2004-ben és 2014-ben pedig Európa-bajnokságot (utóbbit Horvátországgal együtt). Idén decemberben Németország, 2019-ben pedig Japán ad otthont a világbajnokságnak.