Előfizetés

Móriczon, a barnamedvén a Budakeszi Vadaspark "szeme"

Publikálás dátuma
2017.01.29. 13:41
A kép illusztráció! Forrás: Facebook/Budakeszi Vadaspark/Kabai Katalin "Kabka"
Kisiskolásoknak és óvodásoknak tartanak medvelest a Budakeszi Vadasparkban február elején - mondta Jóba Katalin, a vadaspark állattrénere vasárnap.

A tréner elmondta: a február 1-3. közötti program főszereplője Móricz, a barnamedve lesz. A népi hagyomány szerint a téli álmából ébredő medve február 2-án jön ki a barlangjából: ha napos időt talál és meglátja az árnyékát, akkor azon nyomban visszabújik aludni, mert még hosszú lesz a tél. Ha borús időre ébred, úgy a mancsaival kitörli az álmot a szemeiből és elindul táplálék után, ami azt jelenti, hogy hamarosan vége a télnek, s közeleg a tavasz. 

Az óvodás és kisiskolás csoportok a szokásos vadasparki belépő megvásárlása után, a szabad helyek beteltéig, ingyenesen jelentkezhetnek a medvelesre. A vadaspark honlapján közölt információ szerint a programra a meszaros.orsolya@bkvp.hu címen lehet jelentkezni.

Ön "macskás" vagy "kutyás"? - Ideje kibékülni

Publikálás dátuma
2017.01.26. 18:11

Merthogy a kutyák és macskák állítólagos utálata kismiska ahhoz a harchoz képest, amit - és miért pont ebben ne legyen szakadék ember és ember között...? - kutyások és macskások vívnak egymással, mindkét fél állítva: az ő kedvenc állatfajtája az okosabb, szebb, ügyesebb, szeretnivalóbb, stb. Nos, talán mindkét "tábor" meglepetésére japán tudósok közölték, hogy a macskák ugyanolyan jól teljesítenek bizonyos memóriateszteken, mint a kutyák, amiből arra lehet következtetni, hogy a két állatfaj egyformán intelligens lehet. Vagyis: ideje kibékülni. 

A Kiotói Egyetem munkatársaként dolgozó Takagi Szaho szerint a kutyákhoz hasonlóan a macskák is képesek emlékezni az élményeikre, ami azt jelzi, hogy az emberéhez hasonló epizodikus emlékezettel rendelkeznek - írta a BBC News. "Az epizodikus emlékezet az agy introspektív funkciójával van összefüggésben" - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a Behavioural Processes című folyóiratban közölt tanulmányuk egyfajta tudatosságot mutat ki a macskák viselkedésében. A japán szakemberek 49 házi macskát vontak be a vizsgálatukba, és megnézték, hogy 15 perc elteltével mennyire emlékeznek rá az állatok, hogy előzőleg melyik tálból ették ki az ennivalót és melyikhez nem nyúltak hozzá.

A macskák képesek voltak felidézni a "mit" és a "hol" információkat az etetőtálakra vonatkozóan, ami epizodikus emlékezetre utal. A kutatók úgy vélik, a macskák a vizsgált időtartamnál jóval tovább is képesek emlékezni az érintett információkra. A kutatók szerint a macskák a kutyákhoz hasonlóan képesek teljesíteni az olyan mentális teszteken is, mint az emberi gesztusokra, arckifejezésekre és érzelmekre való reagálás.

Takagi szerint eredményeiknek fontos gyakorlati hasznuk van, hiszen a segítségükkel fejleszteni lehet a macska-ember kapcsolatok minőségét.

Élő közvetítéssel leshet be a ritka rétisas-pár életébe, nézze!

Publikálás dátuma
2017.01.25. 17:37
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Az idei évtől két - a korábbinál jobb minőségű és hangot is közvetítő - webkamerán keresztül követhetik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) területén költő rétisas-pár (Haliaeetus albicilla) életét a természetbarátok - mondta el Dombi Imre természetvédelmi őr.

Mint kiemelte, a fokozottan védett madárfaj egyedeinek fészkéhez tavaly kihelyezett kamerát jobb minőségűre cserélték, valamint egy nagyobb látószögű készüléket is kihelyeztek az állatvédelmi szempontok miatt közelebbről nem meghatározott - és a felvételekről sem beazonosítható - költőhelyhez.

"A kamerák segítségével betekintést nyerhetünk e ritka, méltóságteljes ragadozómadár-család mindennapjaiba, a fészeképítéstől a tojásrakáson és a költésen át a fiókák felneveléséig" - fogalmazott Dombi Imre. Elmondta, hogy a faj magyarországi állománya mintegy 300 párra tehető, ebből a DDNPI működési területét jelentő Baranya, Tolna és Somogy megyékben hozzávetőlegesen 150 pár költ.

E ragadozók a legkorábban költő magyarországi madarak közé tartoznak: a párok zöme február második felében már lerakja a tojásait - magyarázta a szakember, akinek várakozásai szerint február első időszakában már - a közvetítés követői számára is észrevehető módon - megsűrűsödnek a madarak fészek körüli látogatásai.

Dombi Imre kitért arra is, hogy elsősorban a tojó ül a tojásokon, a fiókák negyven nap alatt kelnek ki, és két és fél hónap múlva repülnek ki a fészekből. Elmondta azt is, hogy a tavalyi közvetítéseken látott rétisas-pár hím egyede tavaly májusban szándékos mérgezés következtében elpusztult. A tojó egy fiatal hímmel állt össze, így a párváltás miatt várhatóan még a szokásosnál is rizikósabb lesz a költés.

A természetvédelmi őr megjegyezte, hogy eddig félmillió webkamerás megtekintést regisztráltak az erre a célra létrehozott honlapon. Az élő közvetítésért kattintson ide!