Előfizetés

Tiltakoznak a Lukács-szobor eltávolítása ellen

Tiltakozik a Párbeszéd XIII. kerületi szervezete a Fővárosi Közgyűlés azon döntése ellen, amely a kerületi lakosok véleménye ellenére el akarja távolítani Lukács György világhírű filozófus szobrát a Szent István parkból.

A szobor eltávolítása újabb állomása a „Lukács-ellenes” kormányzati, akadémiai és szélsőjobboldali kampányának. Támadás érte a méltán híres filozófus életművét gondozó Lukács Archívumot, a róla elnevezett alapítványt és most Lukács szobrát is - írta az ellenzéki párt. A Párbeszéd arra kérte Tóth József XIII. kerületi polgármestert, hogy lépjen fel a szobor eltávolítása ellen, és ha szükséges, a kerület fogadja be az alkotást, biztosítson neki méltó helyet a Szent István park közelében. Az ellenzéki párt online aláírásgyűjtésbe is kezdett a szobor megmentéséért.

Ön is csatlakozhat az akcióhoz, itt írja alá a petíciót, ha egyetért a PM tiltakozásával!

Balogék szakképzésben tartanák a diákokat

Publikálás dátuma
2017.01.29. 16:50
FOTÓ: Népszava
A jó élmények iskolában tartó erejéről, valamint a szakképzésben bevezetendő ösztöndíjrendszerről is beszélt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fővárosi Káldor Miklós Kollégiumban. 

Olyan ösztöndíjrendszert kívánnak bevezetni, amely a tankötelezettség, vagyis 16 éves kor után is benntartja a diákokat a szakképzésben – fogalmazott Balog, hozzátéve: a tervek szerint minden elvégzett évvel emelkedne az ösztöndíj összege, a bizonyítvánnyal pedig egy induló tőkét is kezébe kapna a fiatal. Balog nem véletlenül mondta ezt, minisztériumának adatgyűjtése szerint megsokszorozódott az iskolaelhagyók száma.

"Már a betegek életét veszélyezteti az orvoshiány"

A Párbeszéd szerint a sürgősségi betegellátásban tapasztalható orvoshiány már a betegek életét veszélyezteti, ezért az ellenzéki párt azonnali béremelést követel a szakellátásban dolgozó orvosok körében.

A párt közleményében Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár aznapi kijelentéseire reagált. Az államtitkár az M1 aktuális csatornán közölte, 2012 óta rögzítik az intézmények adósságállományát, akkor az 32 milliárd forint volt. 2014 januárja és decembere között, ha nem lett volna több konszolidáció is, akkor az intézmények adóssága 49 milliárddal nőtt volna. 2015 áprilisa és 2016 decembere között, vagyis 20 hónap alatt ez a szám 51 milliárd forint volt.

Az államtitkár szerint ez azt jelenti, hogy 2014-ben havonta átlagosan 4,5 milliárddal nőtt az adósság, ami mára 2,5 milliárd forint alá került. A Párbeszéd a közleményében idézett a Magyar Orvosi Kamara legfrissebb adataiból, amelyek szerint 600 orvos hiányzik a sürgősségi ellátásból, továbbá a jelentésből az is kiderül, hogy a szakemberek túlterheltek, a műszakokat sokszor rezidensek látják el, a szakorvosjelölteket gyakran műszakvezetésre kényszerítik.

A Párbeszéd közlése szerint  magyar orvosok sokkal többet dolgoznak, mint más európai kollégáik, ám a külföldi bérek felét sem kapják kézhez. A párt ezért egy majdnem 10 milliárd forintos módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy legalább 50 százalékkal emelkedjenek a bérek a szakellátásban dolgozó orvosok körében - írták.