Koszovó hadsereget kaphat

A pristinai média állítása szerint az új amerikai adminisztráció úgy véli, Koszovónak hadseregre van szüksége, illetőleg azt várják el Belgrádtól, hogy még az európai uniós csatlakozás előtt ismerje el a köztársaság függetlenségét.

James Mattis amerikai védelmi miniszter a pristinai Klan televízió szerint Koszovót egyfajta mintának tartja arra, mi történik akkor, ha az Egyesült Államok vezetésével a nemzetközi közösségek „megvédik az emberi jogokat”. Bár az új washingtoni kormányzat tovább csökkentené a Koszovóban állomásozó amerikai katonák számát, nagyobb döntési jogkört biztosítanának a pristinai belbiztonságnak. Mattis köszönetet mondott Brüsszelnek a Belgrád és Pristina közötti közvetítésért.

Szerző
Témák
Koszovó

Provence-ban a telet már nem is kell elüldözni

Publikálás dátuma
2017.01.30. 06:38

Ősi mezővárosok tengerparti táj, gyönyörű hegyek, mezők tele dicsőséges levendula, szőlő és a csodálatos konyha. Mindez Provence, mely akár nyáron, akár télen látogatjuk meg, biztosan levesz a lábunkról. A táj teszi, vagy a varázslatos illatok, esetleg az itt élők, akik sokkal nyitottabbak, mint bárhol másutt Franciaországban? Mindenki eldöntheti, de egy biztos: egyszer az életben érdemes mindenkinek felkeresnie ezt a vidéket.

Provence egyike Franciaország 26 régiójának. A neve hivatalosan Provence-Alpes Côte d’Azur-nek vagyis rövidítve PACA. Már ebből a névből is látható, hogy mennyire különböző tájak otthona ez a régió. Az apró történelmi falvak meghittségétől, a csillogó gazdagság szinonímájaként ismert Côte d’Azur-on át egészen az alpesi üdülőtelepekig van itt minden. Más arcát mutatja a rekkenő nyárban és a fagyos télben, de mindig különleges.

A történelem sodrában

A francia Riviérát jó 300 éve fedezte magának az angol arisztokrácia. A nedves, hűvös, ködös brit telek elől menekülve találtak rá, és szebbnél szebb villáikkal, szállodáikkal egykettőre megváltoztatták a táj arculatát. Az üdülési szezon itt szinte egész éven át tart.

Miért hívják Provence-nak? Ez a terület egyike volt a mai Olaszország területén kívül fekvő területnek, amelynek sorsát a rómaiak 150-ben úgy rendezték, hogy legyen a neve új provincia “Provincia Narbonnensis”, és a fővárosa Narbonne. Mivel a név túl bonyolult lett, hamarosan Provincia Nostra-ra változtatták, végül pedig röviden csak Provence lett.

A csaknem 32 ezer négyzetkilométernyi területen négymillió ember lakik. Ők a tartomány keleti részén többnyire a turizmusból, míg a nyugati területeken inkább az iparból próbálnak megélni.

A festői kisvárosnak tűnő Aix-en Provence valójában nagyváros, óriási szökőkúttal, óriás platánsorral, óriás körforgalmú térrel. Aix-En Provence-t i.e. 123-ban alapította Caius Sextius Calvinus főkonzul, s ásványforrásai miatt Aquae Sextiae nevet adta. Ezek a 35 fokos hőforrások ma is működnek, és különösen kedveltek. Igazi kulturális központ nyüzsgő élettel Lakói féltve őrzik Cezanne, Stendhal, Zola hagyományait, hiszen ők mind Aix-en Provence szülöttei.

A provence-i illatok otthona

Az igazi Provence bájos és bensőséges hangulatát nem Cannes-ban, Nizzában, vagy Saint Tropez-ben kell keresnünk. Ennek otthona Eze, Grasse és Menton, közel az olasz határhoz.

A tartomány keleti részében, Cannes-tól északra található Grasse hegyoldalba meredeken kapaszkodó városa egy igazi parfümváros, a francia parfümgyártás központja. Üzemlátogatást is lehet tenni, ahol rendszerint az illatok palackba mentését mutatják be a turistáknak, de ugyanilyen érdekes a korhű öreg gyár, ahol hatalmas tartályokban főzik a virágszirmot, és keverik az illatokat. Vásárolhatunk is a Fragonard-ban vagyis a Parfüm Múzeumban.

Orange városát a rómaiak alapították és a veterán harcosok számára virágzó várossá építették. Egykor csodálatos színházából megmaradtak az öltözők, a díszlettárak, függönytartók és egyéb tárgyak. A színház lábánál ma is nagy a forgalom: itt piacozik Orange apraja nagyja. A sokszor merev és túlságosan is önérzetes franciák itt délen nem élnek olyan feszes rend szerint. Befogadóbbak, jámborabbak és hajlandók angolul is megszólalni. Ez a könnyed déli felfogás azzal is igazolható, hogy Provence nagyobb településein még a városnéző buszok a tarifáiból is lehet alkudni.

Színes bábok és a citrom ünnepe

Az egyik dolog, ami Provence-t a legismertebb francia tájegységgé teszi, az a bor és a gasztronómia. Itt már nagyon régen készítenek bort, és a legfinomabbaknak – a termelők szerint - rózsaillata van. Persze mi mást várhatunk egy ilyen illatos tájon? A konyha itt igazán mediterrán. Bőségesen használnak a szakácsok zöldséget, és a tengerparton a tenger összes gyümölcsét. Nem hagyhatjuk ki a hagyományos kenyeret, az úgynevezett fougasse-t, vagy a hagyományos provence-i pörköltet, az úgynevezett Daube-t sem. A marseille-i a klasszikus Bouillabaisse háromféle halból készül, de természetesen rengeteg összetevő adja jellegzetes ízét. Sok étel erősen fűszerezett, tartalmazza a jól ismert Herbes de Provence keveréket mely szárított gyógynövényekből készül.

Februárban az egyik legnagyobb esemény is kapcsolódik a gasztronómiához. Ez pedig a hagyományos Citrom Ünnep Menton városában. Itt aztán karneváli a hangulat citrom-témájú felvonulások zajlanak éjjel-nappal, a gólyalábasok, tűznyelők, zenészek, akrobaták népesítik be a kanyargós utcákat. A program az idén február 11-től március 1-ig tart megállás nélkül. Ha pedig már úgyis itt vagyunk, csak egy ugrás Nizza, ahol szintén február 11-én kezdődik a látványos farsangi karnevál. Az utcákon mindenhol szembe jönnek a hatalmas fejű karneváli bábuk, a „Grosses Tetes”, melyeket évről évre évszázados technikákkal, készítenek a szakavatott mesterek. A modern nizzai karnevál története 1873-ig nyúlik vissza, de a hagyomány a középkorból ered, mikor a köznép így gúnyolta ki a cifra arisztokráciát.

Kicsit olyan, mint a busójárás, csak sokkal színesebb és itt senki nem akar elijeszteni senkit. A tél pedig errefelé magától is elmegy, úgy március elején.

Szerző
Témák
Provence

Oroszország leggazdagabb asszonyai

Publikálás dátuma
2017.01.30. 06:35
Sarapova nemcsak sikeres teniszező, hanem sikeres üzletasszony is. Saját csokoládébrandje is van FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SC
Hajdanán az orosz nőkről sok minden eszébe juthatott az embernek, csak az nem, hogy gazdagok is lehetnek. A szovjet korszakból a sokat dolgozó, a legnehezebb fizikai munkát is vállaló, önfeláldozó asszony képe maradt meg az emlékezetben. Nemcsak Oroszország változott nagyot, vele együtt a nők élete is. A Forbes Magazin orosz változata a Forbes.ru honlapon azokat az oroszországi nőket mutatja be, akik a piacgazdaság körülményei között mesés vagyonra tettek szert.

A Forbes felmérése 2016 leggazdagabb oroszországi asszonyairól korábban készült, azonban a trend nem változott, a felmérés a mai viszonyokat jól jellemzi. Még akkor is, ha minden ilyen felmérés csak a rendelkezésre álló adatok, tények, médiaértesülések összegzésén alapul, és nem törekedhet vitathatatlan számok közlésére.

A sor élén az 53 éves Jelena Baturina áll, akinek a nevétől évekig hangos volt az orosz média. Korrupcióval, visszaélésekkel vádolták. A sorozatos botrányok jellemzésére csak annyit, hogy 1991-ben alapított ingatlanfejlesztő vállalata, az Inteko ügyvédjét 2005-ben a cég székháza előtt agyonlőtték, az igazgatótanács elnökére pedig fejszékkel támadt rá egy banda.

Minden botrányt túlélt a volt moszkvai főpolgármester, Jurij Luzskov felesége, aki nemcsak két lánnyal ajándékozta meg férjét, de az üzleti életben bizonyított rátermettségével is. Vannak, akik ezt vitatják, mondván Baturina lehetett volna akármilyen tehetséges, ha férje nem látja el cégét megrendelésekkel és nem biztosít szilárd hátországot a számára. Vagyonát 1.1 milliárd dollárra becsülik. Volt ez jóval nagyobb is, a gazdasági válság és Luzskov leváltása azonban rontotta az üzleti kilátásokat. Baturina mégis feltámadt. Eladta az Itekot 900 millió euróért, és újabb ingatlanvásárlásokba kezdett.

Baturina békés fészekre talált Londonban. Bár a fészek szó nem pontos, A Buckingham palota közvetlen közelében vásárolt XVIII. századi villa 100 millió fontba került a felújítással együtt. 65 szobájából 25 hálószoba, van itt mozi, fedett uszoda, könyvtár és hatalmas parkoló.

Baturina Londonban sem tétlen. Szállodaipari érdekeltségei vannak Oroszországban, Ausztriában, Csehországban és Írországban. Európában érdeklődési köre kiterjed az alternatív energetikai tervezésre, tavaly pedig Brookline-ban nyitott irodaházakat. E mellett van ideje hódolni hobbijának: régi autókat vásárol, teniszezik és golfozik, mellesleg van egy golfpályával rendelkező üdülőhelye is. Lányai Londonban járnak egyetemre. Ami pedig az egykori vádakat illeti, azok feledve vannak… Jurij Luzskov a RIANovosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva büszkeségéről beszélt, amit felesége tehetsége vált ki belőle.

Új név a leggazdagabb orosz nők listáján: Jelena Ribolovljova 600 millió dolláros vagyonával. Sem tehetség, sem különleges képesség e sikerhez nem volt szükséges, mindössze egy válás a férjétől. Hét évi pereskedés után a békés megegyezés eredményeképpen vált Oroszország második leggazdagabb asszonyává. Volt férjének, a Monacoban élő Dmitrij Ribolovljovnak, a 12. leggazdagabb orosznak nem esett nehezére 7,7 milliárd dolláros vagyonából juttatni Jelenának is. Gazdagságára jellemző, hogy kollekciójában Picasso, Modigliani, Van Gogh és Monet festményeivel büszkélkedhet. Jelena Svájcban él, két lányának sem kell tartania a jövőtől.

Az egykori angol tanárnő Tatjána Bakalcsuk keményen dolgozik a férjével az egyik, ha nem a legnagyobb orosz internet divatcég élén. A Wildberries jelen van szerte az országban, Belaruszba és Kazahsztánba is szállít ruhát és cipőt. 7500 munkatárssal dolgozik. A negyvenéves, háromgyermekes Bakalcsuk vagyonát félmilliárd dollárra becsülik.

Olga Beljavceva a múlt század kilencvenes éveiben csomagolónőként dolgozott egy szovjet konzervgyárban. Innen egy nagy ugrással a privatizált cég vezető gazdasági pozíciójába került, és rátermettségével sikerült egy önálló céget alapítania. Most a gyerekélelmiszert gyártó Progressz vállalat tulajdonosa.

Natalia Lucenko 325 millió dollárjával a vesztesek közé tartozik. Egyetlen év alatt 225 millióval lett szegényebb. Nem úgy, mint Irina Abramovics volt stewardess, aki 16 évig élt a Chelsea futballcsapat orosz tulajdonosával. Válásukkor 150 millió fontot, három londoni házat és sussexi uradalmat kapott. Az öt gyerek ellátásának költségeit is magára vállalta Roman Abramovics. A gazdag orosz nők listáján a hatodik helyet foglalja el 300 millió dollárral a 49 éves üzletasszony. A hetedik is új név a listán: az 58 éves Jevgenyija Gurjeva, aki egy jótékonysági alapítványban tevékenykedik.

A nyolcadik viszont világszerte ismert: Marija Sarapova teniszező, aki a jelek szerint a doppingvétsége miatt sem szűkölködik. Pedig eltiltása után a TAG Heuer, a Porsche és az American Express felmondta a vele kötött reklámszerződéseit. Sarapova azonban sikeres üzletasszony maradt. Az édességektől a napkrémekig sok mindenbe belefogott. Tenisz helyett pedig néhány hetet a Harvard egyetem üzleti kurzusán töltött, hogy még nagyobb jártasságra tegyen szert az üzleti életben. 260 millió dollárnyi vagyonnal rendelkezik.

Natalia Kaszperszkaja érdeme, hogy ő volt az, aki meggyőzte férjét, hogy hozzanak létre egy antivirust fejlesztő céget, ami hamarosan világszerte elismertté vált. A házaspár hamarosan elvált, Natalia azonban még egy ideig társtulajdonos maradt, és megalapozta önálló karrierjét. Létrehozta saját információvédelmi vállalkozását és számos más hazai és külföldi cégben is érdekeltsége van. 240 millió dollárra becsülik a vagyonát, amivel a lista 9. helyét foglalja el.

A tizedik Natalia Filjova a „Szibir” és a „Globus” légitársaság tulajdonosa. 190 millió dollár a vagyona. Az utána következők között van, aki az olajiparban vagy éppen a bankszektorban ért el üzleti sikereket.

Szerző