Orbán megállapodott Botkával

Publikálás dátuma
2017.01.30. 13:25
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Szegednek minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy kiemelkedő regionális központ legyen - monda Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Modern városok program szegedi állomásán, ahol Botka László (MSZP) polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

A kormány és Szeged között hétfőn létrejött együttműködési megállapodás részleteiről szólva a kormányfő kifejtette, olyan fejlesztésekről döntöttek, amelyek kiállják az idő próbáját. Megvalósításuk független attól, "hogyan alakulnak a politikai fuvallatok Magyarországon". Orbán Viktor a tájékoztatón megjegyezte, ritkán adódik lehetőség egy ellenzéki vezetésű önkormányzat és a kabinet közötti tárgyalásra.

A bejelentett beruházások teljes költségét Orbán Viktor mintegy 50 milliárd forintra tette. Hozzátette ugyanakkor, amennyiben a magyar gazdaság növekedése - amely az idén akár a 4 százalékot is meghaladhatja - lehetővé teszi, a még feltételes módban szereplő elképzelések közül is sikerül többet megvalósítani, így az összeg elérheti a 70 milliárd forintot.

A kormányfő a megállapodásban rögzített pontok közül elsőként a 47-es út négysávúsítását említette, amivel olyan észak-déli közlekedési tengely jön létre, amely Szegedet Debrecenen keresztül összeköti Miskolccal. A város regionális közlekedési pozícióját javítja a vegyes funkciójú, vasúti és közúti Tisza-híd mintegy 15 milliárd forintos költségű építése, és ehhez kapcsolódva Makó felé az elővárosi közlekedés fejlesztése - közölte a miniszterelnök.

A kormány vállalja a szegedi repülőtéren a nemzetközi minősítési szabályok változása miatt szükségessé vált technikai fejlesztések finanszírozását és egy új utasforgalmi épület kialakítását is - tudatta a kormányfő.

A megállapodás részeként 200 hektáros iparipark-fejlesztésről is megállapodtak. Ennek egy részén magyar élelmiszer-gazdaság szempontjából is jelentős beruházás valósulhat meg, a másik felén pedig a lézerközponthoz kapcsolódó technológiai parkot alakítanak ki - közölte Orbán Viktor.

A Modern városok program részeként történhet meg a Belvárosi híd rekonstrukciója, a Tisza Szeged főutcája projekt kivitelezése, a belvárosi rakpartok felújítása, a távlati elképzelések között pedig szerepel egy kerékpáros és gyalogos híd építése is. A kormány támogatja a Mars téri buszpályaudvar áthelyezését, hogy a helyén közösségi igényeket kielégítő teret alakítsanak ki. Emellett a Széchenyi tér is visszakaphatja világháború előtti arculatát - mondta a miniszterelnök. Munkacsoportot hoznak létre annak kidolgozására, milyen fejlesztésekre van ahhoz szükség, hogy az országban Szeged legyen az első város, ahol a tömegközlekedés kizárólag elektromos alapon működjön.

A sportcélú fejlesztések közül a kormányfő kiemelte az új fedett uszoda 7 milliárd forintba kerülő építését, egy a teremsportok számára alkalmas csarnok és egy atlétikai centrum kialakítását. Hozzátette: egy fedett atlétikai centrum építése további egyeztetéseket igényel.

Az illegális migrációról szóló újságírói kérdésre reagálva Orbán Viktor hangsúlyozta, a déli határ megerősítése elkerülhetetlen. A határvédelemnek korszerűnek modernek és hatékonynak kell lenni. Rámutatott, mindent meg kell tenni "a tőlünk délre fekvő országok stabilitása érdekében, de képesnek kell lennünk ettől függetlenül megvédeni magunkat".

Az olimpiarendezésről szóló kérdésre a miniszterelnök megjegyezte, a kormány tudomásul veszi, hogy a rendezésről olyan formában születik döntés, amilyenben az emberek ezt akarják. Hozzáfűzte: a népszavazásról az aláírásgyűjtés után tud majd nyilatkozni.

Botka: a sikeres fejlesztéspolitika nemzeti ügy

Botka László hangsúlyozta, alapvető nemzeti ügy, hogy Magyarország a következő időszakban fel tudja használni a rendelkezésére álló európai uniós forrásokat, a Szeged és a kormányzat közötti együttműködés is ezt célozza.

A polgármester közölte: jelenleg 104 fejlesztési projekt van folyamatban a városban, és a miniszterelnökkel 19 további beruházásról tárgyaltak. Kiemelte a szegedi déli híd megépítését és a lézerközpont melletti tudományos ipari park létesítését.

Szerző
Frissítve: 2017.01.30. 14:13

Szijjártó Péter: Martin Schulz téved

Publikálás dátuma
2017.01.30. 13:08
Fotó: Molnár Ádám
Martin Schulz a múlt embere, azt a politikát képviseli, amely a jelen problémáit okozta - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a német politikus előző napi beszédére, amelyet azt követően mondott, hogy a szociáldemokrata párt kancellárjelöltjévé választották.

Szijjártó Péter közleményében azt írta: nyilvánvaló, hogy ugyanazzal a gondolkodással, amellyel a problémát okozták, nem lehet a problémát megoldani. Martin Schulz képtelen változni, így valójában akadályozza az európai biztonság megerősítését, az európai emberek védelmét - fogalmazott a magyar diplomácia vezetője.

A külügyminiszter szerint a szociáldemokrata politikus "az Európai Parlament elnökeként sem tett semmit a terrort magával hozó illegális bevándorlás ellen, most sem az európai emberek megvédése a célja, kizárólag német belpolitikai haszonszerzés miatt bírálja Orbán Viktort".

"Martin Schulz téved. A magyar kormány rendkívül szolidáris Németországgal szemben. Magyarországon keresztül ugyanis nem jut illegális bevándorló Németországba. Megvédjük az unió külső határát, ezzel védjük Németországot is, erre a védelemre rengeteg pénzt költünk, rendőröket, katonákat mozgósítunk, és ehhez a munkához csak a V4-es partnereinktől és Ausztriától kaptunk segítséget, mégsem panaszkodunk az európai szolidaritás hiánya miatt" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, "Martin Schulz ezzel szemben nem csinál semmit, csak vagdalkozik, és megpróbálja megzsarolni azt, aki megvédi".

A közleményben a külügyminisztérium felidézte Martin Schulz beszédét, aki arról beszélt: "az, hogy az európai szolidaritás megbontásának leghangosabb képviselőjét Orbán Victor magyar miniszterelnököt, aki elutasít minden szolidaritást Németországgal a menekültpolitikában, a CSU körbeudvarolja és megtapsolja, a német érdekek nyílt megsértése".

"A menekülteknek a kontinensünkön való fair elosztásáról van szó. Mert a szolidaritás és a fair teherelosztás az európai együttműködés bázisa. Németország szolidáris, ha a más országoknak nyújtott segítségről van szó - pénzügyileg is. Németország szolidáris, ha más országok fenyegetve érzik magukat és betartja a szankciókat is. De a szolidaritás nem egyirányú utca. Ha a szolidaritást egyes országoknál úgy értelmezik: az agráralapok és a struktúratámogatási eszközöknél

"Igen, kérem", az emberekkel való szolidaritásnál "Nem, köszönöm", akkor egy jövendőbeli szövetségi kormánynak a szolidaritás kérdését a menekültpolitikában össze kell kötnie a következő EU-pénzügyi tervezéssel" - idézték az SPD kancellárjelöltje által mondottakat.

Szerző

Lezárják a Belvárost - Itt tilos megállni!

Publikálás dátuma
2017.01.30. 10:58
Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-i budapesti látogatása miatt a város több pontján január 31-én reggel 8 órától február 2
Megírtuk: Már január 31-én lezáratja a TEK az Erzsébet teret és környékét. Erre azért van szükség, mert – amint a Népszava megtudta – a Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-i látogatását megelőző napon, február 1-jén már Budapestre érkezik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és az elnöki stáb egy része. A lezárásból következően a delegáció vagy a Kempinski vagy a Ritz-Carlton hotelben száll meg. Február 2-án nulla órától legkésőbb éjfélig pedig már a Parlament tágabb környékét is lezárják az elnöki vizit miatt.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megállási és várakozási tilalomról kihelyezett tájékoztató plakátja az Andrássy úton, egy társasház bejáratán.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megállási és várakozási tilalomról kihelyezett tájékoztató plakátja az Andrássy úton, egy társasház bejáratán.

Szerző