Előfizetés

Fütyülnek a TEK-re és Putyinra

Sz.P.
Publikálás dátuma
2017.02.01. 06:00
Fotó: Népszava
Holott a TEK már három hete tud az Együtt tüntetéséről, nem emelt kifogást a helyszín ellen, így a párt kételkedik a jóhiszemű joggyakorlásban. Ugyanakkor leszögezték: holnap kifütyülik Vlagyimir Putyint, nem korlátozhatják alkotmányos jogaikat. Az orosz elnök csütörtök délben száll le Ferihegyen, Szergej Lavrov külügyminiszter azonban már ma asztalhoz ül Szijjártó Péterrel.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) jogszerűtlen eszközökkel akarja ellehetetleníteni az Együtt tüntetését, hiszen le akarja zárni az Alkotmány utcát - háborodott fel Juhász Péter. A párt alelnöke szerint a hatóság csak úgy ügyelhet a védett személy, Vlagyimir Putyin biztonságára, hogy közben nem korlátozza mások alkotmányos joggyakorlását. "Nem kérünk a rendőrállamból" - szögezte le hozzátéve, a rendőrség tudomásul vette a bejelentett tüntetést, így nem járulnak hozzá, hogy a központ emberei az általuk már korábban lefoglalt területen megjelenjenek, "jogszerűen ezt nem is tehetik meg, ezért mi mindenképpen ott leszünk, akkor is, ha vízágyúkkal próbálnak megakadályozni ebben". Szigetvári Viktor pártelnök újabb levelet fogalmazott meg Hajdu Jánoshoz, amelyben azt írta a TEK vezetőjének, hogy kételkednek a jóhiszemű joggyakorlásukban mivel "már három hete tisztában vannak a tervezett lezárások helyszínével, illetve azzal is, hogy oda az Együtt demonstrációt jelentett be".

A TEK tegnap közölte, az intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció megtiltását sem, de lehetőséget biztosít a védett személyek biztonságának garantálása és a közlekedési útvonalak biztosítása érdekében számos rendőri intézkedés bevezetésére. A TEK most azt közölte, Szergej Lavrov külügyminiszter és Vlagyimir Putyin elnök kiemelten védett személyek, akiknek védelmét a belügyminiszter utasítására látják el. Ennek érdekében személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket léptettek életbe és ezeket az orosz delegáció látogatása végéig fenntartják.

Biztonságtechnikai berendezést szerelnek az V. kerületi Kossuth Lajos tér és az Alkotmány utca sarkán FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Biztonságtechnikai berendezést szerelnek az V. kerületi Kossuth Lajos tér és az Alkotmány utca sarkán FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

A hatóságok felhívták közlekedők figyelmét arra, hogy az orosz küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelésre, forgalomkorlátozásra, illetve lezárásra kerül sor a fővárosban. Szakaszosan és időszakosan lezárják majd a február 2-án 11 óra 30 perctől 13 óráig, illetve 17 órától 19 óra 30 percig a Liszt Ferenc-repülőtér E portája - 4-es út - M0-s autóút - M3-as bevezető - Kacsóh Pongrác úti felüljáró - Kós Károly sétány - Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalat, valamint az ezt keresztező utakat is. Csütörtökön 0 órától 20 óráig lezárják a Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Báthory utca - Hold utca - Hercegprímás utca - Arany János utca - Nádor utca - Garibaldi utca - Pesti alsó rakpart által határolt területet. A korlátozásokról bővebben a rendőrségi honlapon lehet tájékozódni. A főváros több pontján már január 31-én reggel 8 órától február 2-án 24 óráig várakozási tilalmat rendeltek el, például az Andrássy úton, és az Erzsébet tér környékén. A lezárásból következően az orosz delegáció vagy a Kempinski vagy a Ritz-Carlton hotelben száll meg.

A Magyar Honvédség is kivételes biztonsági protokollt léptet életbe csütörtökön. Amint Putyin különgépei átlépik a határt, teljes légtérzár lép majd életbe. A többesszám indokolt, hiszen a Magyar Idők beszámolója szerint csütörtökön több ugyanolyan Il–96–300 típusú gép is felszáll Oroszországból, különböző időpontokban, ezek egyikén utazik az orosz elnök is, Putyin gépe vagy Szlovákia, vagy Szerbia felől lép majd be a magyar légtérbe. Az elnököt szállító repülőgépet az oroszországi és baráti légtérben orosz vadászgépek kísérik, a magyar egyben NATO-légtér is, így itt a magyar Gripenek kísérik majd, előzetes NATO-engedély alapján. A Magyar Idők összeállítása szerint a több előre kijelölt útvonal közül csak közvetlenül a ferihegyi landolás után dönti el az oroszok biztonsági főnöke, hogy melyiken halad végig a delegáció. A tervezett útvonalakon lehegesztenek minden aknafedelet, miután a közműcsatornákat tűzszerészek átvizsgálták. A tetőkön pedig a TEK mesterlövészei figyelik a terepet.

Ugyanakkor az orosz-magyar tárgyalások már ma megkezdődnek, Lavrov az orosz elnök előtt egy nappal érkezik hazánkba. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, a hivatalos menetrend szerint Szijjártó Péter szerda délután Veronika Szkvorcovát, Oroszország egészségügyi miniszterét fogadja, majd négykor közösen sajtótájékoztatót tartanak. Ezután a Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov tárgyal a külügyminiszterrel, a nap végén pedig Lavrovval értekeznek. Csütörtök reggel Szijjártó Gyenisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal, délben pedig már Putyin gépe landol Ferihegyen.

Páncélozott Mercedes védi
Az orosz elnök, mint minden látogatásán, hazánkban is saját páncélozott limuzinjával fog közlekedni, amely Putyin előtt pár órával landol majd Ferihegyen. Az elnök leggyakrabban használt, Mercedes S600 Pullman Guard típusú, hat és fél méter hosszú kocsija nagyjából 300-350 millió forintba került.
A páncélozott luxuskocsi, 5,1 tonnás, és a legmagasabb ballisztikai besorolású, a nehézfegyverzet sem fog rajta. Defektmentes abroncsain 80 kilométeres sebességgel is tud haladni, ha kilövik a gumikat, robbantás esetén az automatikus tűzoltó berendezés is bekapcsol. Úgy tudni, Putyin speciális páncélautóján kívül a többi járművet a magyar hatóságok bocsátják a delegáció rendelkezésére.

Csütörtökön temetik Vathy Zsuzsát

Publikálás dátuma
2017.01.31. 12:43
Forrás: Facebook/Zsuzsa Vathy
Február 2-án, csütörtökön 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra Vathy Zsuzsát, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, József Attila-, Márai Sándor-díjas írót, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Írószövetség rendes tagját - közölte az MMA.

A közlemény szerint az akadémia saját halottjának tekinti a január 7-én tragikus hirtelenséggel, 76 évesen elhunyt írót.

Vathy Zsuzsa 1940. április 15-én született Pápán. Ott érettségizett, a Veszprémi Vegyipari Egyetemen végzett olajmérnök szakon, 1965-ben vegyészmérnök lett a százhalombattai olajfinomítóban. Első novellája 1968-ban jelent meg, 1970-től újságíró, 1986-tól a Képes 7 gyermekrovatának szerkesztője, 1990 és 1992 között a Kortárs prózarovatának szerkesztője, 1992-től szellemi szabadfoglalkozású, szabadúszó író volt.

Önéletrajzi fogantatású műveiben a gyermek- és ifjúkort, a nemzedéki ellentéteket, a fiatalság helykeresését, az életmódváltás nehézségeit és kudarcait ábrázolta. Erőssége a hiteles, pontos környezetrajz, a dolgok és az atmoszféra realisztikus megragadása volt.

Férje Lázár Ervin Kossuth-díjas író volt. Házasságát, a két író közös sorsát, sorsközösségét Életünk, halálunk (2007) című drámai vallomásában örökítette meg.

Hétfőn búcsúztatják Kékes Zolit

Publikálás dátuma
2017.01.31. 10:41
Forrás: Facebook/Dolly Hivatalos Oldala
Rajongói a gyászoló családtagokkal együtt vehetnek végső búcsút Kékes Zoltántól, a Hungária együttes gitárosától, a Dolly Roll zenekar vezetőjétől - írja a Bors. 

A zenész szerettei közleményben tudatták, hogy február 6-án, 18 órakor a Pasaréti Páduai Szent Antal-templomban közösségi szentmisét tartanak, amelyre szeretettel várják minden barátját és ismerősét. Ugyanakkor a temetése szűk családi körben zajlik majd. Kékes a január 20-án hunyt el még barátai számára is váratlanul, ugyanis titkolta súlyos betegségét.