Putyin Budapesten - Szijjártó elmondta, hogy mi van

Publikálás dátuma
2017.02.02. 12:03
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Gyenyisz Manturov orosz i
Éljen a megbonthatatlan szovjet-magyar barátság.... vagy majdnem. Még szorosabbra fűzik Magyarország és Oroszország együttműködését a nehézipari fejlesztési együttműködésben a technológia-intenzív ágazatokat illetően - ezt mondta az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten, és valljuk be ennek a mondatnak is van némi déja-vu hangulata Magyarországon. 

A távirati iroda tudósítása:

A Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tartott megbeszélését követően úgy nyilatkozott, hogy elsősorban harmadik piaci tendereken magyar és orosz vállalatokat közös részvételre és fejlesztésekre ösztönöznek. Mint mondta, ezek közül kiemelkedik az egyiptomi vasúti tender, amelyen magyar és orosz cégek bizonyították, hogy képesek közösen versenyképes ajánlatot tenni. Egyelőre az egyiptomi vasúttársaság ugyan nem döntött az ügyben, de hogy sikeres legyen a magyar-orosz konzorcium, az Eximbank hitelajánlatát szerdán meghosszabbították, így továbbra is versenyben vannak a megrendelésért - magyarázta Szijjártó Péter.
A külügyminiszter kifejtette: a nehézipari együttműködés keretében a Dunaferr helyzetét hasonlóan látják, egyetértenek abban, hogy hatalmas lehetőségek kínálkoznak. Az orosz fél tavaly 20 millió eurót fektetett be, idén pedig ezt az összeget is meghaladják az orosz befektetések, így a Dunaferr további működése, bővülése biztosított - mutatott rá.
Mint mondta, megállapodtak arról is, hogy a magyar-orosz űrkutatási programokat folytatják, ez az együttműködés eddig is kifejezetten sikeres volt. Oroszország bizonyos fázisokat kifejezetten magyar beszállítókra, fejlesztőkre bízott eddig is, így Magyarországon erre komoly exportképes ipar alakult ki, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy 200 millió forinttal támogatja ennek a programnak folytatását, a jövőben pedig az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt szentel ennek az együttműködésnek - közölte.
Szijjártó Péter kitért rá: a sikertörténetként minősíthető mezőgazdasági technológiai beruházásokat követően a magyar vízipari beruházásokat is ösztönzik Oroszországban, a cél az, hogy minél több orosz város vízrendszerének működtetésében a Fővárosi Vízművek vezető szerepet kapjon.
Megjegyezte: szerdán a magyar kormány döntött arról, hogy négy Magyarországon található orosz ortodox templom felújítására 2,4 milliárdot forint különít el a költségvetésben.
Kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta: Magyarország fenntartja eddigi álláspontját, amely szerint a szankciók kudarcot vallottak politikai és gazdasági szempontból is, fenntartásuk nemcsak Oroszországnak, hanem Európának is komoly károkat okoz, és "az lenne a legjobb, ha a szankciókat megszüntetnék".
Közölte: a szankciók miatt az elmúlt három évben 6,7 milliárd dollár exportlehetőségtől esett el a magyar gazdaság, 2013 óta ennyivel csökkent az Oroszországba és a volt szovjet tagköztársaságokba irányuló magyar export. "Hosszú távon ezt szeretnénk ledolgozni" - fogalmazott.

Szerző

Putyin Budapesten - "Orosz befolyás-szűrőt" hozna létre az LMP

Az LMP a parlament nemzetbiztonsági bizottságán belüli albizottság létrehozását kezdeményezi az "orosz befolyásszerzés" szűrésére. Szél Bernadett, a párt társelnöke elmondta, hogy az albizottság vizsgálná az orosz befolyást a médiumoknál, továbbá szeretnék látni, melyek azok a politikai mozgalmak és pártok, amelyek az orosz befolyásszerzés közvetítőjeként ténykednek Magyarországon. 

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin barátsága arra a szintre jutott, hogy a magyar miniszterelnök nemcsak a haza érdekében cselekszik, hanem az Európai Unióban is egyfajta lobbistaként tevékenykedik, amivel nemcsak Magyarországnak árt, hanem az európai közösségnek is- jelentett ki a politikus, aki szerint már nem két nemzet jó vagy pragmatikus viszonyáról van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy a miniszterelnök gazdasági előnyöket remél a Putyinnal való együttműködéstől, ez azonban - hangsúlyozta - nem esik egybe Magyarország gazdasági és politikai érdekeivel.

Heltai László, a párt gazdaságpolitikai szakszóvivője arról beszélt, hogy Magyarország függésben van Oroszországtól, és ez az energia területén nyilvánul meg leginkább. Minden országnak nemzeti érdeke, hogy a felhasznált energiát saját forrásból nyerje és ne függjön egyetlen nagyhatalomtól se - hangoztatta, hozzátéve: a magyar kormányok eddig semmit sem tettek a függés megszüntetésére, és "ehhez jön még a veszteséges paksi beruházás a harmincéves hitellel", amelyről - mondta - már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elismerte, hogy hátrányos.

A LMP aktivistái egy molinót függesztettek ki a "titkos paksi paktum felmondásáról" szóló "megállapodás" szöveggel: Szél Bernadett szerint csütörtökön ezt kellene aláírnia Orbán Viktornak és Vlagyimir Putyinnak.

Szerző

Helyenként javult a levegő minősége

Budapesten és számos más településen már elfogadható a levegőminőség, de még mindig vannak települések, ahol veszélyes szintű a légszennyezettség.

A magas szállópor-koncentráció miatt csütörtökön már a települések többségét - köztük a fővárost - az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel jelölték az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén. Keleten és nyugaton magasabb a légszennyezettség. Továbbra is veszélyes a levegő minősége Miskolcon, Sajószentpéteren és Szengotthárdon. Nyíregyháza, Oszlár, Putnok, Sopron, Szombathely és Ajka levegőjét egészségtelennek minősítették, Mosonmagyaróvár, Győr, Debrecen, Hernádszurdok és Kazincbarcika levegője kifogásolt.

Szerző