Bezárja budapesti irodáját a Dow Jones

Átszervezi az Amerikán kívüli egységeit a Wall Street Journal kiadója, a Dow Jones a költségek csökkentése érdekében, a leépítésnek áldozatául esik a budapesti iroda is - közölte a Portfolio csütörtökön.

Az internetes gazdasági lap cikke szerint a kiadóvállalat, a Dow Jones & Co. a zuhanó árbevételek miatt átszervezi néhány európai és ázsiai kirendeltségét a költségek további csökkentése érdekében. Az átalakítás során a Dow Jones egész kontinenst lefedő irodákat hoz létre az eddig önálló irodaként működő egységek helyett.

A Portfolio Fehér Margittól, a WSJ magyarországi vezető munkatársától megtudta, hogy a kiadó bezárja budapesti szerkesztőségét.

Szerző

309,29 forinton az euró

Publikálás dátuma
2017.02.02. 09:47
Fotó: Thinkstock
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az euró jegyzése a szerda esti 309,81 forintról csütörtök reggel fél kilencre 309,29-re csökkent. A dollár jegyzése 288,23 forintról 286,86 forintra csökkent, a svájci franké pedig 289,86 forintról 289,32-re.

Az euró erősödött, jegyzése szerda este 1,0748 dolláron, csütörtök reggel 1,0784 dolláron állt.

Szerző

Összecsapások a bukaresti tömegtüntetésen

Publikálás dátuma
2017.02.02. 09:28
Sepsiszentgyörgyön is tiltakozó akciókat tartottak FOTÓ: MTI/VERES NÁNDOR
Több incidens is történt a bukaresti kormányellenes megmozduláson, amely szerda késő este ért véget. A kabinet épülete előtti összegyűlt mintegy 100 ezres tömegből többen helyi idő szerint tíz óra után petárdákkal dobálták meg az épületet védő csendőrséget. Tagjai könnygázzal válaszoltak. Elsősorban a bukaresti focicsapatok szurkolói tartózkodtak ott, ahol a dulakodás kezdődött. A tömeg békés fele ezután azt kezdte skandálni: „erőszak nélkül”. Négy csendőr és két polgári személy sérült meg, s 20 személyt vettek őrizetbe. A rendőrség több Molotov-koktélt, késeket kobzott el.

Amiatt vonultak több tízezren vonultak az utcára országszerte, mert a kormány sürgősségi rendeletben fogadta el a Btk-módosítását, illetve elküldte a közkegyelem-törvénytervezetet a parlamentnek – írta a Transindex portálja. Tüntettek több erdélyi városban is, köztük Kolozsváron, illetve Sepsiszentgyörgyön. Egyes román hírforrások szerint szerdán országszerte csaknem 300 ezer ember tüntetett Romániában Sorin Grindeanu-kormánya lemondását és a Btk-t módosító kormányrendelet visszavonását követelve. A rendelettel enyhítették a hivatali visszaélésre vonatkozó cikkelyt. A rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás.

Románia hat partnere - Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok - kéri Románia kormányát, ne akadályozza a korrupcióellenes harcot - derül ki a külképviseletek által az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményből. „Mi, Románia nemzetközi partnerei és szövetségesei, mélységes aggodalmunkat fejezzük ki Románia kormányának 2017. január 31-e éjszakai akciójával kapcsolatban, amely aláásta Románia tíz évi, jogállamiságra törekvő és korrupcióellenes lépéseit” - olvasható az angol nyelvű közleményben. Az idézett dokumentum szerint a vitatott rendelkezések veszélyeztetik Románia partnerségi kapcsolatait. Az aláírók szerint a kormány akciója szembement az igazságszolgáltató testületek, a civil társadalom hiteles szereplői és a román állampolgárok egyhangúlag megfogalmazott véleményével és "nem tesz mást, mint súlyosan csorbítja Románia pozícióját a nemzetközi közösségben, kockáztatva a közös, az Európai Unió és NATO alapelvein nyugvó partneri viszonyokat". "Reméljük, hogy Románia kormánya visszafordítja ezt a szerencsétlen folyamatot" - teszi hozzá a közlemény, amely szerint, ha valóban szükség van a vitatott törvénymódosításokra, ezeket csakis az összes érintett fél meghallgatásával, hiteles és megalapozott folyamat eredményeképpen lehet meghozni. Az aláírók között lévő uniós országok képviselői az Európai Bizottság Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusára figyelmeztetnek, amelynek keretében a közelmúltban újabb jelentés látott napvilágot. Az aláírók emlékeztetnek, hogy a jelentés szerint a korrupcióellenes harcot nem szabad leállítani, ellenkező esetben a mechanizmus lezárása nem történhet meg. A nyilatkozat EU-tagságú aláírói remélik, hogy Románia olyan utat fog bejárni, amely lehetővé teszi az Európai Bizottságnak, hogy lezárja az ellenőrzési mechanizmust - derül ki a közleményből, amelyet a Transindex.ro portál idézett.

Közben a kormány ellen bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a parlamentben. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt nyilatkozta, azok, akik kezdeményezték a bizalmatlansági indítványt, nem kérték a szövetség támogatását, és arról, hogy megszavazzák-e, majd „a megfelelő pillanatban” döntenek. „Nem ismerjük az indítvány szövegét. Nem kérték támogatásunkat az indítványhoz. Nem kerestek, majd döntünk a megfelelő pillanatban. (...) Még nincs itt a megfelelő pillanat” - jelentette ki a parlamentben az RMDSZ szövetségi elnöke.

Szerző