Előfizetés

Heidi Löke távozik Győrből

Heidi Löke, a Győr női kézilabdacsapatának jelenleg várandós norvég beállósa a következő szezontól két évig a norvég Storhamar játékosa lesz. A klub honlapja szerint a 34 éves, olimpiai bajnok kézilabdázó szerda este, a csapat aktuális mérkőzésének szünetében írta alá szerződését.

Löke így csatlakozik majd testvéréhez, Liséhez, akinek párja, Arne Stenstad az együttes vezetőedzője. A tapasztalt beállós úgy állapodott meg a szerény költségvetésből dolgozó csapattal, hogy nem költözik Hamarba, a klub székhelyére, hanem Sandefjordból jár majd át az edzések egy részére, e mellett pedig otthonában végez egyéni tréningeket.

Érdekesség, hogy a Storhamar 2015-ben nem kapta meg az első osztályú induláshoz szükséges klublicencet, mert nem teljesítette a pénzügyi feltételeket. A háromszoros Európa-bajnok beálló fizetése azonban nem terheli a klubkasszát, ugyanis bérét helyi vállalkozók állják majd.

Löke 2011 óta volt a Győri Audi ETO játékosa, a csapattal kétszer nyert Bajnokok Ligáját. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok norvég beállós novemberben jelentette be, hogy második gyermekét várja, ezt követően pedig párjával hazaköltözött Sandefjordba.

A svéd, akit sehol sem szeretnek

Sem Izlandon, sem új munkahelyén, Norvégiában nem szeretik Lars Lagerbäcket, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát.

A 68 éves svéd szakembert nemzeti hősként tisztelték Izlandon, hiszen szakvezetőként az ország futballtörténetének legnagyobb sikerét érte el csapatával. Az izlandiak már azzal a selejtezősorozat egyik legnagyobb meglepetését okozták, hogy kijutottak a tavaly nyári franciaországi Európa-bajnokságra.

A csapat a magyar válogatottnak is komoly nehézségeket okozott a csoportkörben, Bernd Storck együttese a 88. percben tudott egyenlíteni (1-1) és pontot menteni az északiak ellen. Az izlandiak a magyarok mögött a második helyen jutottak be a nyolcaddöntőbe, ahol folytatták szenzációs szereplésüket, és 2-1-re nyertek Anglia ellen. A végállomást a negyeddöntő jelentette számukra, ahol 5-2-re kikaptak a későbbi ezüstérmes, házigazda francia válogatottól. Az Eb után Lagerbäck elbúcsúzott Izlandtól, és bejelentette, hogy visszavonul a labdarúgástól.

Ezért élték meg árulásként Izlandon, amikor kiderült, hogy a szakember Norvégiában folytatja a munkát, és Per-Mathias Högmót váltja, akivel a nemzeti csapat négy mérkőzéséből hármat elveszített a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőin. Lagerbäckkel szemben az az elvárás, hogy juttassa ki az együttest a 2020-as Európa-bajnokságra, a vb-selejtezőket arra használhatja, hogy kialakítsa a következő kvalifikációs sorozaton eredményesen szereplő gárdát.

Lagerbäck kinevezését Norvégiában sem fogadták kitörő örömmel, ahol köztudottan nem szeretik a svédeket. Ráadásul a szakember tovább fokozta a feszültséget azzal a bejelentésével, hogy nem költözik Norvégiába, hanem hazájából végzi munkáját, ami a svédek szerint óriási tiszteletlenség.

Ötvenkét évig futott

Az 1970-es Boston Marathon győztese, Ron Hill 52 év és 39 nap után múlt vasárnap nem indult el futni.

A 78 esztendős Hill az elmúlt több mint öt évtizedben időjárástól függetlenül minden nap lefutott legalább egy mérföldet, még azt követően is, hogy 1993-ban eltörte a szegycsontját egy autóbalesetben. Végül csak súlyos egészségügyi problémája miatt hagyott fel szenvedélyével.

Hill szombaton 400 méter megtétele után erős fájdalmat érzett szívében, azonban lassan, de biztosan megtette az egy mérföldhöz szükséges további 800 métert is. „Úgy éreztem meghalok, de nem adtam fel. Azonban nincs más választásom, abba kell hagynom a futást. Tartozom ennyivel a feleségemnek, a családomnak, s persze magamnak is” – nyilatkozta Hill, aki kihagyás nélkül 19.033 napon futott legalább 1600 métert. S mint mondta, nem tett le arról, hogy újra futni kezdi majd a napi mérföldeket, amennyiben orvosai kezelni tudják problémáját.