Előfizetés

Orbán az olaszokra számít

Publikálás dátuma
2017.02.03. 14:39
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy ha megváltozik Olaszország álláspontja a bevándorlás kezelésével kapcsolatban, akkor komoly előrelépést lehet elérni, sikerülhet ugyanis az Európai Unió határain kívül megállítani a migránsáradatot.

A kormányfő erről pénteken nyilatkozott a közmédiának az EU állam- és kormányfőinek informális csúcstalálkozójára érkezőben, a máltai fővárosban, Vallettában. A tanácskozás délelőtti munkaülésének témája a migráció.

Orbán Viktor azt mondta, az új kormánnyal Olaszország csatlakozhat azokhoz az országokhoz, amelyek - köztük Magyarország - szerint a helyzet tarthatatlan, az unió által a bevándorlás ügyében eddig követett irány rossz, az a jó, amelyet Magyarország követett. Tehát nem beengedni kell a migránsokat, és utána megoldani a problémáikat, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és "nem szabad beengedni a problémát a területünkre" - fogalmazott.

Szerinte ha "Olaszország is csatlakozik a mi klubunkhoz, akkor az azt jelenti, képesek lehetünk arra, hogy Líbia parti vizeinél megakadályozzuk az áthajózást, és képesek leszünk arra, hogy visszavigyük a migránsokat Líbiába, ahelyett, hogy beszállítanánk őket Európába".

A kormányfő egy kérdésre válaszolva beszélt Donald Trump amerikai elnök azon rendeletéről is, amellyel hét muzulmán többségű ország állampolgáraira beutazási tilalmat vetett ki.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, meglepetéssel figyeli azokat "a neurotikus európai reakciókat, amelyekkel minősítgetik az Egyesült Államok döntését". Az Egyesült Államok nem tagja az EU-nak, egy független állam, és mint független államnak joga van meghatároznia a saját határ-, kül- és migránspolitikáját is - jelentette ki.

Az amerikai vezetés úgy döntött, bizonyos államok polgárainak nem ad vízumot, "az Egyesült Államoknak ehhez joga van" - nyomatékosította, hozzátéve, "teljesen mindegy, hogy mi erről mit gondolunk, ez nem az európaiak ügye". "Nekünk magunkra kell összpontosítani, a saját ügyeinkkel kell foglalkozni, és nem az Egyesült Államokat kell minősítgetni" - mondta a miniszterelnök.

Az idei első félévben Málta tölti be az Európai Unió soros elnökségét.

Leváltják Papcsák Ferencet

Publikálás dátuma
2017.02.03. 13:57
Fotó: Tóth Gergő
A Fidesz országos vezetése úgy döntött, leveszi Papcsák Ferencet, a XIV. kerület korábbi polgármesterét és országgyűlési képviselőjét a választókerületi elnöki posztról - értesült a 24.hu. A portál információi szerint a döntésről hivatalosan még nem tájékoztatták a zuglói pártszervezetet.

A várható személyi változás tényét Pesti Imre, a Fidesz fővárosi regionális igazgatója is megerősítette. Pesti szerint bár jogilag nem volt összeférhetetlenség, Papcsáknak az MNB-s tisztség mellett nem jutott ideje arra, hogy a kerület ügyeit intézze. A váltás mellett szólt az is, hogy általában a vk-elnökök indulnak majd a 2018-as országgyűlési választáson is, ez azonban már jogilag is összeférhetetlen lenne.

Úgy tudni, Papcsák utódja így nagy valószínűséggel a 2018-as képviselőjelölt Jelen Tamás, korábbi XI. kerületi alpolgármester lesz. Jelent tavaly márciusban „hozták át” Zuglóba, ahol a tulajdonosi és közbeszerzési bizottság tagja lett.

Majtényi mellé áll az LMP is

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.02.03. 13:35
Fotó: Népszava
Támogatja Majtényi László köztársasági elnök-jelölését az LMP – értesült a Népszava. Ezt Schmuck Erzsébet frakcióvezető és Ungár Páter, a párt elnökségi tagja jelentette be. Úgy tudjuk, az LMP meghallgatta Majtényit, és mert szimpatikusnak találták az elképzeléseit, úgy döntöttek, mellé állnak. Délelőtt szerettük volna szóra bírni az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) elnökét, aki azt ígérte, az LMP sajtótájékoztatója után áll a rendelkezésünkre, mert úgy tudja, ott majd olyasmi hangzik el, amire reagálnia kell.

A volt adatvédelmi biztost, az ORTT egykori elnökét január 2-án kérték fel civilek, hogy legyen a baloldali ellenzék közös köztársasági elnök-jelöltje. Egyben a pártokat is arra hívták fel, hogy sorakozzanak fel az EKINT elnöke mellé. Ahhoz, hogy Majtényi államfő-jelölt legyen, 40 parlamenti képviselő támogató aláírására van szükség.

Majtényi két nap gondolkodás után igent mondott a civileknek. Facebook-oldalán arra kérte a pártokat, akkor támogassák, ha feltételeivel elégedettek. Feltételei között szerepel, hogy helyre kell állítani a köztársaságot, népszavazást kell tartani az (új) alkotmányról. Szabad és tisztességes választásokkal kell biztosítani, hogy a választópolgároknak valódi lehetőségük legyen időről időre leváltani a kormányzati hatalom gyakorlóit, az állam gondoskodjon arról, hogy minden tagja emberhez méltó életet élhessen, illetve hogy az állam a legszigorúbb eszközökkel küzdjön a korrupció ellen.  

Elsőként az MSZP állt Majtényi mellé, majd a Párbeszéd, az Együtt, a DK, a Liberálisok, a független Kónya Péter. Ha 40 parlamenti képviselő támogatja az EKINT elnökét, már biztos, hogy a májusi köztársasági elnök választáskor hivatalos jelöltként Majtényi László felszólalhat majd a parlamentben. Erre most már minden esélye megvan, hiszen a Demeter Márta kiválásával 28 tagúvá vált MSZP-frakció, a most bejelentett 5 tagú LMP-frakció, a függetlenek közül a 4 DK-s képviselő mellett az Együtt két és a Párbeszéd egy képviselője is támogatja jelölését, ahogy Fodor Gábor és Kónya Imre is. Ez 42 képviselőt jelent, s ha Demeter Márta és a szintén független Kész Zoltán is Majtényit támogatja, akár 44 képviselő aláírása is összejöhet a köztársasági elnöki jelöltséghez.

Majtényi egyébként vasárnap felszólal a Bibó István Közéleti Társaság évi nyilvános évértékelő konferenciáján, amelyet A köztársaság állapotáról címmel rendeznek. A „Majtényi László évértékelője” címmel kiküldött meghívó szerint az államfő-jelölt mellett Péterfy Gergely József Attila-díjas író, Sz. Bíró Zoltán történész, valamint Bródy János Kossuth-díjas művész tart még előadást. A rendezvény házigazdája Kuncze Gábor.