Előfizetés

"Trump a Nyugat biztonságával játszik"

 "Donald Trump amerikai elnök a nyugati világ biztonságával játszik" - jelentette ki Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a Der Spiegel című német hírmagazinnak adott interjúban.

A hetilap szombati számában megjelenő interjúból előzetesen ismertetett részletek szerint Martin Schulz hangoztatta szerinte Donald Trump "a demokráciát és a Nyugat biztonságát súlyosan veszélyeztető politikát folytat."

Hozzátette, hogy az amerikai kormány tevékenysége egy "kultúrkampf" kezdetét jelzi, és ezt Angela Merkel nem nézheti tétlenül. A kancellár "nem hallgathat" Washington "elfogadhatatlan" döntéseiről - húzta alá Martin Schulz, elviselhetetlennek nevezve a számos muzulmán többségű ország polgáraira elnöki rendelettel kivetett átmeneti beutazási tilalmat. Mint mondta, "ha Trump buldózerrel ront rá értékrendünkre, világosan ki kell mondani, hogy ez nem a mi politikánk".

Arra a kérdésre, hogy mit érdemes megtanulni Trump elnökválasztási kampányából, az SPD kancellárjelöltje azt mondta, hogy egyetlen egy dolgot, mégpedig azt, hogy "semmiképpen sem szabad ilyen választási kampányt folytatni".

"Ennyi alattomosság, és a demokrácia fenntartásához szükséges közmegegyezés összes határának ledöntése láttán elakad a lélegzetem" - mondta Martin Schulz.

Bírálta Horst Seehofer bajor miniszterelnököt, a jobbközép CSU - az Angela Merkel vezette CDU testvérpártjának - elnökét, amiért a napokban elismerően szólt Donald Trump kormányzási stílusáról. "Veszélyes idők köszöntenek ránk, ha nem az ügyet magát nézzük, hanem csak a formát, mint Horst Seehofer" - mondta a szociáldemokrata kancellárjelölt a Der Spiegelnek.

A vitatott elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok hét, muzulmán többségű országból - Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből - azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztette a beutazást, Szíriából pedig határozatlan ideig nem fogad menekülteket, és 120 napra leállította teljes menekültprogramját.

Horst Seehofer a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta, hogy az új amerikai elnöknek "teljesen más politikai stílusa van, mint amihez itt Európában hozzászoktunk évtizedek alatt". Donald Trump "következetesen és sebesen beváltja választási ígéreteit, pontról pontra", míg "mi Németországban először létrehoznánk egy munkacsoportot, aztán egy ellenőrzési csoportot, majd egy végrehajtási csoportot". Mindez azonban "hangsúlyozottan nem azt jelenti, hogy helyesnek tartom Trump valamennyi intézkedését" - emelte ki Horst Seehofer.

MSZP: reméljük eredeti a nyilvánosságra hozott jelentés

Üdvözöljük, hogy követelésünknek megfelelően a kormány az átláthatóságot, a nyilvánosságot választotta az OLAF-jelentéssel kapcsolatban. Ugyanakkor reméljük, hogy a most nyilvánosságra hozott dokumentum az eredeti, nem manipulált verziója a jelentésnek - írja közleményében az MSZP.   

További elvárásunk, hogy elfogulatlan és pártatlan vizsgálat tisztázza, milyen mértékben felelősek az ügy érintettjei. Akiről kiderül, hogy bűnözött, az üljön, és fizesse vissza a pénzt.

"Fejeket akarok látni a porba hullani"

Mihamarabb elinduló, valós eredményt hozó, a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapó eljárásokat sürgetett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásával kapcsolatos jelentése nyomán pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az LMP fővárosi képviselője.

"Őszintén megmondom, hogy fejeket akarok látni a porba hullani" - jelentette ki Csárdi Antal, aki "Európa legnagyobb korrupciós botrányának" nevezte az ügyet. Szorgalmazta, hogy a jelentésben negatív színben említett politikai közösségek vezetői vonják le a konzekvenciákat és vállalják a politikai felelősséget. 

Nem lehetünk tovább következmények nélküli ország - fogalmazott, megjegyezve, hogy elemzik a jelentés tartalmát, s amennyiben a kormányzat vagy a városvezetés nem teszi meg a szükségesnek látott feljelentéseket, akkor ők lépnek.   

Az olimpiarendezésről szóló referendum kapcsán Csárdi Antal arról beszélt: mindenki szeretné, ha Budapest ötkarikás játékokat rendezhetne, a kérdés az, hogy az ehhez szükséges pénzt erre a célra kell-e elkölteni. "Arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy "hány fontosabb dolog van ma előttünk, amit meg kell oldanunk, és tudunk finanszírozni ebből a háromezer milliárd forintból", és mik azok - mondta.