Jazz;MÜPA;Magyar Jazz Szövetség;Jazz Showcase;

2017-02-04 06:45:00

Jubiláló dzsessztehetségbörze

Ezen a hétvégén már tizedik alkalommal rendezi meg a Müpa a Jazz Showcase elnevezésű fesztiválját. A délutáni koncerteken a műfaj legfiatalabb nemzedékét, esténként pedig nemzetközi sztárokat felvonultató program 2008-as indulása óta a közép-európai régió legjelentősebb tehetségbörzéjévé nőtte ki magát. A nyolcvan közreműködő művész képviseletében Bágyi Balázs dobos-zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség elnöke; míg a Budapestre látogató nemzetközi szakértők közül Steve Rubie, a patinás londoni 606 Club vezetője válaszolt kérdéseinkre.

Az idei tehetségbörzére kilenc fiatal zenekar kapott meghívást, amelyek neve még nem túlságosan ismert, de tehetségük és eddigi szakmai eredményeik alapján megérdemlik legalább a felsorolást: Balogh Gyula Quartet, Girly Groove, Gino’s B Version, Jazzbois, Horváth Cintia Quintet, Ludányi Tamás Quartet, Cymbal Rush, Vörös Janka e-Series és Tony Snétberger Quartet. A produkciókat nemzetközi zsűri értékeli, amelyben részt vesz az amerikai Howard Mandel, a Jazz Újságírók Nemzetközi Szövetségének (JJIA) elnöke, Momchil Georgiev, a Bolgár Nemzeti Rádió jazz-szerkesztője, John Cumming, a legnagyobb londoni jazzfesztivál igazgatója, valamint a hazai szakma képviseletében Babos Gyula gitárművész-zeneszerző (a zsűri elnöke), Pallai Péter és Zipernovszky Kornél jazz-szakírók. A zsűri mellett a közönség is szavazhat a produkciókra, s a kiválasztott legjobbak hamarosan újra zenélhetnek majd a Müpában, valamint a Magyar Jazz Szövetség és a Zempléni Fesztivál is fellépési lehetőséget biztosít számukra.

A Jazz Showcase-nek az alapítás, vagyis 2008 óta állandó szakértője, tanácsadója a világszerte elismert londoni jazzklub, a 606 vezetője, Steve Rubie, akit a magyar jazzélettel való kapcsolatáról kérdeztünk. „Amikor a 2000-es évek elején először láttunk vendégül magyar muzsikusokat a 606-ban, naivan még azt gondoltam, hogy én teszek gesztust, szívességet a számomra ismeretlen zenészeknek a londoni fellépéssel. A véleményem azonban hamarosan megváltozott: az elmúlt tizenöt évben legalább ugyanannyit tanultunk tőlük, mint ők tőlünk. Olyan művészekkel dolgoztam, mint Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán vagy a fiatalok közül Fábián Juli, Bolla Gábor; 2008-ban pedig egy informális csereprogramot is beindítottunk a Budapest Jazz Klubbal. Évről évre örömmel teszek eleget a Müpa meghívásának, mert úgy érzem, ez az okosan szerkesztett program tökéletes egyensúlyt talál a különböző nemzedékek között, miközben műfajilag és stilárisan is kivételesen széles palettát kínál.”

Ma este, a Fesztivál Színházban a Bágyi Balázs New Quartet vendége a napjaink leginnovatívabb kínai jazzmuzsikusának tartott trombitás, Li Xiaochuan lesz. Bágyi Balázs dobos, zeneszerző, zenekarvezető – s nem mellékesen a Magyar Jazz Szövetség elnöke – a produkcióról a Népszavának elmondta: „Végleg le kellene számolni itthon is azzal az elavult nézettel, hogy egy dobos ne írhatna teljes értékű, jó zenét. Tony Williamsnek zseniális számai vannak, Jack DeJohnette kiválóan zongorázik is. Ha végignézünk a műfaj történetén, rengeteg nagyszerű dobos-zenekarvezetőt és sikeres produkciót találunk. Ilyen volt az Art Blakey and Jazz Messengers, Max Roach zenekarai, a Buddy Rich Big Band vagy a maiak közül Brian Blade zenekara, a Fellowship. Vezető alkat vagyok, úgy érzem, van közölnivalóm, de sohasem tolom a dobot előre, hagyom a többieket kibontakozni a zenében. Az én témáimban a dallam van a középpontban, ahogy a dobolásomban is. Arra törekszem, hogy a nevem a jazzben egy jól körülhatárolható márka legyen, ami fémjelez valamit, kifejezi a zenei gondolkodásomat. Ez jelenthet egy markáns arculatot, ahogyan egy plakát vagy egy lemezborító kinéz, s meghatároz egy színvonalat, amin dolgozom. Természetesen nagyon fontos, hogy kikkel vagyok együtt, kikből áll a saját produkcióm. Lakatos Szoszó Sándorral, Oláh Dezsővel, Oláh Péterrel egy nyelvet beszélünk, megbecsüljük, tiszteljük, szeretjük és segítjük egymást. Összekapaszkodunk és úgy építünk valamit – ebben van az erőnk.”

A koncert vendége Li Xiaochuan, aki 2015-ben a Pat Metheny Unity Group távol-keleti turnéjának vendégszólistája is volt. „Li barátommal már évek óta állok zenei partnerségben. Az elmúlt két kínai turném során többször játszottunk együtt, remekül megértjük egymást. Amerikában tanult, majd hazaköltözött és ma a nagymúltú Shanghai Conservatory of Music tanára. Állandó szólistája az Eddie Gomez Quartetnek is, rengeteg nemzetközi együttműködés részese, Kína első számú jazz exportcikke. A közönség és a szakma ezen az estén egy egyedülálló magyar jazztörténeti eseménynek lehet fültanúja, ugyanis kínai művész ebben a műfajban még soha nem állt a Müpa színpadán” – mondja Bágyi Balázs.

A programot vasárnap este, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben nagyszabású gálakoncert zárja, amelyen szólistaként fellépnek az elmúlt kilenc tehetségbörzén felbukkant, s azóta már nemzetközi karriert befutott művészek: Harcsa Veronika, Fábián Juli és Gájer Bálint énekes, Balogh Roland és Gyémánt Bálint gitáros, Bolla Gábor szaxofonos és Balogh Zoltán zongorista. A közreműködő Senior Big Band, s egyúttal az est művészeti vezetője László Attila lesz. A Jazz Showcase kísérőprogramjai közül kiemelkedik Sánta István Csaba fotóművész jazzportré-kiállítása, valamint a mai szakmai nap, amelynek témái: sikerreceptek ifjú jazz-zenészeknek, valamint a közösségi médiumok szerepe a jazzben.